Οι εξετάσεις πλησιάζουν. Η πίεση της προετοιμασίας και η είσοδος σε μια Ανώτερη Σχολή αποτελεί μια τρομερά αγχωτική εμπειρία για κάθε έφηβο. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς είναι αγχωμένοι.

Χέρια ιδρωµένα πάνω σε µια κόλλα χαρτί, αγωνία µπροστά στα θέµατα, ταχυκαρδία, αρνητικές σκέψεις. Δεν είναι τα µόνα, αλλά µερικά από τα συµπτώµατα του άγχους που πλήττει µε ιδιαίτερη σφοδρότητα τους διαγωνιζόµενους.

Τι μπορεί να κάνει ο μαθητής:

  • Προετοιμάσου εγκαίρως και μην περιμένεις την πίεση του χρόνου
  • Οργάνωσε τον χώρο μελέτης σου. Φρόντισε να διαχωρίσεις το χώρο ξεκούρασης από το χώρο που διαβάζεις. Απομάκρυνε κάθε μορφή περισπασμού από το χώρο εργασίας σου (π.χ. κινητό). Συνήθιζε να διαβάζεις στο χώρο μελέτης σου και να ξεκουράζεσαι στο χώρο «αναψυχής» σου. Ένας τέτοιος διαχωρισμός θα σε βοηθήσει και στον διανοητικό διαχωρισμό.
  • Οργάνωσε το χρόνο σου. Φρόντισε να καταρτίσεις το δικό σου εβδομαδιαίο πρόγραμμα μελέτης, αφού καταγράψεις όλα όσα πρέπει να χωρέσουν σε αυτό: μαθήματα, φροντιστήρια, εξωτερικές δουλειές, άλλες δραστηριότητες, ξεκούραση και διασκέδαση.
  • Φρόντισε να είσαι συγκεντρωμένος όταν μελετάς. Ανάμεσα στους ανθρώπους υπάρχουν τεράστιες διαφορές όσον αφορά στην αυτοσυγκέντρωση, στην ένταση και στο βαθμό της. Γι ’ αυτό καλό είναι να πειραματιστούμε με γνώμονα τις δυνάμεις μας και την ιδιοσυγκρασίας μας. Μπορείς να κρατάς σημειώσεις και να κάνεις μικρά δεκάλεπτα διαλείμματα για ανάκαμψη.

  • Ξεκούραση. Να επιτρέπεις στον εαυτό σου την απαραίτητη ξεκούραση ώστε να σε βοηθάει να ανανεώνεις τις δυνάμεις σου.
  • Κάνε το διάβασμά σου ενεργητικό. Βρες τεχνάσματα που το διευκολύνουν και αφομοίωσε κριτικά!
  • Εξάσκηση! Αναζήτησε προηγούμενα θέματα και μη φοβάσαι να κάνει λάθη. Είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις λάθη ώστε να προλάβεις να τα διορθώσεις εγκαίρως. Φρόντισε να διαγωνιστείς σε θέματα με αντίστοιχη – ισόποση εξεταστέα ύλη.
  • Εξασφάλισε καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο. Μια ώρα το μεσημέρι αποδεικνύεται ευεργετική.
  • Την ώρα των εξετάσεων διάβασε προσεκτικά μέχρι να βεβαιωθείς ότι κατάλαβες τα δεδομένα και τα ζητούμενα. Άρχισε να απαντάς με τη σειρά όσα σου είναι πιο εύκολα. Προέχει η ουσιαστική απάντηση και όχι η ποσοτική! Η πρώτη σκέψη συνήθως είναι και η σωστή! Τελειώνοντας χάρισε στο γραπτό σου μια τελευταία ολοκληρωμένη ματιά.

Γονείς …

Η ίδια η πίεση τις περισσότερες φορές είναι πιο αγχωτική ακόμα και από τις ίδιες τις εξετάσεις. Οι μαθητές υποβάλλονται σε μία διαρκή πίεση και καλούνται να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες όχι μόνο τις δικές σας, αλλά και όλων των σημαντικών τους άλλων.

Πολλές φορές επιβαρύνετε ψυχολογικά, την ιδιαίτερη αυτή περίοδο, τους εφήβους με υπερβολικές απαιτήσεις, καταπίεση, στέρηση ελευθεριών. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι τα παιδιά είναι αυτόνομες και ξεχωριστές προσωπικότητες τα οποία δεν έχουν έρθει στη ζωή αυτή για να εκπληρώσουν δικές σας ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Αποδεχτείτε τα όνειρα και τους στόχους που έθεσαν τα παιδιά σας για τη ζωή τους.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας πως οι εξετάσεις είναι από μια άποψη ένα καλό εισιτήριο και χαρίζει αρκετά σημαντικά εφόδια στον επιτυχόντα αλλά δεν καθορίζει σε αποκλειστικότητα τη ζωή, το μέλλον και την επαγγελματική εξέλιξη των παιδιών σας.

Σε περίπτωση αποτυχίας είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε κοντά τους, να τους δείξετε την αγάπη σας και την αποδοχή σας, να τα ενθαρρύνετε, να τα επαινέσετε για την προσπάθεια που κατέβαλαν, να τονίσετε πως πιστεύετε σε αυτά και στις δυνατότητές τους και να τα βοηθήσετε να βρουν εναλλακτικές κατευθύνσεις για την εκπαίδευση και τη μελλοντική τους επαγγελματική πορεία βασισμένες στις ικανότητες, στις κλίσεις, στις δεξιότητες που διαθέτουν και στα ενδιαφέροντά τους.

Ψυχολόγος
Ειδίκευση στη Συμβουλευτική & τον Προσανατολισμό
                                   
Μ.Αλεξάνδρου 15, Κοζάνη
2461 102 441

Εξετάσεις… με σωστά βήματα! Γράφει η Βασιλική Ι. Μάστορα | Ψυχολόγος">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Η παιδική ταινία » Το μαγικό χαλί » προβάλλεται στο Ολύμπιον απο Πέμπτη 10/10

Ένα χωριατόπαιδο, η πιστή του γίδα, ένας άπληστος για εξουσία σουλτάνος, δύο πεινασμένοι α…