Ο συναισθηματικός κόσμος και η ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών αποτελεί ένα πολύπλοκο ζήτημα ερμηνείας και κατανόησης.  Πολλοί παράγοντες διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη διαδικασία αυτή και ένας από αυτούς είναι η παιδική φιλία! 

Τα άμεσα πλεονεκτήματα της φιλίας στην παιδική ηλικία είναι η παρέα και η ψυχαγωγία!

Στην παιδική ηλικία οι φίλοι προέρχονται από το περιβάλλον των δραστηριοτήτων των παιδιών και η σχέση φιλίας που αναπτύσσεται με τους συνομηλίκους προσδίδει στα παιδιά ικανότητες που δεν μπορούν να αποκτήσουν μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Η συμμετοχή σε μια ομάδα συνομηλίκων, το μοίρασμα πραγμάτων, η αντίληψη αρχηγικών χαρακτηριστικών, το βίωμα αντιπαλοτήτων και η αποτελεσματική διαχείριση τους, συνεισφέρουν στην κοινωνική ανάπτυξη και την αποβολή του εγωκεντρισμού, αφού τα παιδιά καλούνται να ενταχθούν σε μια μικρή κοινωνία, να πειθαρχούν σε αμοιβαίους κανόνες και να αποδέχονται την οργάνωση. 

Οι παιδικές σχέσεις αποτελούν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν κοινωνικές ικανότητες όπως η προσαρμογή στο σύνολο, η συνεργασία, η επικοινωνία. 

Τα παιδιά μέσω της φιλίας αποκτούν αυτογνωσία! Παρατηρούν τον αντίκτυπο των πράξεών τους στους άλλους, τον τρόπο με τον οποίο τα αποδέχονται ή όχι οι συνομήλικοί τους, τις ενέργειές τους και τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους και αυτή η διάδραση του παιδιού με τους συνομηλίκους του αποφέρει γνώση για το ίδιο. 

Μέσα από τις φιλίες τα παιδιά μαθαίνουν να νιώθουν οικειότητα, υποστηρίζονται συναισθηματικά, αντιμετωπίζουν το άγχος και γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο. Το παιδί μπορεί να αποκτήσει νέους τρόπους έκφρασης και αντίδρασης μιμούμενο τους φίλους του ή ταυτιζόμενο μαζί τους.

Οι παιδικές φιλίες καλλιεργούν και ενισχύουν την αίσθηση της συνοχής και της ασφάλειας, οικοδομούν τα γνωρίσματα της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς φίλους είναι πιθανό να διαμορφώσουν προβληματικό συναισθηματικό κόσμο, να είναι λιγότερο κοινωνικά, λιγότερο θαρραλέα, να μη συμμετέχουν σε συνεργατικό παιχνίδι, να μη μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις.

Οι παιδικές φιλίες αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, είναι φορτωμένες με γέλια, παιχνίδι, μυστικά, κλάματα, αγκαλιές και όρκους παντοτινής αγάπης! 

Ψυχολόγος
Ειδίκευση στη Συμβουλευτική & τον Προσανατολισμό
                                   
Μ.Αλεξάνδρου 15, Κοζάνη
2461 102 441

Ο σπουδαίος ρόλος της παιδικής φιλίας! Γράφει η Βασιλική Ι. Μάστορα | Ψυχολόγος">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Το τρίτο βιβλίο του Δημήτρη Ταουκίδη «Με Γάλα Μυστικά» από τις εκδόσεις Παρισιάνου

Μόλις πήρα στα χέρια μου το νέο βιβλίο του Δημήτρη με τίτλο «Με Γάλα μυστικά» πραγματικά δ…