Η σημαντικότερη ηλικία για την ανάπτυξη της γλώσσας είναι 1,5 έως 4,5 χρονών. Το παιδί στην ηλικία των 5 ετών πρέπει να έχει μία κατανοητή ομιλία.

Τι είναι η καθυστέρηση λόγου – ομιλίας και σε ποιο φύλο είναι συχνότερη;

Καθυστέρηση λόγου – ομιλίας ονομάζεται η περίπτωση κατά την οποία η εκμάθηση της ομιλίας από το παιδί πραγματοποιείται με χρονική καθυστέρηση.

Όταν μιλάμε για καθυστέρηση λόγου εννοούμε ότι οι λέξεις ή οι προτάσεις που παράγονται από ένα παιδί δεν γίνονται κατανοητές ή δεν χρησιμοποιούνται ανάλογα με την αντίστοιχη ηλικία του παιδιού. Όταν, δηλαδή ένα παιδί μπερδεύει τους ήχους σε μια λέξη, αδυνατεί να μιμηθεί συγκεκριμένους ήχους ή ομάδες ήχων, καθώς και παραλείπει ήχους ή/και συλλαβές από τις λέξεις. Επιπλέον, ένα παιδί με προβλήματα στο λόγο του μπορεί να δυσκολεύεται να ‘’βάζει’’ λέξεις μαζί και να σχηματίζει προτάσεις ή μπορεί να δυσκολεύεται να βρίσκει τις κατάλληλες λέξεις που χρειάζεται για να εκφραστεί και να συντάξει σωστά τις προτάσεις του, καθώς και να δυσκολεύεται να πάρει μέρος σε μια συζήτηση.

Σε περίπτωση που ένα παιδί δεν χρησιμοποιεί κάποιες λέξεις στην ηλικία των 18 μηνών ή δεν μιλάει με ‘’προτάσεις’’ δύο ή τριών λέξεων στην ηλικία των 2 – 3 ετών, μπορούμε να πούμε ότι παρουσιάζει καθυστέρηση λόγου. Εάν ένα παιδί δεν ανταποκρίνεται σε απλές εντολές (π.χ. ‘’Έλα εδώ’’) στην ηλικία του 1 έτους ή δεν ακολουθεί δύο εντολές (όπως π.χ. ‘’Έλα εδώ και κάθισε κάτω’’) στην ηλικία των 2 ετών, τότε η κατανόηση μπορεί να είναι καθυστερημένη.

Οι διαταραχές του λόγου παρουσιάζονται συχνότερα στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια.

Ποια είναι τα αίτια της καθυστέρησης λόγου – ομιλίας;

Τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση της καθυστέρησης λόγου – ομιλίας μπορεί να είναι κληρονομικοί παράγοντες και περιβαλλοντικά αίτια, όπως μειωμένα γλωσσικά ερεθίσματα από το περιβάλλον του παιδιού (οι γονείς ενδέχεται να μη του μιλάνε καθόλου).

Αναλυτικότερα:

Πιθανή αιτία καθυστέρησης της ομιλίας είναι η κώφωση, διότι το αυτί θεωρείται το κατεξοχήν όργανο που δέχεται εξωτερικά ερεθίσματα ήχου και αυτά μεταφέρονται στα κατάλληλα κέντρα του εγκεφάλου.

Αιτία καθυστέρησης της ομιλίας θεωρείται η νοητική υστέρηση, διότι η ομιλία συμβαδίζει με τον βαθμό της νοητικής υστέρησης.

    Ο αυτισμός, διότι οφείλεται στα επικοινωνιακά προβλήματα που παρουσιάζονται στην απομόνωση από το περιβάλλον.

Εγκεφαλική παράλυση. Αυτά τα παιδιά αργούν να μιλήσουν εξαιτίας της βλάβης των ακουστικών κέντρων, λόγω νοητικής υστέρησης ή λόγω δυσκολίας συντονισμού των μυών που είναι υπεύθυνοι για την ομιλία.

Σε λόγους παθολογικής κατασκευής της στοματικής κοιλότητας.

Σε αδιευκρίνιστους λόγους κυρίως σε αδιάγνωστη εγκεφαλική βλάβη (παιδική αφασία).

Πως αντιμετωπίζεται η καθυστέρηση λόγου – ομιλίας μέσω της Λογοθεραπείας;

Αρχικά, οι γονείς αφού εντοπίσουν την καθυστέρηση λόγου – ομιλίας στο παιδί τους θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε έναν λογοθεραπευτή, ώστε να ξεκινήσει άμεσα και η παρέμβαση για όσο το δυνατόν καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο λογοθεραπευτής σύμφωνα με την  αξιολόγηση – εκτίμηση  που έχει πραγματοποιήσει καθορίζει τους στόχους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θέτει μικρούς βραχυπρόθεσμους στόχους,  τους οποίους το άτομο καλείται σταδιακά να κατακτήσει  και τον τελικό μακροπρόθεσμο στόχο του, δηλαδή το  υψηλότερο επίπεδο στο οποίο θα πρέπει το άτομο να φτάσει με την ολοκλήρωση της παρέμβασης.

Κωνσταντίνα Κρίνου
Λογοθεραπεύτρια

 

Καθυστέρηση λόγου – ομιλίας. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς? Γράφει η Κωνσταντίνα Κρίνου | Λογοθεραπεύτρια">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

8 ιδέες που μπορoύμε να κάνουμε με τα παιδιά ενώ #menoume_spiti

Ο κορονοϊός Covid-19 χαρακτηρίστηκε και επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδ…