Παιχνιδο-μπερδέματα : Παιχνίδια για την ανάπτυξη του γνωστικού και γλωσσικού επιπέδου

Γράφει η Αγγελική Ναθαναηλίδου

 

Στην Ελλάδα του σήμερα…
Με την έλλειψη χρόνου των νέων γονέων που τρέχουν για να βγάλουν τα έξοδα ενός νοικοκυριού, τα παιδιά του 2000 plus έρχονται από μικρή ηλικία σε στενότερη επαφή με την τεχνολογία για να περάσουν τον χρόνο τους. Εκτός από τα αρνητικά (στα οποία δεν θα αναφερθώ) που δημιουργεί αυτή η κατάσταση μπορούμε πάντα να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη της εύκολης ζωής που προσφέρουν τα σύγχρονα gadgets.

Meli melo

Παιχνίδια αγαπητοί αναγνώστες. Πολλά παιχνίδια. Παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά μας σε γνωστικό αλλά και γλωσσικό επίπεδο. Μία αναζήτηση στο google θα σας εξοικονομήσει χρόνο και θα επαναφορτώσει τις μπαταρίες της φαντασίας σας.

Αποτέλεσμα εικόνας για kids learn playing

1. Εφαρμογές εκμάθησης σχημάτων-αριθμών-γραμμάτων
Για παιδιά προσχολικής ηλικίας που ξεκινούν το ταξίδι προς την γνώση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως ενισχυτή την εφαρμογή και να μεταβείτε στο στάδιο »πάρε χαρτί και πειραματίσου» με την πολύτιμη βοήθειά σας φυσικά. Εσείς δειγματίζεται και επειτά ενθαρρύνετε το παιδί στις πρώτες του προσπάθειες.Γραπτά να θυμάστε ότι ξεκινάμε με τα σχήματα. Γιατί τα γράμματα και οι αριθμοί είναι σχήματα.Βάλτε διάθεση,φαντασία και θετική ενέργεια.

2.Βρες τις διαφορές και τις ομοιότητες
Σύγκριση διάφορων αντικειμένων όπως φαγητά(ντομάτα-μήλο),έπιπλα(τραπέζι-καρέκλα), τοπία(βουνό-θάλασσα,)κ.ο.κ. Με αυτές τις ασκήσεις θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν τον λόγο τους καθώς και να κατανοήσουν τις έννοιες ίδιο-διαφορετικό.


3.Μαθαίνω τα ζώα
Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που συνδυάζουν οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα. Τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα και διασκεδαστικά τα ζώα, τους ήχους που βγάζουν, το μέρος που ζουν και τα χαρακτηριστικά τους(τι χρώμα έχει το καθένα κλπ). Ποιος είπε ότι οι γνώσεις είναι βαρετές;

4.Μμμ… κάτι ξεχνάω!
Αναζητήστε παιχνίδια μνήμης που θα ακονίσουν το μυαλό των μικρών,από την ηλικία των τεσσάρων και άνω.Η μνήμη αναπτύσσεται έντονα στην προσχολική ηλικία και η εξάσκησή της θα βοηθήσει τα παιδιά στο σχολικό τους ξεκίνημα.


5.Ποιός Πικάσο;
Προφανώς και δεν θα έλειπε η ζωγραφική από την λίστα! Αν και σε εφαρμογές προσωπικά δεν είμαι υπέρ,υπάρχει όμως μεγάλη γκάμα επιλογών.Σαν τη ζωγραφική σε χαρτί ή πίνακα δεν έχει,να το ξέρετε. Αφήνετε ελεύθερη η φαντασία για τις πρώτες μουντζούρες-αριστουργήματα και πότε δεν ξέρετε… Ίσως ανακαλύψετε ένα ταλέντο!

Όσο και να σας βοηθάνε τα gadgets μην ξεχνάτε ποτέ να γίνεστε κι εσείς παιδιά μαζί με τα παιδιά σας για να ξεφεύγετε λίγο από τον τόσο σοβαρό κόσμο των ενηλίκων.Να θυμάστε να κρατάτε πάντα τις ισορροπίες. Να καθορίζετε με μέτρο την έκθεση των παιδιών στα ηλεκτρονικά.Καλό είναι να αποτελεί επιλογή και όχι εύκολη λύση.

Καλή διασκέδαση!!!

Αγγελική Ναθαναηλίδου

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: Kozani Kids
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

15 κατασκηνώσεις για παιδιά με 30 ευρώ που μπορούν να κάνουν διακοπές!

Την απόφαση για το κρατικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2019 υπέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Ε…