Γυναικεία Καρδιά – Ένα αίνιγμα! Γράφει ο Βασίλης Βασιλακόπουλος | Καρδιολόγος

 

Η γυναικεία καρδιά εμφανίζει πολλές διαφορές σε σχέση με αυτή του άνδρα, Διαφοροποιείται σημαντικά  και επιβεβαιώνει το γνωστό λαϊκό άσμα « της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος…» . Παρακάτω παραθέτω 10 σημεία που η γυναικεία καρδιά διαφέρει σημαντικά από αυτή του άνδρα.

  1. Γιατί οι γυναίκες μικρότερης των 50 ηλικίας «δεν αρρωσταίνουν» από έμφραγμα?

 Η καρδιοπροστατευτική δράση των οιστρογόνων είναι πια αποδεδειγμένη σε γυναίκες αναπαραγωγικής περιόδου και σ αυτήν ακριβώς τη δράση οφείλεται η απουσία εμφραγμάτων μέχρι την ηλκία των 50. Εάν εμφανιστεί η νόσος στις ηλικίες αυτές πρόκειται για «αταξίες» όπως η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων. Μπορεί να δικαιολογηθεί η λήψη τους για 1-3 χρόνια, στα 20-25. Όχι όμως μετά τα 35. Εάν μάλιστα η γυναίκα καπνίζει, τότε τα εμφράγματα είναι συχνότερα.

  1. Σε ποία ηλικία η στεφανιαία νόσος «χτυπά» την πόρτα της γυναίκας?

 Στην ηλικία 50-60 έτη για μια σειρά από λόγους, όπως η διακοπή της περιόδου και η απώλεια της προστατευτικής δράσης των οιστρογόνων. Επίσης στην ηλικία αυτή η γυναίκα παίρνει βάρος κυρίως στην κοιλιά και αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη, που αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, ενώ αυξάνει τα ποσοστά εκδήλωσης αρτηριακής υπέρτασης, έναν άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιά. Η εμφάνιση όλων αυτών των συμβάντων ισοφαρίζει την επίπτωση στεφανιαίας νόσου με αυτή του άντρα.

  1. Ποιοί άλλοι παράγοντες απειλούν τη γυναικεία καρδιά?

 Στην ηλικία μετά τα πενήντα οι σημερινές γυναίκες ασκούνται λιγότερο και προσθέτουν ένα επιβαρυντικό παράγοντα για την παρουσία στεφανιαίας νόσου (έλλειψη άσκησης). Ωστόσο, η γυναικεία καρδιά υπερτερεί σε ορισμένα σημεία έναντι της ανδρικής. Πέραν των οιστρογόνων, η γυναίκα συνήθως έχει υψηλή «καλή» χοληστερίνη (HDL). Ενώ στους άνδρες είμαστε ευχαριστημένοι αν η HDL είναι πάνω από τα 40 mg/dL, οι γυναίκες φτάνουν τα 70-80 mg/dL, τιμές που μειώνονται όμως όταν καπνίζουν.

  1. Οι γυναίκες έχουν πιο ανθεκτική ή πιο ευαίσθητη καρδιά σε σύγκριση με τους άνδρες;

Τα στεφανιαία αγγεία (αγγεία που τρέφουν την καρδιά) στις γυναίκες είναι λεπτότερα κατά 1-2 mm σε σχέση με τον άντρα. Αυτό απoτελεί μειονέκτημα για τον αγγειοχειρουργό που θέλει να τοποθετήσει μπαλονάκι ή να διενεργήσει by pass λόγω τεχνικού ζητήματος. Όσον αφορά τα εμφράγματα, οι στατιστικές αναφέρουν ότι είναι τρεις φορές συχνότερα στους άνδρες -αν και μετά τα 60, οι γυναίκες τούς ισοφαρίζουν-, αλλά τελικά περισσότερες γυναίκες (56%) χάνουν τη ζωή τους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τους άνδρες (43%), γεγονός που οφείλεται στο ότι οι γυναίκες ξεπερνούν δυσκολότερα το έμφραγμα. Ακόμη, τα εγκεφαλικά είναι συχνότερα στις γυναίκες.

  1. Πόση δυσκολία «κρύβει» η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου στη γυναίκα?

