ΟΙ «ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16/12/2017 ΣΤΑ «ΚΡΕΒΑΤΑΚΙΑ» ΚΟΖΑΝΗΣ.

Γράφει η Θωμαή Ζαρκοδήμου

Το Σάββατο 16/12/2017 στις 3.30 μ.μ. ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Κοζάνης τα  «Κρεβατάκια» σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο «Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου» θα παρουσιάσουν στο χώρο που στεγάζεται ο σύλλογος  (Μαργαρίτη Δήμτσα 43) , το Ποντιακό λαϊκό δρώμενο τα

«Μωμοέρια»

Κατά την Αρχαιότητα ο θεός Μώμος αποτελούσε την προσωποποίηση της σάτιρας και του σαρκασμού και συνδεόταν με τις γιορτές που ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο, με κοινό χαρακτηριστικό τις μάσκες και τις μεταμφιέσεις. Από το όνομα του προέρχεται και η αρχική ετυμολογία της λέξης «Μωμόγεροι» ή «Μωμόεροι» ή και «Μωμογέρια», που αποτελούσαν τους ακολούθους του Μώμου και τον συνόδευαν χορεύοντας, τραγουδώντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.

Το περιεχόμενο των παραστάσεων είναι κατά κανόνα κωμικό. Κεντρικό πρόσωπο είναι η νύφη, που ενσαρκώνει τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης. Η σύγκρουση ενός νέου άνδρα και ενός γέρου για την κατάκτησή της, με την τελική νίκη του νεότερου, συμβολίζει την αντικατάσταση του παλιού χρόνου από τον νέο. Στο τέλος ακολουθεί πάντα χορός, τραγούδι και τρικούβερτο γλέντι.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμπει σε ένα από τα παλαιότερα ποντιακά έθιμα που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια του Δωδεκαημέρου, το οποίο το 2016 εντάχθηκε στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο, της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Σκοπός του Συλλόγου είναι να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά όλο και περισσότεροι και κυρίως οι μικροί φίλοι μας, που είναι και οι συνεχιστές της παράδοσης μας.

Μια εκδήλωση  για να θυμούνται οι ΠΑΛΙΟΙ και να μαθαίνουν οι ΝΕΟΙ.

Ζαρκοδήμου Θωμαή

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ. Ανθρωπολογίας -Λαογραφίας του Χορού

 

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: Sito
περισσότερα στή: Events

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Season Finale – Summer party στο The Green Wagon

To αγαπημένο μας  «The Green Wagon»  γιορτάζει τη λήξη της καλοκαιρινής  σεζόν με ένα σούπ…