Σπιτικά donuts by Dina Nikolaou Αφράτοι λαχταριστοί λουκουμάδες ! Ποιος λέει όχι για μια μπουκιά!

Αφράτοι, μυρωδάτοι, λαχταριστοί λουκουμάδες από την Ντίνα Νικολάου….δοκιμάστε είναι υπέροχοι…!

Υλικά για 6 μερίδες

60γρ βούτυρο

250ml γάλα

1 βανίλια

2 αυγά

80 γρ ζάχαρη

1 φακελάκια ξερή μαγιά

650 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σερβίρισμα

Κρυσταλλική ζάχαρη

Διαδικασία

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω ελαφρά το βούτυρο, μέχρι απλώς να λιώσει. Προσθέτω το γάλα και τη σκόνη βανίλιας και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα στον κάδο του μίξερ (κατά προτίμηση σε ένα μίξερ πάγκου), χτυπάω για λίγο το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και, σταδιακά, προσθέτω ένα-ένα τα αυγά, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αλλάζω το εξάρτημα του μίξερ και προσαρμόζω το εξάρτημα «γάντζος», κατάλληλο για ζύμες. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι η ζύμη που θα φτιάξω να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω σε χλιαρό μέρος, για τουλάχιστον 1½ ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει. Κατάλληλο μέρος είναι κάπου μακριά από ρεύματα αέρα και κοντά σε καλοριφέρ ή μπροστά από μια μπαλκονόπορτα (κλειστή) που να τη «χτυπά» ο ήλιος. Όταν η ζύμη φουσκώσει καλά τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και, με τη γροθιά μου, πιέζω απαλά το κέντρο της ζύμης για να φύγει ο παραπανίσιος αέρας.

Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε σχετικά χοντρό φύλλο, με πάχος 2 εκ. Παίρνω ένα στρογγυλό κουπ πατ (ή ένα πιατάκι του καφέ), με διάμετρο 9 εκ. και κόβω 6 δίσκους ζύμης. Με ένα μικρότερο κουπ πατ (ή με ένα ποτηράκι-σφηνάκι) κόβω ένα μικρότερο δισκάκι ζύμης, στο κέντρο κάθε μεγαλύτερου δίσκου. Έτσι, κάθε μεγάλος δίσκος θα έχει μια τρύπα στη μέση.

Ζεσταίνω άφθονο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα, μέχρι να κάψει καλά. Ρίχνω μία-μία τις ροδέλες ζύμης στο καυτό λάδι, να κολυμπάνε, και τις τηγανίζω για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν μέτρια και να φουσκώσουν. Στραγγίζω τα ντόνατς σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για να τα σερβίρω, μπορώ να τα περάσω από άφθονη κρυσταλλική ζάχαρη και από τις δύο πλευρές (ο γνωστός μας λουκουμάς) ή να τα περιχύσω με λιωμένη κουβερτούρα.

#tips: Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λιωμένη  σοκολάτα γάλακτος- μαύρη-λευκή, λιωμένη καραμέλα, γλάσο καθρέφτη σε ότι χρώμα σας αρέσει, τριμμένο μπισκότο, μερέντα, σαντιγύ, τρούφα μαύρη, ή χρωματιστή.

Σπιτικά donuts by Dina Nikolaou Αφράτοι λαχταριστοί λουκουμάδες ! Ποιος λέει όχι για μια μπουκιά!">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Συνταγές

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Εύκολα και λαχταριστά τρουφάκια που λιώνουν στο στόμα !!!

Υλικά για 20-25 τρουφάκια 500γρ σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο 200ml κρέμα γάλακτος (17% λ…