Βάλε Χρώμα! H Interior Designer Βίκυ Κουρτίδου προτείνει…

Τα χρώματα στη διακόσμηση παίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο στη διαμόρφωση του στυλ και του ύφους που θέλουμε να προσδώσουμε σε ένα χώρο όσο και στη διαμόρφωση της ψυχολογίας μας όντας βρισκόμενοι σε αυτόν.

 

 

Το κάθε χρώμα μεταφέρει τη δική του ενέργεια που μας επηρεάζει. Γνωρίζουμε ότι ορισμένα χρώματα για παράδειγμα προάγουν ευεξία, ενώ άλλα μας χαλαρώνουν… Κάποια χρώματα επιφέρουν αρνητικές σκέψεις και πράξεις, ενώ άλλα μας κάνουν να χάνουμε την αίσθηση του χρόνο..

Έχουν λοιπόν και τα χρώματα την δική τους ψυχολογία αφού είναι από τα πιο δυνατά κομμάτια της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Η αναγνώριση τους συνδέεται με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Το περιβάλλον του ατόμου είναι γεμάτο από χρώματα. Η φύση, από μόνη της, είναι ένας πίνακας γεμάτος από χρώματα, το κίτρινο του ήλιου, το μπλε της θάλασσας… Επίσης οι κοινωνικές επιρροές σε κάποια μέρη το μαύρο αντιπροσωπεύει το πένθος ενώ σε άλλα μέρη το λευκό. Συνεπώς, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» να αντιδρά στα χρώματα, τα οποία επηρεάζουν τόσο τις σκέψεις όσο και τα συναισθήματα του ατόμου.

Αποτέλεσμα εικόνας για λευκοΛευκό: Το παγκόσμιο χρώμα της ειρήνης και της καθαρότητας. Το λευκό ή άσπρο είναι χρώμα το οποίο έχει υψηλή φωτεινότητα αλλά μηδενική απόχρωση.  Θεωρείται η χρωματική έκφραση – αντιστοιχία του πλήρους φωτός και αποτελεί την μέγιστη εκδήλωση της φωτεινότητας. Είναι δηλαδή η αντανάκλαση του φωτός και εμπεριέχει όλες τις  χρωματικές ακτινοβολίες (δηλαδή τις τρεις βασικές).

 Η ιδέα λοιπόν που προκαλεί το λευκό, είναι αυτή του «πολύ καλού», των θετικοτήτων και της καλοσύνης. Αντιπροσωπεύει την αγνότητα, την αλήθεια και την αθωότητα.

          

Εκφράζει:

Προστασία
Ισορροπία
Καθαρότητα
Αθωότητα
Ειρήνη
Αγνότητα

Διαύγεια
Αποστείρωση
Απλότητα
Παράδοση
Ειλικρίνεια

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κιτρινο

 Κίτρινο: Μπορεί να μεταφέρει αντικρουόμενα  μηνύματα. Λαμπερό και άκρως ορατό, τραβάει την προσοχή, δημιουργεί ευτυχία (χαρά) αλλά και ζεστασιά. Διεγείρει πνευματικά γι’αυτό βοηθάει, η διακριτική του παρουσία, σε εργασιακούς χώρους. Προσοχή χρειάζεται στην υπερβολή του κίτρινου χρώματος καθώς μπορεί να προκαλέσει ανησυχία αλλά και επιθετικότητα.

Στην πρώτη συνέντευξη ενός υποψηφίου, η κίτρινη λεπτομέρεια στα ρούχα του μπορεί να εκφράσει την πνευματικότητα και την οξυδέρκειά του. Το κίτρινο καθαρίζει το πνεύμα και μας βοηθάει να έχουμε οξυμένη σκέψη και να επικεντρωνόμαστε στις λεπτομέρειες. Συνδέεται με τις πνευματικές διεργασίες, την επικοινωνία και τη μάθηση.

Είναι ιδανικό για χώρους όπου διεξάγονται σημαντικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Στο σπίτι το κίτρινο χρώμα ταιριάζει στο μπάνιο, ενώ οι σκούρες αποχρώσεις του δίνουν μια νότα ευθυμίας στην τραπεζαρία.

