Ένα πολύ αξιόλογο παιδί ,πάντα ευγενικό και χαμογελαστό. Τον γνωρίσαμε από τις live εμφανίσεις του σε coffee bar, της περιοχής μας και όχι μόνο. Γράφει στίχους και μουσική αυτό είναι το χόμπι του. Μέσα από τη μουσική επιλέγει να εκφράζει τα συναισθήματά του και τα βιώματά του. Προτιμά να γράφει μόνος του, παρέα με ένα ποτήρι καλό κρασί.  Ακούει blues, jazz και rock κυρίως.  Είναι  απόφοιτος του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας  του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Εργάζεται στην οικογενειακή του επιχείρηση.

Τον ελεύθερό του χρόνο επιθυμεί να βρίσκεται  με τα αγαπημένα του πρόσωπα κάνοντας κάτι δημιουργικό ή χαλαρώνοντας στο σπίτι ή σε κάποιο μαγαζί. Δεν του αρέσουν καθόλου οι άνθρωποι που δεν έχουν συναισθήματα, συμπεριφέρονται με άσεμνο τρόπο και δημιουργούν ένα ψεύτικο προφίλ. Χαίρεται τους ανθρώπους πους  έχουν ζήλο για τη ζωή, και κυνηγάν αυτό που θέλουν. Του αρέσει πάρα πολύ η φωτογραφία. Σπάνια μιλάει για τον εαυτό του. Γελάει με οτιδήποτε του φανεί αστείο και λατρεύει το σκύλο του. Τον πετύχαμε στην καλύτερη φάση του, τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα προσωπικά «όλα σιγά-σιγά παίρνουνε το δρόμο τους».

Χόμπι είναι τελικά η μουσική για σένα! Πώς μπήκε στη ζωή σου;

Το ερέθισμα για να ασχοληθώ με τη μουσική και  να παίζω  κιθάρα, το πήρα από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Η μητέρα μου ήταν αυτή που με έγραψε στο ωδείο. Έπρεπε να ξεκινήσω από κάπου. Όμως δεν μου άρεσε πολύ το θεωρητικό κομμάτι και η μητέρα μου με ώθησε σε νέους δρόμους ώστε να μην τα παρατήσω.  Μου άρεσε περισσότερο το πρακτικό κομμάτι , να παίζω  και όχι να διαβάζω .

 Τι σημαίνει μουσική για σένα;

Μουσική είναι τα πάντα. Είναι τρόπος έκφρασης, δηλώνει αδυναμίες, δηλώνει δυναμισμό. Μπορείς να εκφράσεις τη χαρά σου, τη λύπη σου τον προβληματισμό σου. Εάν κολλήσεις το μικρόβιο της μουσικής δεν σταματάς ποτέ. Όσο και να μεγαλώνεις και να περνάν  τα χρόνια , πάντα υπάρχει κάτι. Η μουσική δεν σου σταματάει, δεν σου τελειώνει.

Τι μουσική ακούς;

Κυρίως ακούω  blues, jazz και rock. Μέσα στην οικογένειά μου μεγάλωσα παρότι τα πρώτα μου ακούσματα ήταν  Αλεξίου, Νταλάρα, Λοΐζο,  Δήμο Μούτση, Παπακωνσταντίνου. Σε σχέση με το σήμερα δεν μπορώ να πω ότι με συγκινεί ιδιαίτερα κάποιος , πέρα από τους κλασσικούς το Ρέμο , το Ρόκκο, τη Ζουγανέλη που δεν αγγίζουν τόσο το λεγόμενο ‘σκυλάδικο’.

Τι σε κερδίζει σε ένα /μία  τραγουδιστής/ στρια;

Μου αρέσει ένας τραγουδιστής  να κερδίζει το κοινό του με τη φωνή του πρώτα και μετά τη σκηνική του παρουσία .

Ποιος τραγουδιστής σε έχει κερδίσει από την πρώτη στιγμή; Είναι το πρότυπό σου!

Ο Ray Charles. Ο άνθρωπος ήταν τυφλός και έπαιζε πιάνο τόσο καλά που ακόμα και με πολύ εξάσκηση δύσκολα θα φτάσεις σε τέτοιο επίπεδο. Έγραψε απίστευτες μελωδίες , οι συνθέσεις του είναι τρομερές.  Είναι ο μοναδικός τυφλός που είδε τον κόσμο με τα μάτια του. Είδε τα πάντα χωρίς να βλέπει. Εάν δει κανείς τον τρόπο ζωής του, θα καταλάβει ότι είναι μία μεγάλη μορφή της μουσικής.