 Η δυσκολία στη διάγνωση αφορά κυρίως στη στηθάχγη (πόνος στο στήθος) που αποτελεί την κυριότερη πληροφορία που απορρέει από το ιστορικό (την «ανάκριση» του ασθενούς) και που σχεδόν θέτει τη διάγνωση της νόσου. Φαίνεται ότι οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια σταθερότητα στο λόγο τους γιατί υποτιμούν την ένταση του συμπτώματος σε σχέση με τους άντρες που είναι πιο ξεκάθαροι στην περιγραφή του με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση με ότι αυτό συνεπάγεται για την έκβαση της νόσου.

  1. Αληθεύει ότι οι γυναίκες υστερούν στις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται?

Oι γυναίκες δεν υστερούν σε εξετάσεις όπως τα καρδιογραφήματα και οι υπέρηχοι. Εκεί που υπάρχει μια καθυστέρηση είναι στις στεφανιογραφίες, δηλαδή στις επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις. Oι γυναίκες δεν αποφασίζουν να προχωρήσουν σε επεμβάσεις, επειδή φοβούνται ότι δεν θα είναι επιτυχημένες. Και οι γιατροί, όμως, δεν επιμένουν, ειδικά αν δουν ότι η γυναίκα ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες ανταποκρίνονται καλύτερα σε ορισμένα λιπόφιλα φάρμακα, όπως οι β-αναστολείς, λόγω του ότι έχουν 10-15% περισσότερο λίπος στο σώμα τους σε σύγκριση με τους άνδρες.

  1. Oρισμένες εξετάσεις, όπως το τεστ κοπώσεως, υπολείπονται σε αξιοπιστία στις γυναίκες?

 Η εξέταση αυτή δεν είναι 100% αξιόπιστη για κανέναν. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι αν η ηλεκτροκαρδιογραφική δοκιμασία κόπωσης είναι κατά 65% αξιόπιστη στον άνδρα, στη γυναίκα είναι κατά 50%. Όταν όμως κάνουμε τεστ κοπώσεως με φαρμακευτική πρόκληση, τα αποτελέσματα είναι πιο αξιόπιστα και για τα δύο φύλα.

  1. Πως μπορούν οι γυναίκες να προφυλάξουν την καρδιά τους?

Τρώγοντας υγιεινά, από την παιδική ηλικία. Εκεί χρειάζεται το σωστό τιμόνι από τους γονείς. Να μάθει το παιδί να μη δέχεται το αλάτι και το λίπος για φαΐ. Να πίνει γάλα και όχι αναψυκτικά ή καφέ. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι οι γυναίκες να ασκούνται, ώστε να διατηρούν το βάρος τους φυσιολογικό. Και αν δεν μπορούν να πάνε στο γυμναστήριο, τότε να βαδίζουν μισή έως μία ώρα την ημέρα. Έτσι, θα μπουν στο δεύτερο ήμισυ της ζωής τους παραμένοντας κομψές και ευκίνητες και τα ποσοστά των εγκεφαλικών, των εμφραγμάτων και της καρδιακής ανεπάρκειας, που τις αναμένουν μετά τα 60-65, θα πέσουν κατακόρυφα.

  1. Θα βοηθούσε και η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής, π.χ. φυλλικού οξέος ή αντιοξειδωτικών?

Εφόσον μια γυναίκα τρέφεται σωστά και υγιεινά, κανένα χάπι δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επάρκεια και την ποιότητα βιταμινών που παρέχουν τα τρόφιμα.

  1. Πότε μπορεί να λαμβάνεται προληπτικά η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης?

 Όταν μια γυναίκα έχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών, τότε μπορεί να της χορηγηθούν ορμόνες, εφόσον από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού ή της μήτρας στην οικογένεια. Στις περιπτώσεις αυτές, ιδίως αν έχει εκδηλωθεί και καρδιαγγειακή πάθηση, χορηγείται και ασπιρίνη.

 

Γράφει ο Καρδιολόγος Βασίλης Βασιλακόπουλος

 

Γυναικεία Καρδιά – Ένα αίνιγμα! Γράφει ο Βασίλης Βασιλακόπουλος | Καρδιολόγος ">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Υγεία και Ευεξία

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Reiki «Θεράπευσε τον εαυτό σου, θεράπευσε τον κόσμο»

Ονομάζομαι Κωνσταντίνα Δινοβίτση, έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στην πόλη της Κοζάνης. Ασ…