Εκφράζει:

Ευθυμία
Δειλία
Περιέργεια
Ευτυχία
Χαρά

Παιχνιδιάρικη διάθεση
Θετικότητα
Ευδιαθεσία
Ζεστασιά

 

 


        

 Αποτέλεσμα εικόνας για πορτοκαλι χρωμαΠορτοκαλί: Συνδυάζει τις ιδιότητες του κόκκινου και του κίτρινου, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για να τραβούν την προσοχή. Δημιουργεί παιχνιδιάρικη διάθεση, ζωηρά συναισθήματα, ή ακόμα και επιθυμία. Τα διακριτικά πορτοκαλί αξεσουάρ στην ενδυμασία ενός ατόμου μπορούν να εκφράσουν τον ανοιχτό του χαρακτήρα, ότι είναι φιλικό, ευχάριστοι και ζεστό. Το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα που ανοίγει την όρεξη.

Το πορτοκαλί είναι διεγερτικό χρώμα και φέρνει ευθυμία και καλή διάθεση. Λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό, μας χαλαρώνει και απομακρύνει το στρές. Ενθαρρύνει επίσης τις συνομιλίες και φέρνει στους ανθρώπους μια καλή αίσθηση του χιούμορ. Οι πορτοκαλιές αποχρώσεις στην κουζίνα αφυπνίζουν τις αισθήσεις , κυρίως το πρωί.

Εκφράζει:

Δημιουργικότητα
Ενθουσιασμό
Διασκέδαση
Ζωντανό πνεύμα
Νεανικότητα

Είναι: 

Προσιτό
Πρόσχαρο
Ανοιχτόκαρδο

 

 

      

 

 Σχετική εικόναΚόκκινο: Ένα έντονο χρώμα που μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα. Μπορεί να φέρει στο μυαλό αίμα και πόλεμο αλλά και αγάπη και πάθος. «Αρπάζει» την προσοχή του παρατηρητή. Είναι γνωστό ότι αυξάνει την πίεση του ατόμου και ότι διεγείρει την πείνα. Το κόκκινο μπορεί να δείξει δυναμισμό και επιτυχία. Διεγείρει πνευματικά αλλά και σωματικά. Θεωρείται η πηγή των ζωτικών ενεργειών. Είναι το χρώμα που αναζωογονεί, τονώνει και δραστηριοποιεί. Προάγει τις πράξεις και το πάθος, ελκύει την προσοχή και εντείνει τα συναισθήματα.

Είναι επίσης το χρώμα του πολέμου. Εάν χρησιμοποιηθεί σε ένα τμήμα ενός εσωτερικού διαδρόμου ή μιας κρεβατοκάμαρας, δημιουργεί ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο. Εκτός από το χρώμα της δύναμης και του πάθους, Τραβάει την προσοχή των ανθρώπων και την κρατάει, για αυτό και αποτελεί το πιο δημοφιλές χρώμα στο marketing..

Εκφράζει:

Δράση
Περιπέτεια
Επιθετικότητα
Κίνδυνο
Ενεργητικότητα

Δυναμισμό
Ενθουσιασμό
Αγάπη
Πάθος
Δύναμη/ σθένος


    

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ροζ χρωμαΡοζ: ένα γυναικείο χρώμα που προκαλεί συναισθήματα αθωότητας και απλότητας. Γενικά βοηθάει στην έκφραση των συναισθημάτων και την εξισορρόπησή τους. Το ρόζ είναι το χρώμα της έμπνευσης. Συνδέεται με την αγάπη και τη στοργή. Είναι ένα παιχνιδιάρικο χρώμα που φανερώνει διάθεση για φλέρτ. Είναι ιδανικό για κρεβατοκάμαρες ή για ξενώνες.

