Όπως όλοι ξέρουμε,  τα παιδιά ενθουσιάζονται με τα ζώα. Από ένα περιστέρι που μπορεί να πετάξει κοντά τους, μέχρι με τα ψάρια σε ένα ενυδρείο, πόσο μάλλον λοιπόν με τα ζώα που μπορούν να παίξουν στην πραγματικότητα, όπως οι γάτες και οι σκύλοι.

Όλο και περισσότερες έρευνες μας δείχνουν τα άπειρα οφέλη και πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν τα τετράποδα φιλαράκια μας. Αρχικά ας πούμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα πρέπει να φροντίζουμε το ζωάκι μας και να το κρατάμε υγιέστατο, όπως θα κάναμε δηλαδή για ένα μέλος της οικογένειάς μας. Πως βοηθάει όμως ένα κατοικίδιο το παιδί μας;

Η συμβίωση ενός παιδιού με ένα ζώο είναι πολύτιμη για πολλούς λόγους, τόσο σωματικούς όσο και ψυχικούς. Ζώντας ένα παιδί με ένα ζώο καταρχάς νιώθει ότι έχει έναν πραγματικό φίλο. Ενώ μιλάνε διαφορετικές γλώσσες, τα παιδιά και τα ζώα δείχνουν να καταλαβαίνονται απόλυτα. Ένα ζώο είναι ένας απίστευτος ακροατής για ένα παιδί, διότι διακατέχεται από υπομονή.

Ένα ζώο δε θα διακόψει και δε θα παρέμβει ποτέ σε μια ιστοριούλα που διηγείται ένα παιδί. Θα δείξει κατανόηση και συμπόνια σε μια δύσκολη στιγμή και σίγουρα θα είναι εκεί για να  το παρηγορήσει έστω και με την παρουσία του.  Έρευνες δείχνουν ότι ένα κατοικίδιο στην καθημερινότητα ενός παιδιού βοηθάει στην ψυχική υγεία και την συναισθηματική ανάπτυξη του.

Πάμε να δούμε και μερικούς μύθους που υπάρχουν γύρω από αυτό το ζήτημα.

«Τα ζώα μεταδίδουν αρρώστιες λόγω χαμηλού ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού»

Φυσικά αυτό δεν ισχύει διότι επιστήμονες και γιατροί αναφέρουν ότι  η επαφή ενός παιδιού με ένα ζώο ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα και έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά που ζουν με ζώο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λοιμώξεις του αναπνευστικού συγκριτικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν  χωρίς κάποιο ζωάκι κοντά τους.

Ένας άλλος μύθος είναι ότι ένα παιδί δεν είναι ασφαλές να ζει κοντά σε συγκεκριμένες μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστεροι προτιμώντας  ένα μικρόσωμο σκυλάκι παρά ένα πιο μεγάλο. Αυτό όμως πολλές φορές δεν είναι αλήθεια διότι τα πιο μικρόσωμα ζώα συνήθως είναι και αρκετά ζωηρά. Αλήθεια εσείς γνωρίζατε ότι το παρατσούκλι των πιτμπουλς είναι «νταντάδες» και αυτό γιατί τα πιτμπουλς αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά.

Ένας τρίτος μύθος είναι ότι τα κουτάβια και τα μικρά γατάκια είναι καλύτερα για τα παιδιά. Τα θεωρούν πιο ασφαλή από έναν πιο μεγάλο σκύλο ή μια γάτα επειδή ίσως είναι πιο ευπροσάρμοστα και θα μεγαλώσουν παρέα με το παιδί. Ούτε αυτό όμως αληθεύει εξολοκλήρου.  Ένα μικρό σε ηλικία ζωάκι δεν έχει μάθει ακόμα να παίζει πιο τρυφερά. Θα έχετε παρατηρήσει ότι τα νεαρά σκυλάκια και τα γατάκια συνήθως κάνουν πιο άγριο παιχνίδι, χρησιμοποιώντας πιο έντονα τα δόντια τους και τα νύχια τους.  Σε αντίθεση με τους σκύλους και τις γάτες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν αναπτύξει χαρακτήρα και έχουν προσαρμοστεί πλήρως στον χώρο που ζουν και στην οικογένειά τους ο ρόλος τους είναι διαφορετικός απέναντι στα παιδιά. Τα μεγαλύτερης ηλικίας ζώα είναι πιο προστατευτικά με τα παιδιά έτσι θεωρούνται καταλληλότερα κατοικίδια για πιο αρμονική συνύπαρξη.

Πάντα όμως θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, ειδικά με τα πολύ μικρά παιδιά, έτσι θα πρέπει να μάθουν νωρίς δύο βασικούς αλλά απλούς κανόνες.

  • Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια. Δε τα χτυπάμε, δε τους φωνάζουμε, δεν τραβάμε την ουρά τους και τα αυτιά τους, γιατί είναι και αυτά ζωντανά πλάσματα και έχουν ευαισθησίες. Μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται τα ζώα.  Και εκτός αυτού, μπορεί η αγάπη τους να είναι ανιδιοτελής, αν όμως τα πονέσουμε μπορεί να αμυνθούν.
  • Όταν πλησιάζουμε έναν σκύλο ή μια γάτα το κάνουμε με προσοχή χωρίς να τεντώνουμε απειλητικά τα χέρια μας  και προσπαθούμε να σκύψουμε κοντά τους ώστε να μην νιώσουν κάποια απειλή.

Εν κατακλείδι, να πούμε ότι το να ζείτε εσείς και η οικογένειά σας με ένα ζωάκι είναι ότι καλύτερο για την υγεία σας. Και αν έχετε ακόμη ενδοιασμούς, να είστε σίγουροι πως ένα ζώο είναι το καλύτερο «δώρο» όχι μόνο για το παιδί σας, αλλά και για εσάς. Η ανιδιοτελής αγάπη υπάρχει, και ένα ζώο μπορεί να σας την προσφέρει απλόχερα. Γιατί μην ξεχνάτε ότι για εσάς μπορεί το ζωάκι σας να είναι ένα κομμάτι από την ζωή σας, για αυτό όμως είστε όλη του η ζωή…  (Κάντε μια βόλτα σε κάποια φιλοζωική οργάνωση της πόλης σας μαζί με τα παιδάκια σας και να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε το ιδανικό σας φιλαράκι..!)

Γιατί η συμβίωση ενός παιδιού με ένα ζώο είναι πολύτιμη! Μύθοι και Αλήθειες ">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Το τρίτο βιβλίο του Δημήτρη Ταουκίδη «Με Γάλα Μυστικά» από τις εκδόσεις Παρισιάνου

Μόλις πήρα στα χέρια μου το νέο βιβλίο του Δημήτρη με τίτλο «Με Γάλα μυστικά» πραγματικά δ…