Τι είναι η ενσυναίσθηση και γιατί είναι τόσο σημαντική να την αναπτύξουμε από μικρή ηλικία;

Γράφει η Αγγελική Ναθαναηλίδου

Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου με βάση την συμπεριφορά και τα βιώματά του. Η λέξη αποτελείται από το αρχαίο επίρρημα ‘εν’ και την πρόθεση ‘συν’ που συνοδεύουν τη λέξη αίσθηση και δηλώνουν την επέκταση της αίσθησης του ατόμου πέρα από τον εαυτό του. »Άισθάνομαι μαζί σου». Μια φράση απλή και δύσκολη να ειπωθεί.

Μπορεί όμως να εξελιχθεί από μικρή ηλικία με τη βοήθεια των γονιών. Είναι μία άγνωστη πτυχή της συναισθηματικής ανάπτυξης για τους περισσότερους που μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την ανθρώπινη επικοινωνία και ίσως ακόμη να εξαλείψει το φαινόμενο bulling μακροπρόθεσμα.

Meli melo

Αντιλαμβάνεται το παιδί σας τα συναισθήματα των άλλων;

Τα παιδιά είναι ικανά να δείξουν ευαισθησία απέναντι στους άλλους από την προσχολική κιόλας ηλικία. Αντιλαμβάνονται την χαρά και τον ενθουσιασμό από δύο ετών αλλά στον 4ο με 5ο χρόνο πιθανότατα θα αρχίσουν να κατανοούν τα δυσάρεστα συναισθήματα. Εσείς μπορείτε να οικονομήσετε χρόνο για τα παιδιά σας και να προλάβετε πιθανές εκρήξεις στην σχέση σας εξασκώντας με απλές ασκήσεις την ενσυναίσθηση. Θα είναι πιο εύκολη η ζωή σας όταν τα παιδιά σας κατανοήσουν και τα δικά σας συναισθήματα και με απλή συζήτηση βρίσκετε μία μέση λύση.

Τι θα χρειαστείτε;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εικονογραφημένα παραμύθια ή βιβλία, φωτογραφίες ή ακόμη και ζωγραφιές που αποτυπώνουν απλές ιστορίες όπως ένα παιδί που χάνει τον σκύλο του, ένα πάρτυ γενεθλίων, ομάδα παιδιών που παίζουν και ένα παιδάκι μόνο του που είναι λυπημένο. Αντλήστε σκηνικά από την καθημερινότητα σας ή από τα βιώματά σας. Διαλέξτε ευχάριστες και δυσάρεστες ιστορίες για να καλύψετε την αναγνώριση όλων των συναισθημάτων.


Τί να κάνετε;

Αφηγηθείτε στο παιδί την ιστορία και δείξτε του την εικόνα.
Δείξτε του την εικόνα με το πάρτυ και πείτε του: »– Αυτό είναι το πάρτυ γενεθλίων του Κώστα. Κοίτα πόσοι συμμαθητές του ήρθαν και τι ωραία τούρτα έφτιαξε η μαμά του!» αναλόγως την εικόνα κάνετε τα αντίστοιχα σχόλια.Μπορείτε να προσθέσετε ό,τι σχόλιο θέλετε. Έπειτα ρωτήστε – Πως πιστεύεις ότι νιώθει ο Κώστας που ήρθαν όλοι οι φίλοι του να γιορτάσουν τα γενέθλιά του;

Δείξτε του την εικόνα με τα παιδιά που παίζουν εκτός από ένα που είναι στο παγκάκι μόνο του. Αφήστε το παιδί να σας περιγράψει την εικόνα και προβείτε σε ερωτήσεις για να αναλύσετε το υποθετικό σας σενάριο όπως : »Γιατί νομίζεις ότι το παιδάκι κάθεται λυπημένο μόνο του; Πως νομίζεις ότι νιώθει; Είναι ωραίο να γίνεται αυτό; Αν σου συνέβαινε τι θα έκανες;». Καθοδηγήστε το παιδί στο να αντιληφθεί τα αρνητικά συναισθήματα. Έπειτα συμβουλέψτε το παιδί σας πως να συμπεριφερθεί σε περίπτωση που βιώσει παρόμοιες καταστάσεις.Στο τέλος χαρίστε του το αίσθημα της ασφάλειας, ότι πάντα μπορεί να τα μοιράζεται μαζί σας.

Η ενσυναίσθηση βοηθά τους ανθρώπους να καταλάβουν ο ένας τον άλλον και να έρθουν κοντά. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται αμοιβαίος σεβασμός και κατανόηση. Όλοι διαθέτουμε αυτή την ικανότητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσουμε την κριτική και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα κίνητρα της συμπεριφοράς των άλλων γύρω μας. Όσο πιο νωρίς την εξασκήσουμε τόσο πιο πολλά τα οφέλη για μία αρμονική συμβίωση που είναι το ζητούμενο για την κοινωνία. Να θυμάστε ότι τα παιδιά σας σήμερα θα είναι το μέλλον αύριο. Φροντίστε απλά να έχουν τα σωστά θεμελια!

Αγγελική Ναθαναηλίδου

Αγγελική Ναθαναηλίδου

Editor

Η Αγγελική Ναθαναηλίδου, τελειόφοιτη του τμήματος Λογοθεραπείας των Ιωαννίνων, αγαπά τα παιδιά και χαίρεται να τα βοηθάει να εκφράζονται! Θεωρεί ότι η σωστή ενημέρωση και η μετάδοση της γνώσης μπορεί να εξαλείψει κάθε είδους δυσκολία στην επικοινωνία των μικρών και μεγάλων παιδιών! Σε αυτή τη στήλη θα μας ενημερώνει για τις διαταραχές του λόγου, της φωνής, της ομιλίας, της μάσησης- κατάποσης καθώς και για ένα εύρος συνδρόμων που προκαλούν δυσκολίες στην ομιλία. Είναι διαθέσιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας δημιουργηθεί!

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

15 κατασκηνώσεις για παιδιά με 30 ευρώ που μπορούν να κάνουν διακοπές!

Την απόφαση για το κρατικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2019 υπέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Ε…