Όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ. Με βασική προτεραιότητα, από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, τους εφήβους και τους εκπαιδευτικούς, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνει πολλαπλές εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρουσιάσεις τόσο της τρέχουσας παραγωγής βιβλίων όσο και καίριων θεμάτων που αφορούν την κοινωνική και σχολική ζωή όλων των συντελεστών της Εκπαίδευσης, τους γονείς και βέβαια, τα ίδια τα παιδιά και τους εφήβους.

Meli melo

Το φετινό πρόγραμμα της αγαπημένης γωνιάς παιδιών, εφήβων και εκπαιδευτικών περιλαμβάνει πάνω από 105 εκδηλώσεις, με την πολύτιμη συνεργασία 30 εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου και 12 πολιτιστικών φορέων (ιδρύματα, ινστιτούτα, μουσεία, πανεπιστήμια, πρεσβείες κ.ά.), στις οποίες συμμετέχουν 136 συγγραφείς, εικονογράφοι, ομιλητές, καλλιτέχνες, εμψυχωτές και παιδαγωγοί: Συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους, εκδότες και βιβλιοθηκονόμους, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικά, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα με αφορμή βιβλία, οργανωμένες επισκέψεις ομάδων μαθητών, γνωριμία με δημιουργούς από το εξωτερικό, εκθέσεις εικονογράφησης, γωνιά ανάγνωσης και πολλές ακόμα μικρές και μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Kατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου 5 και 6 Μαΐου, μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά., που θα οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και πολιτιστικοί φορείς.

Διαβάστε κάποιες από τις εκδηλώσεις του Σάββατου 5 Μαΐου

11:00–12:00
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 14

«Τα βιβλία των Εκδόσεων Παρισιάνου “ζωντανεύουν” και μοιράζουν γνώση και χαρά»

Ο θίασος «Πλώρη» των Εκδόσεων Παρισιάνου σάς καλεί σε ένα μαγικό ταξίδι διασκέδασης και γνώσης. Η νεράιδα Φωτούλα, ο Λυκοτοσοδούλης και η Φοβεροσκουφίτσα, η Σάλλυ το σαλιγκάρι, ο τρομερός ντετέκτιβ Ζίζης Ζιζηφιολάκης, οι Δασούληδες, ο γιατρός-κλόουν, ο Βόλφι το λυκάκι και οι υπόλοιποι ήρωες των παιδικών μας βιβλίων «ζωντανεύουν» και συστήνονται επί σκηνής! Με τη βοήθεια των οπτικοακουστικών μέσων και του κουκλοθέατρου, καθώς και με τη δράση των ηθοποιών-εμψυχωτών, τα παιδιά αποκομίζουν γνώσεις μέσα από το παιχνίδι και συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την πρωτότυπη, διαδραστική παρουσίαση των Εκδόσεων Παρισιάνου.
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ 4-12 ΕΤΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ

12:00–13:00
ΑΙΘΟΥΣΑ «ΕΞΩΣΤΗΣ» ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15

Η θεραπευτική χρήση των παραμυθιών στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία (δραματοθεραπεία) και η παρουσίαση του παραμυθιού
«Το ταξίδι μιας, τόσης δα, μουντζούρας!».

Ξεκινώντας από το θεωρητικό κομμάτι ως προς τη χρήση των παραμυθιών στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία, και ιδιαίτερα στη δραματοθεραπεία, θα οδηγηθούμε στο πώς, τελικά, δημιουργήθηκε το παραμύθι Το ταξίδι μιας, τόσης δα, μουντζούρας. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε, μέσα από μια μικρή βιωματική δραστηριότητα, να ταξιδέψουμε και να μεταμορφώσουμε τις προσωπικές μας μουντζούρες, από τη μοναξιά στην ομαδικότητα… από το έξω προς το μέσα!
ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Γιάννα Φραγκουλίδου.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΝΤΥΛΙ

15:00–16:00
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 14

«Ο πρώτος πρώτος είναι και… πολύ πρώτος! Αλλά δεν είναι το 1!»

