Γράφει η Βασιλική Ι. Μάστορα
Ψυχολόγος

Ο πιο γλυκός απ’όλους τους ήχους είναι ο έπαινος.

Ξενοφών

Οι γονείς συνήθως προβληματίζονται για το πόσο συχνά πρέπει να επιβραβεύουν το παιδί τους για τα διάφορα κατορθώματα του και αν υπάρχει κίνδυνος στην προσπάθεια τους αυτή, ο έπαινος να λειτουργήσει εις βάρος των παιδιών και να “κακομάθουν”!

Τα σημαντικά οφέλη του επαίνου για το παιδί:

  Το παιδί νιώθει σημαντικό, άξιο και κυρίως ότι γίνεται αποδεκτό όταν ο γονέας επαινεί την προσπάθεια που έκανε! Μ’αυτό τον τρόπο δομεί την προσωπικότητα του με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, στοιχεία σημαντικά για όλη την πορεία της ζωής του.

  Ο έπαινος λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για το παιδί καθώς μέσω της θετικής ενέργειας και της στήριξης νιώθει ικανό και αποφασισμένο να εξερευνήσει τον κόσμο που στα μάτια του είναι ένα άγνωστο μέρος, που συχνά του προκαλεί ανασφάλεια και φοβίες.

  Το παιδί νιώθει ότι έχει κερδίσει την προσοχή που θέλει από το γονέα ο οποίος είναι σε θέση να δει και να επιβραβεύσει και τις θετικές συμπεριφορές του. Νιώθει ότι ο γονέας δεν εστιάζει μόνο στις αρνητικές συμπεριφορές κάνοντας επικριτικά σχόλια και παρατηρήσεις.

  Το παιδί έχει την τάση να μιμείται αυτά που ακούει και βιώνει σαν συμπεριφορές. Ο έπαινος και η ενθάρρυνση μπορούν να το βοηθήσουν να αποκτήσει δεξιότητες επικοινωνίας και να χτίσει θετική εικόνα τόσο για τον εαυτό του όσο και τους άλλους γύρω του, τους οποίους δεν θα διστάζει να παρακινεί και να ενθαρρύνει και το ίδιο.

Διαβάστε περισσότερα για τη νέα ομάδα γονέων-παιδιών «Εγώ & Εσύ…Μαζί»! εδώ 

Μια στοχευμένη και ειλικρινής επιβράβευση και ένας “με μέτρο” έπαινος δεν κακομαθαίνει το παιδί αντιθέτως είναι ένας εύκολος τρόπος να ενισχύσει κατάλληλες συμπεριφορές. Ο έπαινος οφείλει να είναι ποιοτικός και όχι ποσοτικός και να δίνεται και στα μικρά βήματα προς το στόχο. Βασική προϋπόθεση έτσι ώστε ο έπαινος να λειτουργεί υποστηρικτικά είναι ο γονέας να επαινεί τη διαδικασία και την προσπάθεια και όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα!

Είναι απαραίτητο το παιδί να διδαχθεί ότι κάθε δεξιότητα και οποιοδήποτε ταλέντο κατακτώνται με διαρκή και σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή.

Ψυχολόγος
Ειδίκευση στη Συμβουλευτική & τον Προσανατολισμό
                                   
Μ.Αλεξάνδρου 15, Κοζάνη
2461 102 441

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Η παιδική ταινία » Το μαγικό χαλί » προβάλλεται στο Ολύμπιον απο Πέμπτη 10/10

Ένα χωριατόπαιδο, η πιστή του γίδα, ένας άπληστος για εξουσία σουλτάνος, δύο πεινασμένοι α…