Οι  εταιρείες ξοδεύουν περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά και αυτά δεν έχουν καμία άμυνα απέναντι στα μηνύματα στα οποία εκτίθενται. Οι βιομηχανίες τροφίμων δαπανούν πολλά εκατομμύρια ευρώ για την διαφήμιση των προϊόντων τους με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων τους .

Έως και ένα εκατομμύριο  διαφημίσεις «ανθυγιεινών» -κυρίως- τροφίμων, έχει παρακολουθήσει ένας νέος κατά την παιδική και εφηβική του ηλικία, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τις διατροφικές του συνήθειες. Τα παιδιά έχουν μεγάλη  αγοραστική δύναμη και δεν είναι αμελητέα, γι΄ αυτό και οι διαφημιστικές εταιρείες το εκμεταλλεύονται στο έπακρο.

Τα  παιδιά κάτω των οκτώ ετών δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως την πρόθεση των  διαφημιστών που λειτουργούν ως μέσο για να αυξήσουν τις πωλήσεις των επιχειρηματιών . Μετά την  ηλικία των 11-12 ετών μπορούν να καταλάβουν ότι η διαφήμιση ενός προϊόντος έχει εμπορικό χαρακτήρα και προσπαθούν να τους πουλήσουν κάτι που ίσως δε λένε και  πάντα την αλήθεια. 

Με τα  διαφημιστικά μηνύματα  προώθησης των τροφίμων  σε παιδιά, επηρεάζεται σημαντικά η  διατροφική τους προτίμηση και επιλογή.  Δυστυχώς όμως , όλο και συχνότερα καταναλώνουν  τροφές ανθυγιεινές που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης, αλατιού και λιπαρών και είναι αποδεδειγμένο ότι  αυτή η διατροφή σχετίζεται µε την εμφάνιση παχυσαρκίας και την αύξηση του κίνδυνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου .

Κυρίως   οι έφηβοι  καταναλώνουν τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως συσκευασμένα σνακ (πατατάκια, μπισκότα, σοκολάτες κ.α.), αναψυκτικά ( που περιέχουν µόνο ενέργεια χωρίς καμία θρεπτική ουσία) , τα προϊόντα ταχυφαγείου ( σάντουιτς με γύρος , πίτσα και σάντουιτς με μαγιονέζες και αλλαντικά ) .Επίσης  τα παγωτά εμπορίου, που τα περισσότερα δεν είναι γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά χαρακτηρίζονται παγωμένα γλυκίσματα με ανθυγιεινά συστατικά όπως το λάδι καρύδας , φοινικέλαιο, μεγάλο αριθμό πρόσθετων ουσιών ( χρωστικές , αρωματικές και συντηρητικά και φυσικά  μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Τις διατροφικές συνήθειες  των παιδιών επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τα πρότυπα τα οποία προβάλλονται από τα MME, µε τις διαφημίσεις π.χ. αναψυκτικών, σνακ και φαστ φουντ.  Να σημειωθεί ότι ήδη στη Σουηδία και στον Καναδά έχει απαγορευθεί η προβολή τέτοιων διαφημίσεων. Διεθνώς,  οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στα ανεπτυγμένα κράτη το 40% του πληθυσμού της επόμενης γενιάς θα είναι παχύσαρκο, εκτός αν ληφθούν δραστικά μέτρα.

Τα ελληνόπουλα σ’ όλες τις σχετικές επιστημονικές έρευνες είναι πρωταθλητές της παχυσαρκίας και κατά συνέπεια βέβαιοι αυριανοί ασθενείς. Η καλή υγεία είναι ζήτημα ενημέρωσης, οικονομικής πολιτικής και κοινωνικής προστασίας. Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην ¨εκπαίδευση¨  που θα πρέπει να λαμβάνουν τα παιδιά από το σπίτι τους, από το σχολείο και από τα ΜΜΕ, σχετικά µε το διατροφικό πρότυπο.

Ευαγγελία Δημητροπούλου – Γκλούμπου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Τι είναι αυτό που θέτει µακροπρόθεσµα σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών? Γράφει η Ευαγγελία Δημητροπούλου - Γκλούμπου | Διαιτολόγος - Διατροφολόγος">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Το τρίτο βιβλίο του Δημήτρη Ταουκίδη «Με Γάλα Μυστικά» από τις εκδόσεις Παρισιάνου

Μόλις πήρα στα χέρια μου το νέο βιβλίο του Δημήτρη με τίτλο «Με Γάλα μυστικά» πραγματικά δ…