Ένα βιβλίο για τα όνειρα και τις αυταπάτες των απλών ανθρώπων. “Η φωλιά” της Σύνθια Ντ’ Άπριξ Σουήνι (εκδόσεις Ωκεανός)

 

Επιμέλεια: Μιχάλης Πιτένης

Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο μυθιστόρημα “Η φωλιά” (εκδόσεις Ωκεανός) της Αμερικανίδας Σύνθια Ντ’ Άπριξ Σουήνι ζουν και δρουν στη σημερινή Νέα Υόρκη. Θα μπορούσε όμως να τα εντοπίσει και να τα αναγνωρίσει κανείς σε οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη ανεπτυγμένη κοινωνία. Δεν έχουν κάτι ξεχωριστό και κανένα απ’ αυτά δε διαθέτει στοιχεία που θα το επέτρεπε να διεκδικήσει μια θέση στο παγκόσμιο στερέωμα των ηρώων που ξεπηδούν από τις λογοτεχνικές σελίδες και γίνονται σημεία αναφοράς. Είναι απλώς οι συνηθισμένοι, αθέατοι, χαρακτήρες της καθημερινότητας, που οι ζωές τους, πέρα από κάποιες μικρές αναταράξεις, ακολουθούν μια σταθερή προδιαγεγραμμένη πορεία.

Και όμως η συγγραφέας της “φωλιάς” μέσα απ’ τη χαμηλότονη αλλά μεστή αφήγηση της καταφέρνει να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον για τα μέλη της οικογένειας Πλαμπ, στην οποία ανήκουν οι βασικοί πρωταγωνιστές της, χωρίς να μας προτρέπει να μπούμε στη λογική του “συμπάσχοντος αναγνώστη». Μας ωθεί να ¨δούμε¨ και να αξιολογήσουμε μέσα απ’  τα παθήματα τους πόσο πραγματικά αξίζουν πολλά από εκείνα στα οποία βασίζεται η ζωή του σημερινού ανθρώπου.

Στο βιβλίο δεν υπάρχουν μεγάλες και αναπάντεχες ανατροπές. Η πορεία σχεδόν ¨προδίδεται¨ εξ αρχής. Ωστόσο το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο καθώς η  Σύνθια Ντ’ Άπριξ Σουήνι ξεδιπλώνει αργά και σταθερά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ηρώων της κάνοντας τους αρκετά οικείους στον αναγνώστη, σε σημείο που να μοιράζεται μαζί τους την αγωνία τους που αυξάνεται όσο πλησιάζουν προς αυτό που αποτελεί το ποθούμενο για όλους.

Αν και Αμερικανίδα η Σύνθια Ντ’ Άπριξ Σουήνι κατάφερε να συνθέσει ένα μυθιστόρημα με ήρωες που απέχουν αρκετά απ’ αυτό που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας ως ¨αμερικάνικο πρότυπο¨ και να μας περιγράψει εικόνες ανθρώπων με τις οποίες ευκολότερα μπορούν να ταυτιστούν πολλοί περισσότεροι και, κυρίως, διαφορετικοί αναγνώστες. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να της αναγνωριστεί και να τονιστεί δεόντως καθώς “Η φωλιά” εκτός απ’ το πρώτο της βιβλίο είναι τα καλύτερα διαπιστευτήρια μιας συγγραφέως που, ενδεχομένως, θα καταφέρει να μας δώσει στο μέλλον και άλλα αξιόλογα έργα.

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: Sito
περισσότερα στή: Πολιτισμός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Stand up Comedy «ΟΛΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ» 3. . 2.. 1… Πάμεεε!!!

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 !!!! Εεεε ναιιιι!!!! 14 χρόνια μετά την πρώτ…