Γιατί οι γυναίκες χάνουν βάρος πιο δύσκολα από τους άνδρες;

Γράφει η Ευαγγελία Δημητροπούλου – Γκλούμπου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Οι γυναίκες ταλαιπωρούνται πιο συχνά με τις αυξομειώσεις του βάρους τους.  Δυσκολεύονται να χάσουν και να διατηρήσουν ένα ιδανικό βάρος  σε σχέση  με τους άνδρες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι άνδρες καταρχήν έχουν μεγαλύτερες  θερμιδικές  απαιτήσεις, διότι έχουν αυξημένη μυϊκή μάζα  σε σύγκριση με τις γυναίκες, που η μυϊκή τους μάζα είναι πιο χαμηλή και η λιπώδη μάζα τους πιο αυξημένη. Αυτή η διαφορά της σύστασης σώματος μεταξύ ανδρών και γυναικών καθορίζει τις αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια που έχουν οι άνδρες. Δηλαδή οι άνδρες και τρώνε περισσότερο και χάνουν βάρος περισσότερο.

Η διατροφική συμπεριφορά είναι διαφορετική μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες είναι επιρρεπείς στην ψυχολογική πείνα. Κάνουν υπερφαγίες  όταν αγχώνονται, όταν στεναχωριούνται , όταν εκνευρίζονται  με ιδιαίτερη υπερκατανάλωση σε γλυκά.

Ένας  άλλος  σημαντικός παράγοντας είναι  οι ορμόνες των γυναικών που αυξάνουν την όρεξη και αναζητούν τα γλυκά κυρίως πριν την έμμηνο ρύση.

Οι περισσότερες γυναίκες  μαγειρεύουν για την οικογένεια και βρίσκονται περισσότερο στη κουζίνα του σπιτιού  με τους πειρασμούς μπροστά τους. Η αντίσταση  στη δοκιμή ενός φρεσκομαγειρεμένου φαγητού δεν είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να βεβαιωθούν  ότι το φαγητό είναι αρεστό και έτοιμο.  Είναι υπεύθυνες για την διατροφή των παιδιών τους δίνοντάς τους το φαγητό και όταν αυτό περισσεύει στο πιάτο, αρνούνται να το πετάξουν και το καταναλώνουν  οι ίδιες.

 

Οι άνδρες έχουν πιο ισχυρό αυτοέλεγχο σε σύγκριση με τις γυναίκες και είναι πιο πιστοί σε ένα πρόγραμμα διατροφής.  Δεν κάνουν εύκολα παρασπονδίες. Είναι πιο δραστήριοι, θέτουν  πιο εύκολα στόχους  για να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα και να μειώσουν το λίπος. Οι στόχοι  τους είναι πιο ρεαλιστικοί και δεν έχουν πρότυπα. Συνήθως ολοκληρώνουν ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος σε σύγκριση με τις γυναίκες που μόλις μειώσουν μερικά κιλά νιώθουν ότι έχει επιτευχθεί ένα μέρος της προσπάθειας και σταματούν την προσπάθεια.

Τα κίνητρα για απώλεια βάρους  είναι κυρίως  διαφορετικά.  Οι άνδρες ξεκινούν πιο συχνά  ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος όταν τίθεται θέμα υγείας  ενώ μια γυναίκα πιο συχνά ξεκινά για λόγους αισθητικής .

Η σοβαρότητα του προβλήματος  καθορίζει την  εγκράτεια  σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος, είτε είναι γυναίκα είτε είναι άνδρας , αλλά ένας άνδρας  θα χάσει πιο εύκολα  και πιο γρήγορα τα κιλά του.

Ευαγγελία Δημητροπούλου

Ευαγγελία Δημητροπούλου

Nutritionist
Η Ευαγγελία Δημητροπούλου – Γκλούμπου σπούδασε στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε για 3 χρόνια στην εταιρεία GILLY DIET ( εδέσματα υγιεινής διατροφής ) της Θεσ/νίκης ως σύμβουλος διατροφής και ενημέρωσης σε μέλη της εταιρείας και σύμβουλος για την έκδοση διαιτολογίων και στον ποιοτικό έλεγχο διαιτητικών γευμάτων.
Από το 1997-2001 εργάστηκε στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ- ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ ( ΠΡΙΝΟΥ ) της Θεσ/νίκης ως υπεύθυνη για την οργάνωση του διαιτολογικού τμήματος Βορείου Ελλάδος, την διαιτολογική υποστήριξη μελών της εταιρείας και την έκδοση διαιτολογίων των μελών σε παθολογικές καταστάσεις. Από το έτος 2002 μέχρι σήμερα ασκεί το επάγγελμα του ιδιώτη διαιτολόγου-διατροφολόγου σε προσωπικό της γραφείο στην ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 7 στην Κοζάνη.
Παράλληλα με το διαιτολογικό γραφείο το 2005 δημιούργησε το υποκατάστημα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» : έτοιμα διαιτητικά γεύματα στο χώρο και το 2013 ανέλαβε το τομέα υγείας στο ιδιωτικό Ι.Ε.Κ VOLTEROS. Διδάσκει μαθήματα της ειδικότητας στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας και αισθητικής.
Έχει εισηγηθεί για πολλά θέματα διατροφής σε διάφορες εκδηλώσεις και ημερίδες στη τοπική κοινωνία της Κοζάνης, ενώ παράλληλα, έχει κάνει διαλέξεις σε: Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Κοζάνης τόσο για την ενημέρωση των μαθητών όσο και των γονέων τους για θέματα υγιεινής διατροφής.Ήταν εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του Μακεδονικού Κοζάνης στο Μπάσκετ και έχει συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ενότητες διατροφικής συμβουλευτικής. Τέλος, αρθρογραφεί πολύ συχνά σε τοπικές εφημερίδες.

 

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Υγεία και Ευεξία

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Η θλίψη μιας όμορφης “εποχής”!

Διανύοντας την επονομαζόμενη ομορφότερη περίοδο του χρόνου, την εορταστική περίοδο των Χρι…