Τι είναι οι Οι Κοινωνικές Ιστορίες?

Οι Κοινωνικές Ιστορίες είναι μία μέθοδος διδασκαλίας κοινωνικών δεξιοτήτων σε άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Πρόκειται για εξατομικευμένα κείμενα που προσφέρουν ακριβείς πληροφορίες για καταστάσεις και δεξιότητες που δυσκολεύουν το συγκεκριμένο άτομο, περιγράφουν δηλαδή μια κοινωνική κατάσταση όπως την αντιλαμβάνεται το συγκεκριμένο άτομο με αυτισμό. Έτσι, η χρήση της μπορεί να αποβεί ωφέλιμη τόσο στα άτομα με αυτισμό όσο και στα τυπικά αναπτυσσόμενα άτομα να κατανοήσουν την οπτική και τον μοναδικό τρόπο που ένα άτομο με αυτισμό αντιλαμβάνεται την κοινωνική πραγματικότητα.

Οι Κοινωνικές Ιστορίες περιέχουν οπτικοποιημένο υλικό για τη διευκόλυνση της κατανόησής του από το άτομο στο οποίο απευθύνεται. Τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, δεν καταλαβαίνουν τη δύναμη της επικοινωνίας, ότι η επικοινωνία μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των άλλων στο περιβάλλον τους. Οι Κοινωνικές Ιστορίες αναπτύχθηκαν από την Carol Gray, με στόχο την υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό, ώστε να μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν τις διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις. Τα άτομα αυτά μέσα από τις Κοινωνικές Ιστορίες μπορούν να διδαχθούν και να ενεργούν αναλόγως σε παρόμοιες καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης : Τι είναι τελικά ο αυτισμός και ποια είναι τα κύρια συμπτώματα? Aπό την Κωνσταντίνα Κρίνου

Τι ΔΕΝ είναι οι Κοινωνικές Ιστορίες;

Κοινωνικές Ιστορίες ΔΕΝ είναι μια σειρά κανόνων τους οποίους το άτομο που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού οφείλει να ακολουθήσει. Αν μία Κοινωνική Ιστορία εμπεριέχει λέξεις, όπως ‘’πρέπει να…’’, τότε σίγουρα ΔΕΝ είναι Κοινωνική Ιστορία.

Ποιος είναι ο στόχος των Κοινωνικών Ιστοριών;

Ο βασικός στόχος των Κοινωνικών Ιστοριών δεν θα πρέπει ποτέ να είναι να αλλάξουμε την συμπεριφορά ενός ατόμου. Οι Κοινωνικές Ιστορίες στοχεύουν όχι μόνο στο να αναπτύξουν τα άτομα με αυτισμό κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες, αλλά και στην ανάπτυξη της κοινωνικής κατανόησης. Η βελτιωμένη κατανόηση της κοινωνικής κατάστασης μπορεί τελικά να οδηγήσει το άτομο σε πιο κατάλληλες συμπεριφορές. Στόχος, επίσης των Κοινωνικών Ιστοριών είναι να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με το «πότε», το «που» λαμβάνει χώρα μια κατάσταση, «ποιος» εμπλέκεται, «που» συμβαίνει και «γιατί».

Τέλος, οι Κοινωνικές Ιστορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιβραβεύσουμε το άτομο για μία υπάρχουσα συμπεριφορά καθώς και για να το προετοιμάσουμε, δίνοντάς του τις σχετικές πληροφορίες που ειπώθηκαν παραπάνω για κάτι το οποίο πρόκειται να συμβεί, για παράδειγμα, για μια εκδρομή που θα κάνει με το σχολείο του ή για ένα ταξίδι η οικογένεια σχεδιάζει να κάνει.

Ποια θέματα μπορεί να προσεγγίσει μια Κοινωνική Ιστορία;

Η μέθοδος των Κοινωνικών Ιστοριών μπορεί να προσεγγίσει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, όπως τα συναισθήματα, η συμπεριφορά, οι δεξιότητες παιχνιδιού, η φιλία, η σχολική βία κ.ά.

Πως γράφουμε μια Κοινωνική Ιστορία;

Η συγγραφή μιας Κοινωνικής Ιστορίας οφείλει να ακολουθεί τα κριτήρια που έχουν προσδιοριστεί από την εισηγήτρια της μεθόδου των Κοινωνικών Ιστοριών, Carol Gray. Αν, δηλαδή, ένα κείμενο περιγράφει μια κοινωνική κατάσταση, αλλά δεν ακολουθεί τα συγκεκριμένα κριτήρια, αν και μπορεί να είναι βοηθητικό για το άτομο, δεν είναι Κοινωνική Ιστορία.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, μια Κοινωνική Ιστορία έχει εισαγωγή, η οποία θα πρέπει να προσδιορίζει το θέμα της ιστορίας, κεντρικό κορμό, ο οποίος δίνει λεπτομέρειες και περισσότερες πληροφορίες και συμπέρασμα, το οποίο ενισχύει και συνοψίζει την κεντρική ιδέα της ιστορίας και υπενθυμίζει τους στόχους.

Είναι αποτελεσματική η μέθοδος των Κοινωνικών Ιστοριών;

Λόγω της πληθώρας των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί, αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται πως η μέθοδος των Κοινωνικών Ιστοριών είναι μία ερευνητικά τεκμηριωμένη μέθοδος παρέμβασης σε άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Κωνσταντίνα Κρίνου 
Λογοθεραπεύτρια

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

8 ιδέες που μπορoύμε να κάνουμε με τα παιδιά ενώ #menoume_spiti

Ο κορονοϊός Covid-19 χαρακτηρίστηκε και επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδ…