αρχικά Υγεία & Ευεξία Τι κρύβεται μέσα σε ένα μόνο κεσεδάκι;

Τι κρύβεται μέσα σε ένα μόνο κεσεδάκι;

0
0
228

Γράφει η Ευαγγελία Δημητροπούλου- Γκλούμπου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Είναι ένα τρόφιμο δροσερό, εύγευστο, θρεπτικό, ελαφρύ και χορταστικό!

Σχετική εικόνα

Ναι καλά το μαντέψατε είναι το  γιαούρτι!

Είναι  τρόφιμο με θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλες τις φάσεις της ζωής μας.

Συμβάλλει  στην ανάπτυξη και σωματική διάπλαση των παιδιών. Ενισχύει το ανοσοποιητικό  μας σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης αφού είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος κάλιο,  φωσφόρο  και μάλιστα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, περισσότερο και από το αγελαδινό γάλα.

Τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.

Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη (δεν ανέχονται το γάλα με συμπτώματα ναυτίας, κράμπες στο στομάχι, αέρια, φούσκωμα και διάρροια μετά την πόση γάλακτος ή την λήψη τροφών που περιέχουν λακτόζη),  μπορούν να καταναλώσουν το γιαούρτι και έτσι να μη στερηθούν το ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό.  Το γιαούρτι είναι ελεύθερο λακτόζης αφού κατά την τεχνολογία παρασκευής του γιαουρτιού η λακτόζη του γάλακτος ζυμώνεται προς γαλακτικό οξύ.

Βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας που πολλές φορές προκαλείται από έλλειψη ωφέλιμων βακτηρίων. Τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, όπως τα φουσκώματα, ο πόνος, ο μετεωρισμός μπορούν επίσης να βελτιωθούν με τη κατανάλωση γιαουρτιού.

Σχετική εικόνα

Η κατανάλωση του γιαουρτιού είναι ιδιαίτερα ευεργετική όταν πρέπει να παρθούν τα αντιβιοτικά , τα οποία καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου. Προλαμβάνει επίσης τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα.

Καταναλώνοντας  καθημερινά ένα γιαούρτι   προσλαμβάνουμε επαρκή  ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D  που μας βοηθούν στην καλή υγεία των οστών με ευεργετικές ιδιότητες στην οστεοπόρωση. Βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και γενικά όλων των μορφών αρθρίτιδας.

Σχετική εικόνα

 

 

Προσθέτοντας ένα γιαουρτάκι επίσης στην καθημερινή μας διατροφή μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης αρτηριακής πίεσης , στην καταπολέμηση της χοληστερίνης,  λόγω της αποτροπής της επαναπρόσληψή της από τον γαστρεντερικό σωλήνα, προσφέροντας  έτσι ισχυρή καρδιαγγειακή υποστήριξη.

Πρόσφατες έρευνες  αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση  του γιαουρτιού  μπορεί να μας προστατεύσει από την ανάπτυξη αρκετών τύπων καρκίνου και κυρίως του παχέος εντέρου, της κύστης και του μαστού.

 

 

 

Είναι τροφή κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα, ένα ελαφρύ βραδινό ή ένα επιδόρπιο αν συνδυαστεί με μέλι ή με ξηρούς καρπούς  ή με δημητριακά ή φρούτα. Προσδίδει λίγες θερμίδες καθιστώντας έτσι  ιδανικό τρόφιμο για δίαιτα. Η κατανάλωση 2 γιαουρτιών την ημέρα έχει δείξει ότι βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους  και κυρίως  λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Έχει  χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμίας  μετά από έντονη δραστηριότητα.

Είναι ένα εξαιρετικό σνακ μετά από άσκηση, διότι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες που περιέχει  είναι σε σωστή αναλογία. Μπορεί να αντικαταστήσει  διάφορα τρόφιμα σε κάποιες συνταγές όπως τη μαγιονέζα , τη κρέμα γάλακτος, πράγμα που καθιστά ευκολότερο τον έλεγχο του  βάρους.

Σχετική εικόνα

Ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας, καθώς επίσης  και την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών. Μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στο  στόμα και  την κακοσμία.

Πρέπει να αποφεύγεται τα γιαούρτια με  0%,λιπαρά, διότι δεν  απορροφούνται οι  λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E, K (δηλαδή εκείνες που χρειάζονται μια μικρή ποσότητα λίπους για την απορρόφησή τους).

Τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι δεν   βοηθούν μόνο στη καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και  στην σύνθεση και την απορρόφηση  των βιταμινών του συμπλέγματος Β και Κ . Στη πέτσα του παραδοσιακού γιαουρτιού  βρίσκονται όλα τα ωφέλιμα  αυτά βακτήρια και  κακώς την αφαιρούμε.

Αποτέλεσμα εικόνας για παραδοσιακο γιαουρτι

Για να απολαύσετε τη γέυση καθώς και να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του παραδοσιακού γιαουρτιού, το Donnasito.gr σας προτείνει να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά γιαούρτια που παράγει το ΜΑΡΚΑΤΙ  ΚΟΖΑΝΗΣ! Κατέχοντας μεγάλη εμπειρία στο χώρο, το γιαούρτι πρόβειο αλλά και το αγελάδος είναι κατεξοχήν Ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα στην πιο ασφαλή συσκευασία.
Τα συγκεκριμένα γιαούρτια χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακά λόγω της πέτσας που επικαλύπτει το γιαούρτι και το είδος τους είναι μοναδικό στην Ευρώπη! Τo ΜΑΡΚΑΤΙ διαθέτει 2 είδη παραδοσιακών γιαουρτιών, στα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε όλη την Ελληνική παράδοση του γιαουρτιού.

Γιαούρτι ΤΟ ΜΑΡΚΑΤΙ

Γιαούρτι Κοζάνης ΤΟ ΜΑΡΚΑΤΙ από αγνό φρέσκο γάλα αγελάδας.

 Λιπαρά  3,8%
 Πρωτεΐνες Γάλακτος  5,2%

giaourti elafri1

 Γιαούρτι Κοζάνης ΤΟ ΜΑΡΚΑΤΙ από αγνό φρέσκο πρόβειο γάλα.

Λιπαρά                  6,6%
Πρωτεΐνες                   5,4%
Ευαγγελία Δημητροπούλου  Γκλούμπου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα στή: Υγεία & Ευεξία

Δείτε επίσης

Κρύο – κρύο.. ! Τι να φάω για να ζεσταθώ;

Γράφει η Ευαγγελία Δημητροπούλου Γκλούμπου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Το κρύο τσουχ…