Χριστίνα Ζουρνά, Αγγελική Φατίση
Μια εκπαιδευτική δράση με κέφι, παιχνίδι, ανάγνωση, θέατρο και μαθηματικά, με αφορμή το βιβλίο Είμαι και ο πρώτος της Άννα Τσεραζόλι (εκδόσεις Κέδρος). Με τη μαθηματικό Χριστίνα Ζουρνά και τη χημικό Αγγελική Φατίση.
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ 7-12 ΕΤΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (ΤΜΗΜΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

ΑΙΘΟΥΣΑ 2
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 14

«Το παιδί που έχει όνειρα  στα χέρια»

Αγγελική Λάλου Συμμετέχει ο Βρεφονηπιακός Σταθμός «Μικρός Μαέστρος».
ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΡΦΗ

17:00–17:45
STAND THΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13

«MythoΛογίες»

Αφήγηση ελληνικής μυθολογίας και θεατρικό παιχνίδι στα ελληνικά και τα γαλλικά
Εμψυχώτριες: Σοφία Πασχαλούδη, Νατάσα Τόλιου.
Εργαστήριο 45′ αφήγησης και δραματοποίησης για παιδιά 8-11 χρονών. Με εναλλαγές αφήγησης και θεατρικού παιχνιδιού, οι μαθητές ζουν «αλλιώς» τις περιπέτειες των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας.
Απαιτείται η ελάχιστη γνώση γαλλικών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «LE LIVRE OUVERT»

17:00–18:00
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 14

«Ένα στραγάλι πήρε τον κατήφορο… και σώζει το περιβάλλον»

Ανθή Βαφειάδη
Ένα παραμύθι που αναφέρεται στην προστασία του περιβάλλοντος. Η συγγραφέας θ’ ανακαλύψει τον κόσμο και θα σώσει τα φυτά και τα ζώα με τη βοήθεια των παιδιών του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης, του Γρηγόρη Βαλτινού και του Μέμου Μπεγνή. Τα παιδιά θα παίξουν παιχνίδια και θα ζωγραφίσουν έναν κόσμο όπως τον ονειρεύονται.
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ 4-7 ΕΤΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

18:00–19:00
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 14

«Πώς δημιουργούμε ένα εξώφυλλο»

Julia Kaegel Στο εργαστήρι, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς δημιουργείται ένα εξώφυλλο, από την πρώτη ιδέα μέχρι την εκτέλεση. Μαζί με τη συγγραφέα και εικονογράφο Julia Kaegel, θα φτιάξουν ένα δικό τους εξώφυλλο χρησιμοποιώντας γράμματα και χρώματα.
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ 8-13 ΕΤΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: GOETHE-INSTITUT THESSALONIKI

19:00–20:00
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 14

«Ακολουθώντας την καρδιά ή τις αισθήσεις;»

Μαριβίτα Γραμματικάκη
Ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού, με οδηγό τα συναισθήματα και όχι τις αισθήσεις μας, από τη συγγραφέα-μουσικό Μαριβίτα Γραμματικάκη, με αφορμή το νέο βιβλίο της Η καρδιά του βασιλιά (το τρίτο βιβλίο της σειράς «Οι περιπέτειες του Ασηλάμπα Ντελασύ»), σε εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου και μουσική του Νίκου Ξανθούλη.
ΓΙΑ ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗ

20:00–21:00
ΑΙΘΟΥΣΑ 2ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 14

«Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου»

Γιώργος Χατζόπουλος
Αντέχεις τα κύματα, τις φουρτούνες, τις ναυμαχίες, τις μονομαχίες, τις δολοπλοκίες και τις προδοσίες; Θέλεις να δεις πειρατές σαν τον Νι Πι και τον Βαρθολομαίο να μάχονται με Έλληνες αξιωματικούς και Γάλλους φιλέλληνες, με Σειρήνες και δράκοντες; Θέλεις να δεις όμορφες και σκληρές δεσποσύνες, σαν τη Μαντμαζέλ Ελέν και τη Θεανώ, να τα βάζουν με δαίμονες σαν τον Χασάν Μπαρμπαρόσα και να θυσιάζονται για την αγάπη τους; Αν ναι, έλα σε αυτήν τη δραματοποιημένη παρουσίαση του βιβλίου Ο Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ελευθερία Τέτουλα, Βαγγέλης Μπόλλας, Βασίλης Ισσόπουλος, Νατάσσα Δαλιάκα και ο μουσικός Θανάσης Παύλου.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

Χρήσιμες πληροφορίες

Το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην επίσημη ιστοσελίδα.

Ώρες Λειτουργίας
Σάββατο 5 Μαΐου 2018: 10.00 – 22.00
Χώρος Διεξαγωγής: ΔΕΘ-HELEXPO, Περίπτερα 13, 14 & 15
Τηλ.: 2310 291111
Είσοδος ελεύθερη
Τη ΔΕΒΘ διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη των Ελλήνων Εκδοτών, την στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Print Friendly, PDF & Email
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

To νέο παιδικό βιβλίο του Δημήτρη Ταουκίδη «Ο μικρός Μακαρονομάχος»από τις εκδόσεις Παρισιάνου

Γράφει η Βίκυ Γκλούμπου Υπεύθυνη στήλης Kozani Kids – Νηπιαγωγός Πάρτε μολύβι και χαρτί γι…