Εκφράζει:

Εκτίμηση
κατανόηση
Ευαισθησία
απαλότητα
Θηλυκότητα

Ευγνωμοσύνη
Αθωότητα
Ρομαντισμό

Είναι: 

Λουλουδένιο
Ευγενικό
Κοριτσίστικο
Απαλό
Γαλήνιο

 

    

Αποτέλεσμα εικόνας για μωβ χρωμαΜωβ: Υποδηλώνει βασιλικό αξίωμα, μυστήριο, πνευματικότητα και επιτήδευση. Ως συνδυασμός κόκκινου και μπλε, έχει ταυτόχρονα θερμές και ψυχρές ιδιότητες. Το βρίσκεις σε πολλά εκπαιδευτικά και πολυτελή προϊόντα. Το μοβ είναι ένα χρώμα που δε συναντά κανείς στην φύση. Αυτό του προσδίδει μυστήριο και πολυτέλεια. Το βιολετί είναι το χρώμα της αυτοπεποίθησης, του αυτοσεβασμού και της υπερηφάνειας.

Εξισορροπεί το πνεύμα και λειτουργεί ως αφροδισιακό. Χρησιμοποιείται σε εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά μερικές φορές φανερώνει υπερβολή. Λειτουργεί καλά στην κρεβατοκάμαρα, εάν χρησιμοποιηθεί με φειδώ.

Εκφράζει:

Ακρίβεια
Φαντασία
Δικαιοσύνη
Μυστήριο
Αριστοκρατικότητα

Είναι: 

Ηγεμονικό
Βασιλικό
Σοφιστικό
Πνευματικό


   

 

Αποτέλεσμα εικόνας για μπλε χρωμαΜπλε: Ένα ήρεμο χρώμα που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες εξουσίας, επιτυχίας και ασφάλειας. Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι τους αρέσει τουλάχιστον μία από τις αποχρώσεις του μπλε. Σε χώρους μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση και ηρεμία ενώ σε ρούχα προσδίδει αξιοπιστία και ασφάλεια. Αποχρώσεις του, όπως το γαλάζιο και το σιέλ, μπορούν να μειώσουν την διάθεση για φαγητό.

Εάν αναζητάτε τη μέγιστη χαλάρωση και ηρεμία, επιλέξτε μπλέ αποχρώσεις. Το μπλε είναι το χρώμα της αφοσίωσης, της εμπιστοσύνης και της ειλικρίνειας και επιφέρει γαλήνη και ισορροπία, ενώ βοηθάει στο διαλογισμό. Ταιριάζει σε μπάνια αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται σε διαδρόμους, επειδή δείχνει κάπως ψυχρό. Οι γαλάζιες κουρτίνες στο υπνοδωμάτιο σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να αναπαυθείτε.

 

Εκφράζει:

Εξουσία
Ηρεμία
Εμπιστοσύνη
Αξιοπρέπεια
Κατεστημένο

Δύναμη
Εξουσία
Σιγουριά
Γαλήνη
Αξιοπιστία

 

 

  

Αποτέλεσμα εικόνας για τυρκουαζ χρωμαΤο τιρκουάζ καλμάρει, προκαλεί το ενδιαφέρον και καταπραΰνει τις εσωτερικές εντάσεις. Αυτό το χρώμα επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και μας βοηθάει να εξωτερικεύουμε σωστά τα συναισθήματά μας. Οι τιρκουάζ κουρτίνες και τα μαξιλάρια σε μεγάλα δωμάτια με άφθονο φυσικό φώς απομακρύνουν το στρές και μας βοηθούν να χαλαρώσουμε από τους καταιγιστικούς ρυθμούς της σύγχρονης ζωής.

       

Αποτέλεσμα εικόνας για πρασινο χρωμαΠράσινο: Αντιπροσωπεύει την ζωή και την ανανέωση. Είναι ένα χρώμα που ηρεμεί, γαληνεύει και αναπαύει αλλά μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύσει την ζήλεια και την απειρία. Σε χώρους φέρνει το αίσθημα της αισιοδοξίας, ελπίδας, δύναμης και αντοχής. Είναι σύμβολο γονιμότητας αλλά και ευημερίας. Το πράσινο μας βοηθάει να ελέγχουμε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις μας, μας κάνει να έχουμε καλή κρίση και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, ενώ παράλληλα φέρνει σταθερότητα.

Μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς και να εκτιμούμε το περιβάλλον. Το πράσινο είναι το χρώμα της αποκατάστασης , της επανόρθωσης της γαλήνης. Ειναι ιδανικό για χώρους χαλάρωσης, όπως είναι το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο.

