Τι είναι ο προσκοπισμός; Γράφει η Χριστίνα Παπαδοπούλου

Η Χριστίνα Παπαδοπούλου ενήλικη εθελόντρια της 7ης αγέλης προσκόπων Κοζάνης, μας έστειλε το άρθρο γύρω από τον προσκοπισμό και πως το βιώνει η ίδια της μέσα από την ενασχόλησή της τα τελευταία εννιά χρόνια. Μας αναφέρει τα θετικά στοιχεία που αποκτά ένα παιδί και τι είναι το προσκοπικό παιχνίδι.

Προσκοπισμός για μένα είναι τρόπος ζωής. Μέσα από αυτόν μπορεί κανείς να αναπτύξει ικανότητες,είτε πρακτικές όπως είναι η διαβίωση στην ύπαιθρο είτε πνευματικές όπως είναι το ομαδικό πνεύμα , η επίλυση καθημερινών προβλημάτων, η εκτίμηση του συνανθρώπου μας . Καθώς και μέσα από τον Προσκοπισμό μπορεί να δημιουργηθεί μη δεύτερη οικογένεια ,με ανθρώπους που έχεις κοινά ενδιαφέροντα ή ακόμα που ίσως έξω από αυτόν να μην είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις. Στο προσκοπικό παιχνίδι μπήκα από την πρώτη λυκείου δηλαδή σχολικό έτος 2010-2011 ,στην ηλικία αυτή τα παιδιά λέγονται ανιχνευτές, είμαι από τους ανθρώπους που μπήκαν σχετικά αργά Και σίγουρα το μετάνιωσα που δεν μπήκα πολύ νωρίτερα.

 Τα θετικά στοιχεία που αποκτά ένα παιδί από την ενασχόλησή του με τον Προσκοπισμό

Όπως προαναφέρθηκε μέσα από τον Προσκοπισμό δεν αναπτύσσεται μόνο το πρακτικό κομμάτι του παιδιού Αλλά και το πνευματικό. Από την μια , στις πρακτικές ικανότητες, Το παιδί μαθαίνει να είναι ανεξάρτητο είτε αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που θα εμφανιστούν σε κάποιο εξωτερικό μέρος (διαβίωση στην ύπαιθρο) ,είτε είναι η αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων. Από την άλλη οι πνευματικές ικανότητες, ομαδικό πνεύμα, το παιδί μαθαίνει να παίρνει πρωτοβουλίες με σκοπό την επίλυση κάποιου προβλήματος. Ακόμα μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντες του προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι ικανότητες που προαναφέρθηκαν δεν αφορούν μόνο τις στιγμές που ασχολείται ενεργά με τους προσκόπους, αλλά είναι γνωρίσματα που διαμορφώνονται στην προσωπικότητα του και στην καθημερινή του συμπεριφορά.

Οι ασχολίες του προσκοπικού παιχνιδιού  

Ο λόγος ύπαρξης του προσκοπισμού είναι η συμβολή στην διαπαιδαγώγηση παιδιών και νέων. Το ιδιαίτερο και μαγευτικό κατά τη γνώμη μου στοιχείο του το πολύ μεγάλο πλαίσιο που μπορούμε να κινηθούμε. Δεν ασχολούμαστε μόνο με τη φύση, με περιπάτους ή μόνο με αθλήματα, η μόνο με μουσική, μόνο με ζωγραφική μέσω κάποιου παιχνιδιού ή μιας ιστορίας ή μιας ευκαιρίας που μπορεί να μας δοθεί από κάτι μικρό που θα μας παρουσιάσει ένα παιδί ,μία ιστορία που θα μας πει από το σχολείο του, μπορούμε να πάρουμε αυτή τη μικρή αφορμή και να προσφέρουμε στα παιδιά μας  μία δράση και ατελείωτες εικόνες ώστε να το ερεθίσουμε με τέτοιο τρόπο που ίσως διαλέξει το επάγγελμα που θα ακολουθήσει στο μέλλον ή κάποιες επιλογές που θα κάνει στην προσωπική του ζωή και θα επωφεληθεί από κάτι απλό που είδε και έζησε κάποτε στους προσκόπους, ακόμα και ένα παιχνίδι καλών τρόπων ή μια ιστορία αναφερόμενη στην συμπόνια του γενναίου ιππότη απέναντι στον στεναχωρημένο και μοναχικό δράκο, μπορεί να παρακινήσει την αλλαγή για έναν καλύτερο κόσμο, που όλοι θέλουμε.

Η εικόνα που έχουν οι γονείς και ποια διαφορά εντοπίζουν στα παιδιά τους σε σχέση με πριν 

Σίγουρα ένας γονιός θέλει για το παιδί του το καλύτερο είτε έχει να κάνει, με σοβαρά πράγματα για τη ζωή του, το σχολείο του, αλλά και για τα χόμπι του .εγώ Θα πρότεινα σε κάποιον γονέα να φέρει το παιδί του στον προσκοπισμό για να γνωρίσει και το παιδί το ίδιο καλύτερα τον εαυτό του .Θα του δοθούν ευκαιρίες να ασχοληθεί με πράγματα που Σίγουρα δεν θα μπορούσε ή δε θα είχε την ευκαιρία σε κάποιο άλλο χόμπι που συγκεκριμενοποιεί κάποια ικανότητα του παιδιού , χωρίς να δίνεται το ερέθισμα για Κάτι τελείως διαφορετικό που ίσως ούτε οι γονείς, ούτε το ίδιο το παιδί να μην ήξερε ότι θα τον ενδιέφερε κάτι τέτοιο: για παράδειγμα στον προσκοπισμό κάποιο παιδί μπορεί να ανακαλύψει ότι ενδιαφέρεται για την ξιφασκία, για την ιππασία κάτι που σίγουρα δεν είναι η πρώτη ιδέα κάποιου για να στείλει το παιδί του ως απογευματινή ασχολία  για ένα παιδάκι 8 χρόνων .Αυτό που είναι μοναδικό χαρακτηριστικό του προσκοπισμού κατά τη γνώμη μου είναι ότι πέρα από ευκαιρίες και εικόνες που δίνονται σχετικά με τη φύση, με ενδιαφέροντα διαφόρων κλάδων, χειροτεχνίες, τραγούδια, εκδρομές, ο προσκοπισμός εστιάζει και σε ηθικές αρχές και αξίες κάτι που σίγουρα ένας γονέας θα προσμετρήσει στη λίστα αρνητικών και θετικών για την επιλογή μιας εξωσχολικής δραστηριότητας.

 

Τι είναι ο προσκοπισμός; Γράφει η Χριστίνα Παπαδοπούλου ">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Δημιουργική Απασχόληση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

«Φεγγαροσκεπαστή» στη Μαγική Σοφίτα του βιβλιοπωλείου Πάπυρος

Αυτό το Σάββατο 25/01/2019 στις 12:00 στη Μαγική Σοφίτα στο Βιβλιοπωλείο Πάπυρος στη Φιλίπ…