«Μια γυναίκα μπορεί» «Θέλω ο λόγος μου να έχει βαρύτητα με τον αντίστοιχο ενός άνδρα. Οι γυναίκες οφείλουν να αγωνίζονται για τα αυτονόητα»

Η Νικολέτα Ζαμπάκη μιλά για την ερευνητική της και επιχειρηματική δραστηριότητα, την πολιτική και τους προσωπικούς της στόχους σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στο www.Donnasito.gr και την Μερόπη Βαχτσεβάνου.

«Ποτέ να μην τα παρατάς». Υποψήφια Δρ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ., ερευνήτρια, International Student at Harvard Extension, U.S.A., Stanford U.S.A., Pacifica Graduate Institute, U.S.A., Oxford, U.K., επιχειρηματίας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, η Νικολέτα Ζαμπάκη δίνει τη δική της εκκίνηση στις γυναίκες προκειμένου να θέσουν στόχους και να κοιτούν μπροστά. Ακόμα, αποκαλύπτει στόχους της και αναφέρεται στο όραμά της για τη γυναίκα σήμερα.

«Εκπροσωπώ τη νέα γενιά και τα οράματά της, επιζητώντας αλλαγή στο εγχώριο και παγκόσμιο στερέωμα ως προς τα δικαιώματα της νέας γενιάς και πιο συγκεκριμένα των γυναικών σήμερα. Η κάθε γυναίκα έχει δύναμη παρέμβασης, φωνή και χώρο διεκδίκησης. Αυτός είναι ο ρόλος που φιλοδοξώ να έχω για όφελος της γενιάς μου και των νέων γυναικών σήμερα. Οφείλουμε να μιλάμε και να διεκδικούμε ακόμη και αν δεν γινόμαστε αρεστοί.

Από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με την έρευνα, να αφοσιωθώ σε αυτή, συνειδητοποίησα την ανάγκη του να έρχεσαι κοντά με τον κόσμο γύρω σου και να ενεργείς. Δεν υπάρχει καλύτερη ικανοποίηση από το να τροφοδοτείς με δύναμη, αγάπη, ζήλο και φιλοδοξία τις σχέσεις με τους γύρω σου, ανανεώνοντας διαρκώς τα θέλω και τους στόχους σου. Και φυσικά οι επιχειρηματικές στοχεύσεις. Η χώρα μας στη νέα εποχή των προκλήσεων, μπαίνει συμβολικά σε μια νέα τροχιά, όπου χρειάζεται νέα δυναμική στο επιχειρείν των παροχών υπηρεσιών και του βιομηχανικού κεφαλαίου. Μια δυναμική προοπτική, η οποία θα δομείται σε έναν λόγο καθαρό, τολμηρό και ουσιαστικό που θα αίρει τα στερεότυπα ανάμεσα στα φύλα ή τυχόν κλισέ που υπήρχαν προ δεκαετιών.

Οραματίζομαι ένα μέλλον με σύνθεση και αίσθηση ισονομίας απέναντι στα φύλα. Το να λειτουργεί κάποιος με ισορροπία, να βιώνει χαρές και λύπες, είναι σημαντικό ως προς την ανασύνταξη της ζωής και τις καινούριες αφετηρίες της. Μια γυναίκα σήμερα πρέπει να είναι υποψιασμένη, να ρωτά και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις καθώς ο δρόμος δεν έχει ροδοπέταλα ή επαίνους. Δεν αρέσκομαι ωστόσο σε κολακείες ή επαίνους κενού περιεχομένου.

Μια γυναίκα σήμερα μπορεί να συνδυάζει τα πάντα αρκεί να τα κάνει όλα δημιουργικά και με ζήλο. Ο χρόνος μπορεί να επιμερίζεται και να κατανέμεται άρτια ως προς τις υποχρεώσεις που έχει. Ο ρόλος της γυναίκας σήμερα αλλάζει τον ρου της ιστορίας και τα στερεότυπα. Στόχος μου είναι μέσα από τα πεδία που υπηρετώ να ενισχύσω τη φωνή της γυναίκας και δη της νέας σε ηλικία γυναίκας. Η δράση και η ενέργεια που προωθώ μέσα από τα πεδία μου, δίνουν το έναυσμα για να δούμε περισσότερες γυναίκες στους χώρους της έρευνας και του επιχειρείν. Η συγκριτολογική μου πορεία και ζωή είναι τόλμημα και εκκίνηση μαζί για να διαμορφωθεί μια πολύπλευρη εικόνα γύρω από τη γυναίκα σήμερα, η οποία μετέχει παντού και είναι δραστικός καταλύτης στον χώρο εργασίας, έρευνας κτλ.

Η ερευνητική μου δραστηριότητα εμπλουτίζεται διαρκώς καθώς διευρύνω τις επαφές μου στο εξωτερικό, ούσα φοιτήτρια σε μεγάλα και διεθνή πανεπιστήμια, αλλά και διαβάζοντας θέματα συγκριτολογικά στην έρευνα. Ο οικο-φεμινισμός για παράδειγμα είναι ένα υβρίδιο -πεδίο, το οποίο άπτεται του γυναικείου ακτιβισμού που αρθρώνει οικο-αφηγήματα (παγκοσμιοποίηση, κλιματική αλλαγή κτλ.). Από την άλλη, η επιχειρηματική μου δραστηριότητα είναι ο παράλληλος κόσμος μιας συγκριτολογικής πορείας. Σε Ελλάδα και Ρουμανία, αλλά και διεθνώς προσπαθώ να καταστήσω τη γυναικεία παρουσία σημαντική και πρωτοπόρα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και του βιομηχανικού κεφαλαίου αντίστοιχα. Στόχος μου είναι να διαμορφώσω ή καλύτερα να φιλοτεχνήσω το κάδρο μιας γυναίκας πολυπράγμονος, αυτής που θέλει, στοχεύει και πετυχαίνει όσα φιλοδοξεί».

«Μια γυναίκα μπορεί» «Θέλω ο λόγος μου να έχει βαρύτητα με τον αντίστοιχο ενός άνδρα. Οι γυναίκες οφείλουν να αγωνίζονται για τα αυτονόητα»">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Διάφορα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

8 Μαρτίου Ημέρα της γυναίκας

Μπορεί στο σήμερα να μην φαντάζει τόσο δύσκολο το να είσαι γυναίκα… Μπορεί ναι, να έχουμε …