Η θλίψη μιας όμορφης “εποχής”! Γράφει η Βασιλική Ι. Μάστορα | Ψυχολόγος

Διανύοντας την επονομαζόμενη ομορφότερη περίοδο του χρόνου, την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, πολλοί είναι αυτοί που επιτρέπουν στον εαυτό τους να μαγευτεί από το παραμυθένιο σκηνικό που δημιουργούν τα πολύχρωμα φωτάκια και τα στολισμένα δέντρα!

Οι μέρες αυτές φαίνεται σε κάποιους να δημιουργούν ανάγκη για μεγαλύτερο συναισθηματικό μοίρασμα, δώρα, ελεύθερο χρόνο με τους σημαντικούς τους άλλους, οικογενειακή ζεστασιά!

Σε μία λιγότερο φωτεινή εκδοχή του ίδιου σκηνικού… οι ίδιες μέρες φαίνεται να δημιουργούν αρνητικά φορτισμένα συναισθήματα και θλίψη.

Η μελαγχολία των γιορτών (holiday blues) είναι μια μορφή εποχικής κατάθλιψης ή εποχικής δυσθυμίας.

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή συνήθως αρχίζει το φθινόπωρο ή το χειμώνα και υποχωρεί την άνοιξη. Πρόκειται για περιόδους κατάθλιψης που έχουν σχέση με την αλλαγή των εποχών.

Σε συνδυασμό με την προσδοκία να είναι κανείς ευδιάθετος και κοινωνικός τις ημέρες των γιορτών, η «μελαγχολία του χειμώνα» μπορεί να είναι πιο έντονη ή λιγότερο διαχειρίσιμη από το άτομο που την βιώνει.

Γιατί όμως μερικοί άνθρωποι βιώνουν τις γιορτές των Χριστουγέννων με πρωταγωνιστή το μελαγχολικό συναίσθημα;

 Το εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με ένα αυστηρό σχεδόν τρόπο επιβάλλει «να διασκεδάσουμε» και να “υπερκαταναλώσουμε”! Πολλοί είναι αυτοί που βιώνουν αυτό το διάχυτο μήνυμα πιεστικά και με πολύ άγχος. Στην προσπάθεια να εκπληρώσουν αυτή την προσδοκία και να γεμίσουν με ακριβά δώρα τις αγκαλιές των αγαπημένων τους προσώπων… νιώθουν απογοήτευση και ματαίωση όταν αντιλαμβάνονται πως δεν θα καταφέρουν να φέρουν το χαμόγελο στα χείλη των σημαντικών τους άλλων με αυτό τον “παράδοξο” τρόπο!

 Σύνηθες αυτές τις γιορτινές μέρες είναι και το φαινόμενο των οικογενειακών συγκεντρώσεων όπου δίνεται ποιοτικός χρόνος στις οικογένειες να μοιραστούν συναισθήματα και σκέψεις που δεν είναι σπάνιο να καταλήγουν σε ένταση, παρεξηγήσεις και τσακωμούς όταν εμπεριέχουν επικριτικά σχόλια και υποδείξεις μεταμφιεσμένες σε “συμβουλές”. Η πολλά υποσχόμενη οικογενειακή στιγμή διαλύεται και αφήνει ένα στενάχωρο αίσθημα έλλειψης επικοινωνίας και αποδοχής.

 Η μοναξιά φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερη διάσταση την περίοδο αυτή. Η σύνδεση της γιορτινής περιόδου με τα οικογενειακά τραπέζια , τις έντονα κοινωνικές και φιλικές επαφές και τη συντροφικότητα μοιάζουν να λειτουργούν ενισχυτικά στο μελαγχολικό συναίσθημα.

 Ο “κενός” χώρος των ατόμων που βιώνουν μια απώλεια και οι αναμνήσεις ενός παρελθοντικού χρόνου που μπορεί να είναι είτε θετικά είτε αρνητικά φορτισμένες πυροδοτούν αισθήματα θλίψης και νοσταλγίας.

 Για εκείνους που έχουν χάσει ένα αγαπημένο κοντινό πρόσωπο, οι γιορτινές μέρες αποτελούν μια ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη, καθώς το αίσθημα αυτής της απώλειας είναι εντονότερο και οι εικόνες των στιγμών που δεν μπορούν να μοιραστούν πια μοιάζουν αρκετά οδυνηρές.

Δούλεψε με στόχο!

  Φέτος, προσπάθησε να αποδεχτείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου παίρνοντας δύναμη και φως από άτομα και καταστάσεις που σκορπούν λάμψη! Μην περιμένεις να αλλάξει απλά η χρονιά… “άλλαξε” εσύ! Μην ξεχνάς… Ο τρόπος που βιώνεις την καθημερινότητα σου καθρεφτίζει τον τρόπο που επιλέγεις να βλέπεις τον κόσμο γύρω σου!

Υ.Γ.: Να χαμογελάς!

Καλή χρονιά!!!

Ψυχολόγος
Ειδίκευση στη Συμβουλευτική & τον Προσανατολισμό
                                   
Μ.Αλεξάνδρου 15, Κοζάνη
2461 102 441

Η θλίψη μιας όμορφης “εποχής”! Γράφει η Βασιλική Ι. Μάστορα | Ψυχολόγος">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: Donna
περισσότερα στή: Υγεία και Ευεξία

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Ο κοζανίτης ιατρός Χρήστος Κυρατσούς επικεφαλής της έρευνας για το εμβόλιο του κοροναϊού στη Νέα Υόρκη

Χιλιόμετρα μακριά από την εστία της έξαρσης του κοροναϊού ένας έλληνας γιατρός στη Νέα Υόρ…