Λευκή ζάχαρη vs Μαύρη ζάχαρη | Ποια να προτιμήσουμε!

Την τελευταία δεκαετία παρατηρούμε την έντονη είσοδο της μαύρης ζάχαρης στην αγορά και την αντικατάσταση της λευκής από αυτή! Παρόλα αυτά οι περισσότεροι ειδικοί πάνω στο θέμα μας προτρέπουν στο να αποφεύγουμε γενικά την κατανάλωση της ζάχαρης ! Δύσκολο βέβαια να κόψουμε τη ζάχαρη είτε από τα γλυκά είτε από τον καφέ μας! Θα μπορούσε η μαύρη ζάχαρη να είναι όμως μία πιο υγιεινή πρόταση;

Αρχικά να αναφέρουμε πως η ζάχαρη παράγεται κυρίως από ζαχαρότευτλα, αλλά και ζαχαροκάλαμα. Τα ζαχαρότευτλα, μετά από ειδική επεξεργασία, συμπιέζονται ώστε να εξαχθεί ο φυσικός χυμός τους. Ο χυμός αυτός έπειτα βράζεται μέχρι να πήξει και να αρχίσουν να δημιουργούνται οι κρύσταλλοι της ζάχαρης, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε μια καστανή κολλώδη ουσία, τη μελάσα.

Ουσιαστικά η λευκή ζάχαρη είναι μία καθαρά επεξεργασμένη τροφή από την οποία έχει αφαιρεθεί κάθε ίχνος ανόργανων στοιχείων και βιταμινών. Η καστανή ζάχαρη είναι ακριβώς σαν τη λευκή απλώς δεν της έχει αφαιρεθεί κατά την επεξεργασία η μελάσα και έτσι αποκτά το καφέ της χρώμα. Η μελάσα από θρεπτικής άποψης είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, χαλκό και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχει αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιπλέον , είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.

Να σημειωθεί βέβαια πως και η μαύρη αλλά και οι λευκή ζάχαρη έχουν τις ίδιες θερμίδες απλά η μαύρη ζάχαρη λόγω της μελάσας είναι μία πιο θρεπτική επιλογή για όσους θέλουν να ακολουθούν μία πιο υγιεινή διατροφή!

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Υγεία και Ευεξία

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Η κατάλληλη φροντίδα του δέρματος μετά το καλοκαίρι

Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν τελειώσει και αισθάνεστε πλήρως αναζωογονημένοι  και ισορρο…