Τα παραμύθια είναι ταξίδια του μυαλού…!

Η συμβολή των παραμυθιών στην ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού είναι τεράστια. Εκτός από τον ψυχαγωγικό τους ρόλο, τα παραμύθια αποτελούν και ένα πολύ καλό διδακτικό μέσο.

Τα παραμύθια παρέχουν στα παιδιά πολλαπλά ερεθίσματα, ώστε να αναπτύξουν αποτελεσματικά όλο το φάσμα της νοημοσύνης τους

Κατά τη διάρκεια της αφήγησης ενός παραμυθιού απαιτούνται και καλλιεργούνται τα περισσότερα, αν όχι όλα, είδη νοημοσύνης του παιδιού, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

  1. γλωσσική ή λεκτική νοημοσύνη
  2. μουσική / ρυθμική νοημοσύνη
  3. σωματική / κιναισθητική νοημοσύνη
  4. συναισθηματική ή διαπροσωπική νοημοσύνη
  5. ενδοπροσωπική νοημοσύνη
  6. χωρική νοημοσύνη
  7. φυσιογνωστική νοημοσύνη
  8. λογική / μαθηματική νοημοσύνη 

Το παιδί μέσα από τα παραμύθια μαθαίνει να παρατηρεί τις συμπεριφορές των ηρώων, τα κρυμμένα κίνητρα, τους σκοπούς, την αλήθεια τους, το δημιουργικό δυναμικό τους. Μελετώντας τη συμπεριφορά των ηρώων του παραμυθιού, κατανοεί καλύτερα τον εαυτό του, αλλά και το περιβάλλον του, λαμβάνει απαντήσεις για ζητήματα που μπορεί να το προβληματίζουν, να το στεναχωρούν ή να του προκαλούν ανησυχία ή φόβο.

Στόχος του παιδικού εργαστηρίου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, να αναπτύξουν επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες, να τροφοδοτήσoυν τη φαντασία τους, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους, να καλλιεργήσουν βασικές ηθικές αξίες και φυσικά να διασκεδάσουν στα πλαίσια μιας ομάδας!!! 

Ψυχολόγος
Ειδίκευση στη Συμβουλευτική & τον Προσανατολισμό
                                   
Μ.Αλεξάνδρου 15, Κοζάνη
2461 102 441

Η Θεραπευτική Λειτουργία της Αφήγησης Παραμυθιών! Έναρξη παιδικού εργαστηρίου Αφήγησης Θεραπευτικών Παραμυθιών από την ψυχολόγο Βασιλική Ι. Μάστορα">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Η θλίψη μιας όμορφης “εποχής”!

Διανύοντας την επονομαζόμενη ομορφότερη περίοδο του χρόνου, την εορταστική περίοδο των Χρι…