Γράφεις μόνο στίχους, ή και μουσική; Πότε έκανες την πρώτη απόπειρα  να γράψεις κάποιους στίχους ή να ολοκληρώσεις ένα τραγούδι; Τι δυσκολίες συνάντησες;

Γράφω και μουσική. Στην αρχή ξεκίνησα σαν τραγουδοποιός. Στο να τραγουδήσω με βοήθησαν κάποιοι  άλλοι άνθρωποι όπως ο πατέρας μου και ο καθηγητής κιθάρας ,τους οποίους και ευχαριστώ γιατί εγώ ντρεπόμουν, δεν τραγουδούσα ούτε στο μπάνιο(γελάει).

Δεν θυμάμαι πότε ήταν το πρώτο μου τραγούδι . Μπορεί να γράψω ένα τραγούδι σε 5 λεπτά και  να πω είναι υπέροχο ενώ μπορεί να γράφω μία-δύο εβδομάδες και στο τέλος να μην είναι καλό. Είναι καθαρά της στιγμής.

Που επιλέγεις να γράφεις; Επιλέγεις να είσαι με φίλους, μόνος, μέσα στο σπίτι κάπου έξω;

Μου αρέσει να γράφω μόνος μου, στο σπίτι μου παρέα με ένα ποτήρι καλό κρασί. Μπορεί όμως,  να είμαι κάπου έξω για καφέ και εκεί που κάθομαι να μου έρθει κάποιος στίχος . Μου έχει τύχει βέβαια να μην σημειώσω τον στοίχο εκείνη την ώρα και να το ξεχάσω. Άλλες φορές μπορεί να σημειώσω ένα χαζό στοίχο. Επειδή τη πάτησα, πλέον κρατάω σημειώσεις.

Προχωράει το σχήμα που δημιουργήσατε ; Πως ήταν αυτό το ταξίδι;

Έχουμε πολύ καιρό  να παίξουμε live  με το συγκεκριμένο σχήμα. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις ότι οι κόποι σου ανταμείβονται. Να βλέπεις  τον κόσμο  να  περνάει ωραία, να τραγουδήσετε μαζί , να  ακούς το κοινό να σιγοτραγουδάει και στο τέλος να έρθουν κάποιοι απο αυτούς να σε χαιρετήσουν . Υπάρχει αυτή η αμεσότητα. Νιώθεις την αγάπη τους.

Σου λείπει αυτή η φάση; Θα συνεργαζόσουν με άλλους; Θα το ξαναέκανες;

Νομίζω πως έκλεισε αυτός ο κύκλος. Live έκανα δώδεκα χρόνια τώρα.  Με έχει γεμίσει όλο αυτό.  Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν έκανα τίποτα. Βέβαια λείπουν και τα παιδιά από το γκρουπάκι οπότε είναι και λογικό. Αλλά εάν γυρίσουν – το υπόσχομαι- ένα live ακόμα ‘τιμής ένεκεν’ θα το οργανώσουμε.  Ναι έχω κάνει και άλλες συνεργασίες.

Τι έχει σημασία σε μια συνεργασία για σένα ;

Να είναι καλός άνθρωπος . Το τι μουσική παίζεις , το τι ακούσματα έχεις θα τα βρούμε. Αλλά το να είναι ο άλλος συνεργάσιμος  και καλός άνθρωπος είναι τα πιο σημαντικά.

Γράφεις κάτι αυτό τον καιρό;

Ναι, δεν σταματάω να σημειώνω στίχους στο χαρτί. Γράφω συνθέσεις στο πιάνο αυτό το διάστημα αφιερωμένα σε αγαπημένα μου πρόσωπα.

Ποιος στίχος τραγουδιού σε που σε εκφράζει περισσότερο;

Georgia On My Mind του Ray Charles.

Η σχολή Οπτικής και Οπτομετρίας ήταν επιλογή σου; Ήταν αυτό που ήθελες;

Ήταν η πρώτη μου επιλογή. Δεν ήθελα να κάνω κάτι άλλο. Μου άρεσε η επαφή με τον κόσμο. Μεγάλωσα μέσα στο χώρο των οπτικών. Φαντάσου ότι τα παιδικά μου χρόνια τα περνούσα μέσα στο μαγαζί. Παρακολουθούσα τι γινόταν, ‘έπαιζα’ με τους φακούς. Οπότε είναι κάτι οικείο και πολύ φυσιολογικό. Ως  προς την επιλογή του επαγγέλματος δεν με επηρέασε καθόλου ο πατέρας μου. Με άφησε ελεύθερο να επιλέξω εγώ τι θέλω να κάνω.   Αυτό που ήθελα αυτό σπούδασα. Κάθε μέρα παλεύω για αυτό το αγαπάω.

Παίρνεις πατήματα και μαθήματα από τον πατέρα σου στο χώρο αυτό;

Ναι έχω καλά παραδείγματα από τον πατέρα μου. Πρώτα είναι άνθρωπος και μετά έμπορος . Αυτό θέλω και εγώ. Να υπάρχει ανθρωπιά γιατί λείπει από τις μέρες μας.

