Βιώνουμε κάτω από τις παρούσες συνθήκες την πιο ριζοσπαστική τεχνολογική επανάσταση που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Η εποχή της υπερ- τεχνολογίας έχει αγγίξει κάθε πλευρά της καθημερινής μας ζωής και επηρεάζει το πώς και πότε ακούμε μουσική. Από τη στιγμή που μας ξυπνά το ηλεκτρονικό ρολόι- ραδιόφωνο, οι καθημερινές μας δραστηριότητες εκτυλίσσονται πάνω σε ένα μουσικό υπόβαθρο. Ακούμε μουσική είτε είμαστε σε κίνηση, είτε είμαστε στο σπίτι και χαλαρώνουμε.

Δύσκολα πλέον μπορούμε να την αποφύγουμε στις υπεραγορές και στα πολυκαταστήματα, στα εστιατόρια, στους ανελκυστήρες, στο οδοντιατρείο, στο γραφείο, στην εργασία. Η παρουσία της μουσικής είναι παντού ιδιαίτερα αισθητή. Ζούμε με τη μουσική στις συναυλίες, στις υπαίθριες εορτές, στα κέντρα διασκέδασης, στην όπερα, στο μπαλέτο, στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση. Η εμφάνιση του διαύλου ΜΤV έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ακούμε τη δημοφιλή μουσική, καθώς αυτή συμπλέκεται με την οπτική εμπειρία. Αυτή η αυξανόμενη εξάρτηση από την όραση περιορίζει αναγκαστικά τα αυτιά να καταβάλλουν μικρότερη προσπάθεια.

Τα μουσικά μέσα και οι συσκευές αναπαραγωγής του ήχου υπόκεινται σε ραγδαία και δραστική μεταβολή. Έχουμε μάθει στα μουσικά μας βιώματα να δεχόμαστε νέους ήχους, πολλοί από τους οποίους παράγονται από ηλεκτρονικά περισσότερο παρά από παραδοσιακά όργανα. Τα σύνεργα για την καταγραφή μιας μουσικής σύνθεσης, που σε προηγούμενους καιρούς ήταν το μολύβι, το χαρτί πενταγράμμου και ένα πιάνο, περιλαμβάνουν τώρα το συνθέτη, τον υπολογιστή και τον εκτυπωτή.

Με συντομία, η σύγχρονη τεχνολογία καθιστά εφικτή την ενασχόληση με τη μουσική ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου, οργάνων ή γεωγραφικής προέλευσης, γεγονός το οποίο θα ήταν αδιανόητο σε παλαιότερη εποχή.

Πως ακούμε μουσική σήμερα Γράφει η μoυσικοπαιδαγωγός Αναστασία Τοπάλη">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Διάφορα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

8 Μαρτίου Ημέρα της γυναίκας

Μπορεί στο σήμερα να μην φαντάζει τόσο δύσκολο το να είσαι γυναίκα… Μπορεί ναι, να έχουμε …