“Η εφεύρεση των φτερών” της Σου Μανκ Κιντ από τις εκδόσεις Λιβάνη!

Επιμέλεια: Μιχάλης Πιτένης

“Η ιστορία δεν είναι μόνο πράξεις και γεγονότα, είναι επίσης ένας πόνος στην καρδιά. Και επαναλαμβάνουμε την ιστορία μέχρι να καταφέρουμε να νιώσουμε τον πόνο κάποιου άλλου σαν δικό μας ”.  Τα λόγια αυτά του καθηγητή Τζούλιους Λέστερ ενέπνευσαν τη Σου Μανκ Κιντ να γράψει το μυθιστόρημα της “Η εφεύρεση των φτερών” (εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗΣ), όπως σημειώνει η ίδια. Ξεδιπλώνοντας την αφήγηση της που μεγάλο μέρος της βασίζεται σε γεγονότα και η μία απ’ τις πρωταγωνίστριες της, η Σάρα Γκριμκέ. είναι ιστορικό πρόσωπο, καταφέρνει να μεταδίδει τον πόνο των ηρώων στους αναγνώστες της.

  Η Χέτι Σκοτούρα Γκριμκέ, η μικροκαμωμένη σκλάβα, η λευκή Σάρα, ο μικρόκοσμος του σπιτιού των Γκρίμκε,  ιδιοκτητών φυτείας και σκλάβων, η κοινωνία του Τσάρλεστον (Η.Π.Α.) των αρχών του 19ου αιώνα, ζωντανεύουν μέσα σ’ αυτό το αριστουργηματικό έργο και είναι στιγμές που σου κόβεται η ανάσα λες και πρόκειται το μαστίγιο που σφυρίζει στον αέρα να χαρακώσει τη δική σου πλάτη, ή πώς κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να υποστείς μια επώδυνη τιμωρία για ασήμαντη αιτία. Κι όλα αυτά ευλογώντας και δοξάζοντας το Θεό, όπως όλοι οι λευκοί αρέσκονται να τονίζουν στους σκλάβους τους πως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, γιατί σ’ έκανε αυτό που είσαι.

            “Προσέχετε να μη γίνετε διπλά σκλάβοι, όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο μυαλό σας”.  Αυτό ακούγεται στο κήρυγμα στην εκκλησία των Αφρικανών και η Σκοτούρα το υιοθετεί απολύτως. Σκλάβα μόνο στο σώμα που όσο εκείνο κακοπαθαίνει και σακατεύεται, άλλο τόσο το μυαλό ταξιδεύει. Τα πούπουλα των πουλιών που μαζεύει απ’ το χώμα είναι για τα δικά της φτερά που όμως θα γίνουν και φτερά της Σάρας Γκριμκέ. Γιατί και εκείνη έχει να αποτινάξει από πάνω της τα δικά της δεσμά. Δεν είναι εύκολο ούτε απλό. Η θεοσεβούμενη και ευσεβής κοινωνία της εποχής του Αμερικάνικου Νότου δεν καταδυναστεύει μόνο τους μαύρους σκλάβους της, στραγγίζοντας μέχρι και την τελευταία σταγόνα απ’ τον ιδρώτα και το αίμα τους για τη δικιά της ευημερία και καλοπέραση, επικαλούμενη διαρκώς πως αυτό είναι θέλημα Θεού. Στραγγαλίζει και όσα μέλη της τολμήσουν να εξοκείλουν μη αποδεχόμενα τους κανόνες που ισχύουν και τον καθιερωμένο τρόπο ζωής.

     Η Σου Μανκ Κιντ είναι μια λευκή συγγραφέας. Πέτυχε όμως να γράψει αυτό το βιβλίο σαν μαύρη. Σαν μια που οι πρόγονοι της, και ίσως και η ίδια, ένιωσαν τη φρίκη του ρατσισμού και της εκμετάλλευσης στο πετσί τους. Όπως η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, η Σκοτούρα, που περιγράφοντας τη σκηνή για το πώς ένιωσε το μαστίγιο στην πλάτη της (σελ. 473) λέει: “Ούρλιαξα επειδή δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς, επειδή το σώμα μου ήταν μικρό και χωρίς προστατευτική επένδυση. Ούρλιαξα για να ξυπνήσω το Θεό από το λήθαργο του”.  

Εξαιρετική η μετάφραση της κ. Χριστιάννας Ελ. Σακελλαροπούλου. 

Mιχάλης Πιτένης

 

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Πολιτισμός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Stand up Comedy «ΟΛΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ» 3. . 2.. 1… Πάμεεε!!!

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 !!!! Εεεε ναιιιι!!!! 14 χρόνια μετά την πρώτ…