«Αγύμναστη γλώσσα» και τα πιθανά προβλήματα στην ομιλία ενός παιδιού Γράφει ο Σακουλέβας Ηλίας Λογοθεραπευτής N.D.T, Kidcenter.

Μία Καθυστερημένη ή δυσκατάληπτη ομιλία, μια γλώσσα που προεξέχει  και μια   έντονη σιελόρροια σε ένα παιδί, μήπως είναι τελικά προβλήματα που μπορεί να κρύβει μια «Αγύμναστη γλώσσα»;

Ας τα πάρουμε από την αρχή η γλώσσα μας είναι ο πιο δυνατός μυς στο σώμα μας, παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της μάσησης και της κατάποσης. Περιέχει αισθητήρια όργανα υπεύθυνα για την γεύση. Πέρα αυτών όμως έχει κύριο ρόλο στην άρθρωση των φωνημάτων κατά την ομιλία.

Πολλές φόρες στην κλινική πράξη βλέπουμε παιδιά που δεν αρθρώνουν πολύ καλά κάποια φωνήματα όπως το /σ/, /ζ/, /ρ/, /λ/ κ.α. να έχουν αδύναμη-υποτονική γλώσσα. Υπάρχουν αρκετά παιδία που έχουν έντονη σιελόρροια και μια δυσκατάληπτη ομιλία που απορρέει λόγω της «Αγύμναστης γλώσσας».Δεν λείπουν μάλιστα φορές που κάποια παιδιά  δεν έχουν σε σωστή θέση την γλώσσα τους στην διαδικασία της στοματικής κατάποσης με αποτέλεσμα να μην γίνεται με τον φυσιολογικό τρόπο.

Όλα αυτά τα προβλήματα είναι καμπανάκια μιας διαταραχής που ακούει στο όνομα «Μειολειτουργική διαταραχή»(Kittel, 2008). Η διαταραχή αυτή επηρεάζει τους μύες κυρίως της στοματικής κοιλότητας αλλά και τους μύες όλου του σώματος, γι αυτό μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες διαταραχές της ομιλίας ή και της κατάποσης.

Μερικές από τις αιτίες  είναι η κακή στάση της κεφαλής και του σώματος κατά το τάισμα, η συνεχιζόμενη χρήση πιπίλας ή μπουκαλιού μέχρι την σχολική ηλικία καθώς και η πόση και η βρώση πολύ μαλακών και γλυκών τροφών (Kittel, 2008).  Επιπλέον η συχνή αναπνοή από στόμα επιδεινώνει των μυϊκό τόνο των μυών του στόματος (Orth, 1987 V.,Treuenfels, 1984).

Τα παραπάνω προβλήματα λύνονται με την κατάλληλη εκγύμναση των μυών του στόματος όπως είναι η γλώσσα. Απαιτείται ένα μικρό διάστημα προκειμένου οι μύες του στόματος να βελτιωθούν, καθώς το μυϊκό σύστημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο.

Εάν έχετε παρατηρήσει κάποιες από τις προαναφερθέντες δυσκολίες στο παιδί σας, μην διστάσετε να επισκεφτείτε κάποιον εξειδικευμένο λογοθεραπευτή!

 

«Αγύμναστη γλώσσα» και τα πιθανά προβλήματα στην ομιλία ενός παιδιού Γράφει ο Σακουλέβας Ηλίας Λογοθεραπευτής N.D.T, Kidcenter. ">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Λογοθεραπεία

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

10 ερωτήσεις σχετικά με τη σχολική ετοιμότητα!

  Τι είναι η σχολική ετοιμότητα; Η σχολική ετοιμότητα είναι η συνολική ωριμότητα που …