Η Yoga Instructor Ελένη Κώτη μας μιλάει για τη Yoga και την θετική επίδραση της, στο σώμα αλλα και στο νου!

Πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με την γιόγκα και τι σε γοήτευσε σε αυτού του είδους γυμναστική;

Η ενασχόλησή μου με την γιόγκα  ξεκίνησε το 2012, όπου σαν ασκούμενη σε ένα συνοικιακό γυμναστήριο με γοητευσε αυτό το είδος γυμναστικής. Με τη γιόγκα μαθαίνεις να παρατηρείς το σώμα σου αλλά και τον εαυτό σου, αυτού του είδους η γυμναστική έχει πολλά οφέλη τόσο στο φυσικό, όσο στο πνευματικό αλλά και ψυχικό μας σώμα.

 

Τι είναι η Γιόγκα;

Η λέξη Γιόγκα αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο αρχαιότερο ιερό κείμενο το Rig Veda. Η λέξη σε μία πιο ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ένωση. Η ένωση του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής.

Είναι για όλους η γιογκα;

Με τη δική μου εμπειρία στην γιόγκα, πιστεύω πως είναι για όλο τον κόσμο ανεξάρτητα την ηλικία. Ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει όλα τα είδη γιόγκα και να επιλέξει αυτο το είδος το οποίο το σώμα του θα του επιτρέψει. Με την συνεχή εξάσκηση ο καθένας φτάνει μέχρι εκεί που μπορεί.

Πως επιδρά ο διαλογισμός και η γιόγκα σε έναν άνθρωπο;

Όπως προανέφερα και σε προηγούμενες ερωτήσεις η γιόγκα δεν είναι μόνο το φυσικό μας σώμα αλλά και το ενεργειακό, πνευματικό και ψυχικό σώμα. Όσο δουλεύουμε το φυσικό μας σώμα μέσω της Asana (στάση της γιόγκα) το ίδιο πρέπει να δουλεύουμε και τα άλλα (ενεργειακό, πνευματικό και ψυχικό). Από την πρακτική μου αλλά και την εμπειρία μου στην γιόγκα, όση Asana κάνουμε τόσο διαλογισμό πρέπει να κάνουμε. Ο διαλογισμός είναι ένα κομμάτι το οποίο έχει παρερμηνευτεί με την έννοια ότι πρέπει να γίνει με έναν ειδικό τρόπο ή θα πρέπει να καθίσουμε σε μία συγκεκριμένη στάση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε τον εαυτό σας σε μία άνετη θέση και να επικεντρωθείτε στην αναπνοή, σας μέσα και έξω! Δεν είναι μόνο να προσπαθείς να αδειάσεις στο μυαλό σου, το πιο σημαντικό είναι να αναπτύξεις μία «μη επικριτική συνειδητοποίηση των αισθήσεων, των συναισθημάτων και της κατάστασης του νου». Παρατηρώντας το εσωτερικό σας χώρο, μπορείτε να βρείτε γιατί επιλέγετε τα συγκεκριμένα συναισθήματα όπως επίσης, γιατί και πως αντιδράτε στην σκέψη σας. Ολοκληρώνοντας μετά τις έρευνες που έχουνε γίνει, αναφέρεται ότι οι τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα αλλά και η προσευχή μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για υπηρεσίες φροντίδας και υγείας κατά 43%.

Πως συνδέεται η Γιογκα με τον διαλογισμό και το Φενγκ Σούι;

Με το Φενγκ Σούι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το σύμπαν, μπορούμε όμως να αλλάξουμε σε προσωπικό και τοπικό επίπεδο. Να αποκτήσουμε ευχάριστα συναισθήματα, όπως αναφέρθηκε και για το διαλογισμό σε συνδιασμό με την Asana της γιόγκα. Το φενγκ Σούι σημαίνει Φενγκ = Αέρας και Σουι = Νερό. Πρέπει να υπάρχει δηλαδή μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο. Πρέπει να μάθουμε ποιοι είμαστε, πόσα χρειαζόμαστε και σε ποια ένταση. Ισορροπία.

Ποιες αλλαγές έχεις παρατηρήσει στην καθημερινότητα στη ζωή σου, μετά από την ενασχόλησή σου με τη γιόγκα;

Η γιόγκα παράλληλα με τον διαλογισμό με έχει βοηθήσει πάρα πολύ σαν άνθρωπο προς το καλύτερο, άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμουν και το πως σκέφτομαι, το πως θα αντιδρούσα και το πως αντιδρώ. Οι αναπνοές της γιόγκα παράλληλα με τεχνικές χαλάρωσης με βοήθησαν να αποβάλω τα άγχος και το στρες. Τέλος μυοσκελετικά προβλήματα που έχω, (π.χ. σκολίωση και αδύναμους καρπούς) μέσω της Asana και της αναπνοής έχουνε μειωθεί σημαντικά.

 

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Συνεντεύξεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Η κατάλληλη φροντίδα του δέρματος μετά το καλοκαίρι

Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν τελειώσει και αισθάνεστε πλήρως αναζωογονημένοι  και ισορρο…