Εκφράζει:

Φρεσκάδα
Αρμονία
Υγεία
Απειρία
Χρήματα

Φύση
Ανανέωση
Γαλήνη                        
Ηρεμία

Είναι: 

Καθαρό και ψυχρό
Περιβαλλοντικό
Θεραπευτικό

   

 

Αποτέλεσμα εικόνας για καφε χρωμα

Καφέ: Το καφέ είναι συνδεδεμένο με την φύση, το ξύλο και την χρησιμότητα. Εκπέμπει απλότητα, ζεστασιά και σιγουριά. Είναι ένα ουδέτερο χρώμα που προσφέρει σταθερότητα και ευνοεί την συνεργασία. Το καφέ εξασφαλίζει μια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης, ασφάλειας και αξιοπιστίας. Το χρώμα αυτό φέρνει σταθερότητα και μια εσωτερική ζεστασιά.

 

Συνδέεται με τη μητέρα Γή και οι αποχρώσεις του καφέ μπορούν να συνδυασμούς με άλλα χρώματα, όπως το λευκό, το γαλάζιο ή το ρόζ, για να μετριάσουν τις επιδράσεις των άλλων χρωμάτων.

Εκφράζει:

Ηρεμία
Βάθος
Γη
Τραχύτητα
Πλούτο / αφθονία

Απλότητα
Σοβαρότητα
Ευφυΐα
Δεξιοτεχνία
Χρησιμότητα

Είναι

Ζεστό
Φυσικό

 

 

    

 

 Σχετική εικόναΓκρι: Φυσικό και ψυχρό. Το γκρίζο αποτελεί ουδέτερο χρώμα και έχει κατασταλτική επίδραση. Όσοι το προτιμούν θεωρούνται ουδέτερα άτομα και αυτό το χρώμα χρησιμοποιείται συνήθως σε επαγγελματικούς χώρους, καθώς βοηθάει στη λήψη αμερόληπτων αποφάσεων. Είναι το χρώμα της ωριμότητας και όπως και το λευκό , εξισορροπεί τα άλλα χρώματα.

Εκφράζει:

Εξουσία
Αμβλύτητα
Ταπεινότητα
Κυκλοθυμία / Κατήφεια
Πρακτικότητα

Σεβασμό
Εκτίμηση
Μελαγχολία                    
Ισορροπία

Είναι: 

Επιχειρησιακό / εταιρικό

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για μαυρο χρωμαΜαύρο: δημοφιλές ως ένδειξη δύναμης. Εκφράζει τη σοβαρότητα και την επισημότητα γι’αυτό προτιμάτε σε επίσημες ενδυμασίες. Το μαύρο είναι το χρώμα της αρχηγίας και όσοι επιλέγουν να το φορούν ή να το χρησιμοποιούν στο χώρο τους υπογραμμίζουν τη θέλησή τους και την ακλόνητη φύση τους.

Εκφράζει:

Εξουσία
Ευκρίνεια
Μυστήριο
Σοφιστικό χαρακτήρα

                              

Είναι: 

Κλασικό
Συντηρητικό
Ευκρινές
Τυπικό
Σοβαρό

Παραδοσιακό

 

 

      

 

Τα δύο φύλα αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα χρώματα και έχουν διαφορετικές προτιμήσεις. Οι γυναίκες κατά κανόνα βλέπουν περισσότερα χρώματα από τους άνδρες και αντιλαμβάνονται και τις αποχρώσεις τους.

Για παράδειγμα τα χρώματα φούξια, baby pink, μπομπονερί, κουφετί, σομόν… όλα αυτά είναι απλώς ροζ στο μυαλό των ανδρών.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
 
Με εκτίμηση 
Βίκυ Κoυρτίδου

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Σπίτι και Διακόσμηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

10 ξενοδοχεία που δε γνωρίζατε ότι εμπνεύστηκαν από iconic ονόματα της μόδας

Η σχέση μεταξύ της μόδας και της φιλοξενίας μπορεί να μη γίνεται με την πρώτη ματιά αντιλη…