Έχει περάσει πλέον στα χέρια σου η οικογενειακή σας επιχείρηση Vikas Sun & Eye. Πώς αισθάνεσαι; Το ρωτάω από την άποψη μεγαλύτερων ευθυνών, υποχρεώσεων;

Σίγουρα αλλάζει η καθημερινότητά σου. Πρέπει να κάνεις κάποια πράγματα, για να πετύχεις  κάποια άλλα. Δεν είχα θέμα με τις ευθύνες γιατί πάντα αναλάμβανα να κάνω κάποια δουλεία στο μαγαζί . Βέβαια, άμα ψαχτείς και περισσότερο δεν σου φαίνονται πιο εύκολες, αλλά βρίσκεις τον τρόπο να τις διαχειρίζεσαι. Η πρόκληση για μένα είναι πως θα φτάσω τον πατέρα μου,  γιατί το μαγαζί μετρά 40 χρόνια και έχει προσφέρει  πολλά. Αυτό για μένα είναι το μέτρο σύγκρισης. Ότι πρέπει και εγώ να το κρατήσω στο ίδιο επίπεδο και  ακόμα καλύτερα. Το παλεύω γιατί το αγαπάω. Και αυτό που θέλω  είναι χτίσω σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο. Θέλω ο άλλος να έρθει και να μείνει απόλυτα ευχαριστημένος απο την εξυπηρέτηση και το προϊόν.

Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερό σου χρόνο;

Προτιμώ να βρίσκομαι με  τα αγαπημένα μου πρόσωπα κάνοντας κάτι δημιουργικό ή χαλαρώνοντας στο σπίτι περισσότερο. Να  μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας τους προβληματισμούς μας και να περνάμε όμορφες  στιγμές . Να μιλάμε. Μου αρέσει να βγάζω φωτογραφίες. Δεν έχω ψαχτεί ιδιαίτερα ,αλλά ξέρω  πώς να βγάλω μια φωτογραφία από σωστή οπτική γωνία διότι μη ξεχνάμε,  ότι οι φακοί κατά μία έννοια σχετίζονται με το επάγγελμα μου.

Εκτός από τη μουσική που εκφράζεις κάποια πράγματα, επέλεξες και τα social media για να εκφραστείς. Τι σε ανησυχεί; Τι σε προβληματίζει περισσότερο;

Ναι το έκανα και αυτό !Με προβληματίζουν τα νέα παιδιά που όλη την ώρα ασχολούνται με ένα κινητό, ή tablet. Ακόμη και έξω που βγαίνουν δεν κουβεντιάζουν μεταξύ τους. Δεν εκφράζονται. Σπάνια έχουν κάποια ενασχόληση  ώστε να γίνουν πιο δημιουργικοί. Και το άλλο που με απασχολεί είναι οι νέοι που φεύγουν στο εξωτερικό. Θα μείνει άραγε κανένας  στην Ελλάδα;

Βγαίνεις έξω διασκεδάζεις. Παρακολουθείς το χώρο της μουσικής τι συμβαίνει στη Κοζάνη. Είσαι ικανοποιημένος;

Φυσικά και βγαίνω στον ελεύθερο χρόνο μου, είτε για κάφε είτε για ποτό. Παρακολουθώ τον χώρο της μουσικής στην Κοζάνη, θεωρώ πως υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι μουσικοί που χαίρομαι να τους παρακολουθώ.

Τι σχέδια έχεις γα τα μέλλον;

Εδώ στη Κοζάνη. Εδώ είναι η ζωή μου, η δουλειά μου, τα ενδιαφέροντα μου. Έτσι θα συνεχίσω όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες και μπορώ.

Θέλεις να στείλεις κάποιο μήνυμα;

 Θέλω να προτρέψω τους νέους να ασχολούνται με όποια τέχνη τους ευχαριστεί. Όσον αφορά τη μουσική ,να ασχοληθούν με όποιο είδος τους εκφράζει και τους αρέσει. Επίσης τους μεγαλύτερους σε ηλικία που ασχολούνται με αυτό, να μην σταματήσουν να γράφουν στίχους να συνθέτουν μουσική ή να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο.

Να δέχεστε τις κακές κριτικές, όσο σκληρές και αν είναι, να μην αποθαρρύνεστε αντίθετα όμως να προσπαθείτε να βρείτε τον εαυτό σας δημιουργώντας με την παρουσία σας άποψη, πρόοδο και καλλιέργεια.

Τη συνέντευξη παραχώρησε στη Μερόπη Βαχτσεβάνου

Επιμέλεια Συνέντευξης | Μερόπη Βαχτσεβάνου

 

Ο Κοζανίτης Χάρης Βίκας που «βάζει τα γυαλιά» στη μουσική! Η συνέντευξη που παραχώρησε στη Μερόπη Βαχτσεβάνου">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Πολιτισμός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Η εμφάνιση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις

Η εξαιρετική εμφάνιση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε μία φαντασμαγορική ερμηνεία δ…