Ποικίλες είναι ερωτήσεις και οι απορίες των γονιών ως προς τον λογοθεραπευτή τους, για το πώς μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλουν στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας ώστε το παιδί του να εξελιχθεί πιο γρήγορα.

Νομίζω ότι είναι ένα το μυστικό …το παιχνίδι, μία λέξη με νόημα, σημασία και μεγάλη φαντασία!

Ας ξεκινήσουμε με τα παιχνίδια που έχουμε οι περισσότεροι στο σπίτι μας, όπως μία μπάλα, ένα αρκουδάκι ή και τα τουβλάκια. Παράδειγμα σε ένα παιδί ενός έτους που είναι έτοιμο να κατανοήσει απλές εντολές μπορούμε να κατασκευάσουμε έναν μικρό πύργο, δηλαδή να τοποθετούμε ένα-ένα τουβλάκια ώστε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε. Μέσα από αυτήν την διαδικασία το παιδί θα κατακτήσει νέες δεξιότητες αλλά και καινούργιες έννοιες όπως τα χρώματα, την εντολή «βάζω» αλλά και την έννοια «πάνω».

Μέσα από το παιχνίδι μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες δεξιότητες όπως είναι η επίλυση προβλημάτων που σε αυτό βοηθούν τα πάζλ και  τα ενσφηνώματα. Επίσης μέσα από μία άλλη μορφή παιχνιδιού που είναι το λεγόμενο παιχνίδι ρόλων μπορούμε να ενισχύσουμε τις κοινωνικές συνδιαλλαγές, την ανάπτυξη του λόγου και φυσικά τη φαντασία ενός παιδιού.

Μια πολύ ευχάριστη και ποιοτική διαδικασία που μπορεί να περάσει ένας γονιός με το παιδί του είναι το παιχνίδι. Υπάρχουν χιλιάδες πληροφορίες και παραδείγματα που μπορούμε να πούμε για το παιχνίδι, όπως γι αυτά  που κάναμε λόγο παραπάνω.

…όποτε περάστε χρόνο με το παιδί σας παίζοντας  πολλά και δημιουργικά παιχνίδια. Ελπίζω να έχετε σύμμαχο την ευρηματικότητα και τη φαντασία σας!

Σακουλέβας Ηλίας
Λογοθεραπευτής
Kidcenter

Η ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας μέσα από το παιχνίδι! Γράφει ο Ηλίας Σακουλέβας | Λογοθεραπευτής">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

«Αγύμναστη γλώσσα» και τα πιθανά προβλήματα στην ομιλία ενός παιδιού

Μία Καθυστερημένη ή δυσκατάληπτη ομιλία, μια γλώσσα που προεξέχει  και μια   έντονη σιελόρ…