Τα ταξίδια του μυαλού…!

Γράφει η Βασιλική Ι. Μάστορα
Ψυχολόγος

Η φαντασία διαδραματίζει ένα πολύτιμο και σπουδαίο ρόλο στη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Ο τρόπος και η ταχύτητα εξέλιξης του κόσμου απαιτεί δεξιότητες δημιουργικής σκέψης! Υπάρχουν και γονείς που αρκούνται τα παιδιά τους να ταξιδεύουν με όχημα μια οθόνη η οποία δημιουργεί για εκείνα ένα κόσμο στον οποίο η συμμετοχή τους είναι παθητική.

Η φαντασία εγκλωβίζεται μέσα στη συνθήκη αυτή και δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για το παιδί να φανταστεί , να ονειρευτεί, να σκεφτεί διαφορετικά, να διαχειριστεί καταστάσεις και να λύσει προβλήματα, να χρησιμοποιήσει διαφορετικά τη γνώση και τις πληροφορίες που έχουν συσσωρευτεί , να εκτιμήσει έννοιες και αξίες, να γίνει πιο ευέλικτο και να νιώσει!

Μπορείς να ενθαρρύνεις το παιδί και να δημιουργήσεις απλές και εύκολες συνθήκες για δημιουργική σκέψη!

Παιχνίδι

Στο ασφαλές πλαίσιο του παιχνιδιού κάθε παιδί δημιουργεί ένα δικό του κόσμο και φαντάζεται τα πράγματα με τον τρόπο που το ευχαριστούν.

Παραμύθια

Τα παραμύθια ενεργοποιούν τη φαντασία και γίνονται κίνητρα για επικοινωνία, έκφραση και δημιουργία!

Ελεύθερος Χρόνος

Δίνει την ευκαιρία στο παιδί να σκεφτεί μόνο του τι θα του άρεσε να κάνει, να δημιουργήσει δραστηριότητες και να βρει τρόπους να γεμίσει το χρόνο του χωρίς να πρέπει να ακολουθεί ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα γεμάτο υποχρεώσεις

Η φαντασία είναι ένας τρόπος που βοηθά το παιδί να ξεφύγει από την πραγματικότητα και ταυτόχρονα ένας αποτελεσματικός τρόπος να την αντιμετωπίσει!

Βασιλική Ι. Μάστορα

Ψυχολόγος
2461 102441

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Το τρίτο βιβλίο του Δημήτρη Ταουκίδη «Με Γάλα Μυστικά» από τις εκδόσεις Παρισιάνου

Μόλις πήρα στα χέρια μου το νέο βιβλίο του Δημήτρη με τίτλο «Με Γάλα μυστικά» πραγματικά δ…