Η Κοκκινοσκουφίτσα…από την πλευρά του Λύκου!

Γράφει η Βασιλική Μάστορα
Ψυχολόγος

 

Μόνο με παραμύθια κατακτώνται οι άνθρωποι. (Γ. Τσαρούχης)

 

“ Μια φορά και ένα καιρό, ένα μικρό όμορφο κοριτσάκι που το έλεγαν Κοκκινοσκουφίτσα περπατούσε ανέμελα στο δάσος. Ήταν τόσο χαρούμενη που θα έβλεπε την αγαπημένη της γιαγιά, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά της ο Κακός Λύκος και έκλεψε από το καλαθάκι της Κοκκινοσκουφίτσας το φαγητό της…”

 

Μεγαλώνεις με κλασικά παραμύθια που οι μητέρες ή οι γιαγιάδες σου διαβάζανε για να κοιμηθείς όμορφα και να ονειρευτείς… Μέσα από τους καλούς και κακούς ήρωες των παραμυθιών ταυτίζεις τη δική σου εικόνα και ανακαλύπτεις ασυνείδητα σιγά σιγά τον εαυτό σου…Οι ιστορίες είναι γεμάτες νοήματα και συναισθήματα.

Ένιωσες να αγαπάς, να μισείς, να θυμώνεις, να φοβάσαι, να ζηλεύεις, να δυναμώνεις και να αποχωρίζεσαι…Έμαθες να ακούς…να περιμένεις τη συνέχεια, να προβληματίζεσαι με χιλιάδες γιατί…γιατί… να τα περνάει όλα αυτά ο ήρωάς σου, τόσα εμπόδια και τόσα διλήμματα και να αναζητάς ένα τέλος που θα λυτρώσει…μέχρι που άκουγες το χαρούμενο τέλος της απίθανης ιστορίας… όπου έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…!

 

Έχεις ανάγκη σαν άνθρωπος να πιστεύεις ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά και η ιστορία θα έχει ένα όμορφο τέλος για τον αγαπημένο σου ήρωα… Είναι αισιόδοξο και γεννά ελπίδα το γεγονός ότι η ευτυχία μπορεί να είναι επιλογή σου!

Μα… στα παραμύθια δεν υπάρχει μόνο “η Κοκκινοσκουφίτσα” που έπλασες ευγενική, καλοσυνάτη, όμορφη , χαρούμενη και γενναιόδωρη… υπάρχει  και “Λύκος” που φαντάστηκες πως δεν είναι τόσο όμορφος, είναι άγριος, εχθρικός, αχάριστος και κουτοπόνηρος!

 

Κάπως έτσι ζεις και τις δικές σου ιστορίες…και κάνεις προσπάθεια για να αποδεχτείς τον εαυτό σου και τους ήρωες του δικού σου παραμυθιού και πότε μοιάζεις περισσότερο με την Κοκκινοσκουφίτσα και πότε γίνεσαι ο Λύκος… και συνεχίζεις να γράφεις την ιστορία σου με πρωταγωνιστή εσένα και τις επιλογές σου, με στόχο κάθε μικρή σου στιγμή να ολοκληρώνεται με μια γλυκιά ανάμνηση ή ένα μάθημα!

Υ.Γ.:  Αναρωτήθηκες ποιοι λόγοι οδήγησαν τον Λύκο να κλέψει το φαγητό της Κοκκινοσκουφίτσας;  Πως να νιώθει άραγε με τον τίτλο του “κακού” που του προσδίδουν όλα τα παραμύθια…;

Βασιλική Μάστορα
Ψυχολόγος

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: Kozani Kids
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

O «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου στην Κοζάνη!

Ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα για παιδιά και όχι μόνο, βασισμένο στους μύθους, στ…