Η σχέση παραμυθιού & φαντασίας Γράφει η Ψυχολόγος Βασιλική Ι. Μάστορα

Κάποτε μια μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν:

  • “Τι θα μπορούσα να κάνω ώστε ο γιος μου να γίνει εξυπνότερος;”

Εκείνος απάντησε:

  • «Διαβάζετέ του παραμύθια».

Η μητέρα φάνηκε να μην έχει μείνει απόλυτα ικανοποιημένη από την απάντηση και ρώτησε ξανά:

  • “ Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω, αφού θα του έχω διαβάσει παραμύθια;

Η απάντηση ήταν:

  • «Διαβάστε του ακόμα περισσότερα παραμύθια!».

Η φαντασία παίζει έναν ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και στη συμπεριφορά ενός παιδιού.

Ταυτόχρονα διαδραματίζει ένα πολύτιμο και σπουδαίο ρόλο στη γνωστική του ανάπτυξη.

Πολλά παιδιά στις μέρες μας ταξιδεύουν με όχημα μια οθόνη η οποία δημιουργεί για εκείνα ένα κόσμο στον οποίο η συμμετοχή τους είναι παθητική και με αυτό τον τρόπο η φαντασία τους εγκλωβίζεται και δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για να φανταστούν , να ονειρευτούν, να σκεφτούν διαφορετικά!

Τα παραμύθια έχουν πάντα πολλές «αναγνώσεις»…Ταξιδεύουν τη φαντασία που επιτρέπει στα παιδιά να ξεφεύγουν από την πραγματικότητα ενώ ταυτόχρονα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να την αντιμετωπίζουν!

Πριν από την ηλικία των 5 ετών, υπάρχει πιθανότητα η φαντασία του παιδιού να επηρεάσει τον τρόπο που αυτό αντιλαμβάνεται την πραγματικότητά του, προκαλώντας του διάφορες φοβίες ή άλλου τύπου δυσκολίες. Στην ηλικία των 5 χρόνων περίπου, ένα παιδί, με καλή αντίληψη της πραγματικότητας, αποκτά έναν ικανοποιητικό έλεγχο της φαντασίας του.

Η ανάγνωση παραμυθιών σε μικρά παιδιά οφείλει να έχει συγκεκριμένη αρχή και σαφές τέλος. Τα παραμύθια είναι έτσι δομημένα που σηματοδοτούν την είσοδο στο κόσμο της φαντασίας “Μια φορά και έναν καιρό…” και την επιστροφή στην πραγματικότητα “… και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…”.

Η ύπαρξη διαλόγου και μοιράσματος συναισθημάτων ανάμεσα σε έναν ενήλικα και σε ένα παιδί που θα προκληθεί από την ανάγνωση ενός παραμυθιού κρίνονται απαραίτητα ώστε να διατηρηθεί η επαφή του παιδιού με την πραγματικότητα και να λειτουργήσει εξελικτικά και θεραπευτικά η αφήγηση της αλληγορικής ιστορίας.

Η σχέση παραμυθιού & φαντασίας Γράφει η Ψυχολόγος Βασιλική Ι. Μάστορα ">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

»Ο Φυσητής των ονείρων»στη Μαγική Σοφίτα του βιβλιοπωλείου Πάπυρος

Αυτό το Σάββατο στις 12:00 στο βιβλιοπωλείο Πάπυρος στη Φιλίππου με Σουμελά γωνία η Φωτειν…