Απώλεια- η λέξη που αλλάζει…

Γράφει η Βασιλική Ι. Μάστορα
Ψυχολόγος

Σε κάθε στάδιο στη διάρκεια της ζωής σου χάνεις και κάτι … Παλιούς σου φίλους, αγαπημένα, πολύτιμα και μη, για σένα αντικείμενα, ικανότητες και δεξιότητες που κάποτε ήταν σε θέση να λειτουργούν πιο ποιοτικά, τόπους που έζησες, όνειρα και ιδανικά που είχες πριν “μεγαλώσεις” και δεις το πραγματικό πρόσωπο της ζωής!

Απώλεια …

Μέσα σ’ αυτή τη λέξη κρύβονται πολλά και διαφορετικά νοήματα και ρήματα όπως στερούμαι … αποτυγχάνω να κρατήσω ή να αποκτήσω … δέχομαι τις συνέπειες μιας καταστροφής … αφανίζω … χάνω … αποχαιρετώ …  

Η λέξη αν και συνήθως φορτίζεται αρνητικά δεν είναι πάντα συνδεμένη με δυσάρεστες καταστάσεις στη ζωή σου αλλά συνδέεται και με θετικές μεταβάσεις όπως για παράδειγμα ο ερχομός ενός παιδιού στην οικογένεια σου, μια προαγωγή στην επαγγελματική σου πορεία, τα οποία ταράζουν τις ισορροπίες και δημιουργούν νέα βάση στην καθημερινότητα σου που ταυτόχρονα ζητά να αποχωριστείς προηγούμενα δεδομένα.

Κάθε απώλεια ωστόσο προκαλεί το δικό της μοναδικό πόνο και έχει τη δική της ξεχωριστή ένταση. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως όλες οι αλλαγές εμπεριέχουν την απώλεια και όλες οι απώλειες απαιτούν την αλλαγή.

Αντιμετωπίζοντας την απώλεια

  • Διαχειρίσου τις μικρές απώλειες

Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να προετοιμαστεί για μεγαλύτερες απώλειες παίρνοντας στα σοβαρά και αντιμετωπίζοντας σταδιακά τις μικρότερες απώλειες.

  • Αφιέρωσε χρόνο ακούγοντας τα συναισθήματά σου

Βρες χρόνο να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου και να τον κατανοήσεις παρατηρώντας τον στις στιγμές των αλλαγών.

  • Μείωσε το άγχος

Κάθε αλλαγή χαρακτηρίζεται ως στρεσογόνα κατάσταση. Αναζήτησε υγιείς και δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίσεις το άγχος αυτό.

  • Μοιράσου τις σκέψεις σου

Μίλησε με ανθρώπους που μπορούν να σε ακούσουν και δέξου τη βοήθεια που πηγάζει από ειλικρινές ενδιαφέρον, ουσιαστική επικοινωνία και διάλογο.

  • Απέδωσε νόημα στην απώλεια

Επέτρεψε στον εαυτό σου να κατασκευάσει μια ιστορία με συνοχή ώστε να γίνει κατανοητή η απώλεια και η αλλαγή. Αποφεύγοντας την αντιμετώπιση οδυνηρών καταστάσεων μεγεθύνεις τη δύναμη και το χώρο που έχει μέσα σου.

  • Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να αλλάξει

Κανείς και τίποτα δεν είναι το ίδιο μετά από κάθε απώλεια. Αγκάλιασε τις αλλαγές και άφησε τον εαυτό σου να εξελιχθεί και να ωριμάσει μέσα από αυτές.

  • Επωφελήσου από το “μάθημα”

Επανεξέτασε τις προτεραιότητες της ζωής σου, θέσε νέους στόχους και δράσε εφαρμόζοντας αυτά που η απώλεια σου δίδαξε.

Η απώλεια και ο θρήνος είναι μονοπάτια που ο καθένας περπατά με τα δικά του βήματα και στο δικό του ρυθμό. Μην αναγκάζεις κανένα να ακολουθήσει το δικό σου τρόπο και το δικό σου χρόνο. Είναι μια προσωπική εμπειρία … Δεν υπάρχει μία και μοναδική διαδρομή …

Βασιλική Ι. Μάστορα
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στη Συμβουλευτική & τον Προσανατολισμό
                                   
Μ.Αλεξάνδρου 15, Κοζάνη
2461 102 441

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Υγεία και Ευεξία

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Reiki «Θεράπευσε τον εαυτό σου, θεράπευσε τον κόσμο»

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Δινοβίτση, έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στην πόλη της Κοζάνης. Ασ…