«Η δύναμη της αλήθειας» της Νικολέτας Ζαμπάκη

Η αλήθεια είναι η δύναμη της ηθικής και ο καθρέφτης της λογικής και του δικαίου. Η αναζήτηση της αλήθειας είναι απόρροια της έμφυτης τάσης μας για να αποδώσουμε το ορθό και να αποκαταστήσουμε την εύνομη τάξη ή κατάσταση. Η υπόθεση της αλήθειας είναι αντικειμενική. Σε ένα ζήτημα λόγου χάρη η αλήθεια είναι αντικειμενική όταν ζυγίζουμε τις δύο πλευρές, ακούμε και κρίνουμε βάση όσων ακούσαμε και είδαμε. Η αλήθεια δεν είναι υποκειμενική τη στιγμή που επικρατούν οι έννοιες του δικαίου και της λογικής. Όμως ποιά είναι τα κριτήρια και πώς ορίζουμε τι είναι αληθές; Ποιά είναι η διαφορά του αληθούς από το αληθοφανές; Τι είναι ο ρεαλισμός;

Το αληθές μιας υπόθεσης πηγάζει από την τάση μας για απόδοση της ορθότητας μέσα από λογικές συνθήκες και τα κριτήρια αυτών είναι η έμφυτη τάση του ανθρώπου να αποδίδει μια ορθή εικόνα των πραγμάτων, των φαινομένων γύρω του όσο το δυνατόν καλύτερα και μακριά από τις πιθανές στρεβλώσεις. Το αληθοφανές είναι το αποτέλεσμα αυτής της πραξεολογίας, με το ρεαλισμό να αποτελεί την ωμή πραγματικότητα του αληθούς.

Στις ανθρώπινες σχέσεις η δύναμη της αλήθειας είναι βασική και κεντρική, παράλληλα και διφωνική. Η διφωνική όψη της αλήθειας σε ένα ζευγάρι ενισχύει τον διάλογο, όμως εξουδετερώνει τη μία και μοναδική όψη της αλήθειας. Δεν υπάρχουν δύο αλήθειες, αλλά μία. Το ζευγάρι οφείλει να αναζητά την αλήθεια εκεί όπου υπάρχει η αμφιβολία του ψέματος. Πολλές φορές η αλήθεια ακούγεται από τρίτους ανθρώπους ή ανθρώπους που αγαπούν εκείνους που θέλουν να τους προστατεύσουν. Όταν κοιτάμε κατάματα την αλήθεια, είναι ίσως η πιο δύσκολη στιγμή, όμως ευγνωμονούμε όταν την ακούμε. Η αλήθεια προστατεύει, προφυλάσσει, ενισχύει και δυναμώνει ένα ζευγάρι και το θωρακίζει στο διάβα του χρόνου. Κάποτε μια φίλη μου μού ζήτησε να μάθει την αλήθεια και να την προστατεύσω. Όταν το υλοποίησα με θέρμη και της έδειξα το φως της αλήθειας, μιλώντας μού ειλικρινά, μου είπε: «Με λύτρωσες από κάτι που με βασάνιζε, από ένα τέρας». Το τέρας αυτό εξουδετερώθηκε όταν όλα φάνηκαν στο φως και πλέον αποκαταστάθηκε η αλήθεια και νίκησε. Οι φίλοι μάς εμπιστεύονται τη ζωή τους και εμείς καλούμαστε να προστατεύουμε την αλήθεια τους. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να γίνουμε θεματοφύλακες της αλήθειας; Σίγουρα η απάντηση βρίσκεται κάπου μεταξύ του αληθοφανούς και του ψεύδους. Όμως πρέπει να αναζητούμε την αλήθεια γιατί αυτή είναι μία δύναμη που έχουμε βαθιά μέσα μας.

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Διάφορα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

8 Μαρτίου Ημέρα της γυναίκας

Μπορεί στο σήμερα να μην φαντάζει τόσο δύσκολο το να είσαι γυναίκα… Μπορεί ναι, να έχουμε …