Πως γιορτάζεται το Δεκαπενταύγουστο στη Βόρειο Ελλάδα Το 15Αύγουστο στην Παναγία Σουμελά Ημαθίας και στη Σιάτιστα δήμου Βοίου

Με επισημότητα και κάθε λαμπρότητα γιορτάζεται  κάθε χρόνο σε πολλά μέρη της Ελλάδας, η γιορτή της Παναγίας  στις 15 Αυγούστου με διάφορες εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες.

Το donnasito.gr κάνει μία μικρή αφιέρωση στη μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης για το πως γιορτάζεται η ημέρα αυτή στα δικά μας μέρη,  όπως στη Σιάτιστα το δήμου Βοίου και στην Παναγία Σουμελά του δήμου Ημαθίας.

Κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώνονται στην εκκλησία της  Παναγίας Σουμελά  κατακλύζοντας τον προαύλιο χώρο της  που βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, για την πανηγυρική γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Η εκκλησία κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, στη μνήμη της ιστορικής ομώνυμης μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ο Τίμιος Σταυρός και το Ευαγγέλιο.

Χιλιάδες ευλαβείς προσκυνητές, καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ζούνε ανεπανάληπτες στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης. Μετά τον εσπερινό της παραμονής στις 14 Αυγούστου γίνεται η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και στη συνέχεια ακολουθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ποντιακά συγκροτήματα, ενώ το πρωί της Παναγίας, 15 Αυγούστου, τελείται επίσημη δοξαστική λειτουργία στον ιερό ναό της Παναγίας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί με τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα.

Στη γραφική  Σιάτιστα του δήμου Βοίου κάθε χρόνο το 15 Αύγουστο, φορά τα γιορτινά της και υποδέχεται  τους Καβαλάρηδες με τα καταστόλιστα άλογα τους που ήρθαν από το Μοναστήρι  Μικροκάστρου -για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας- στην είσοδο της πόλεως στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στη Σιάτιστα.

Μόλις συγκεντρωθούν όλες οι ομάδες των Καβαλάρηδων σχηματίζεται πομπή. Μπροστά τα όργανα από κάθε παρέα. Κατά τη διάρκεια της πομπής γίνεται επίδειξη δεξιοτεχνίας των καβαλάρηδων, ανταλλάσσονται οι τσότρες στον αέρα και φθάνουν στην πλατεία της Χώρας όπου οι κάτοικοι και επισκέπτες τους υποδέχονται πανηγυρικά. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί από τους καβαλάρηδες καθώς και απ» όλους τους παρευρισκόμενους ντόπιους και ξένους.
Tο γλέντι συνεχίζεται στην πλατεία της Χώρας και ύστερα οι παρέες ξεκινούν για τη πλατεία της Γεράνειας, όπου και εκεί τους περιμένουν και τους υποδέχονται με χορό ζωντάνια και αμείωτο κέφι.

Ύστερα από μικρή ανάπαυλα παίρνουν πάλι τα άλογα και τα όργανα και επισκέπτονται τα σπίτια από εορτάζοντες. Μπαίνουν από την αυλόπορτα, παίρνουν το κέρασμα καβάλα, εύχονται χρόνια πολλά, ξεπεζεύουν και ρίχνονται στο χορό μαζί με τους εορτάζοντες και το γλέντι τραβάει μέχρι τα χαράματα.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, δινόταν από τους Τούρκους στους Έλληνες ένα άγραφο προνόμιο -που αποτελούσε «ανάσα» για τους υπόδουλους Έλληνες – μια μέρα να γιορτάσουν ελεύθερα δημόσια και επίσημα τις θρησκευτικές τους γιορτές, συγκεντρώνονταν στην Παναγία για να αποδώσουν τον υπέρτατο φόρο τιμής και προσήλωσης στην Υπέρμαχο Στρατηγό, η οποία με τη θαυματουργική της δύναμη τους έδινε το δικαίωμα να ζουν και να χαίρονται έστω και για μια μέρα σαν ελεύθεροι άνθρωποι.
Γι’ αυτό και αυτό το ξεφάντωμα, η χαρά, ο ενθουσιασμός και τα πολυποίκιλα στολίδια και εξαρτήματα για τον στολισμό των αλόγων.

Προσκύνημα στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στο Μικρόκατσρο

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου οι καβαλάρηδες με στολισμένα άλογα, συγκεντρώνονται και όλοι μαζί διατηρώντας την παράδοση, φτάνουν στο μοναστήρι της Παναγίας, όπου γίνεται το προσκύνημα και η περιφορά της θαυματουργής Εικόνας.

 

Πηγή: vetonews.gr , iveria.gr , pontosnews.gr

Επιμέλεια Κειμένων: Μερόπη Βαχτσεβάνου

Πως γιορτάζεται το Δεκαπενταύγουστο στη Βόρειο Ελλάδα Το 15Αύγουστο στην Παναγία Σουμελά Ημαθίας και στη Σιάτιστα δήμου Βοίου ">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Πολιτισμός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Βιωματική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ο Δήμος Κοζάνης με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνει εκδήλωση…