Τι να μαγειρέψω για το τραπέζι του 15 Αύγουστου; Η δημιουργία του φαγητού και η απόλαυση με παρέα είναι πάντα μια ευκαιρία για να το ρίξεις λίγο έξω! Οπότε… απόλαυσέ το!

Το Donnasito.gr έχει ψάξει γα εσάς πολύ όμορφες, γευστικές συνταγές ώστε να δημιουργήσετε τα καλύτερα κυρίως πιάτα για εσάς και τη παρέα σας, αυτή τη μέρα. Να απογειώσετε κάθε γευστικό ουρανίσκο, να εντυπωσιάσετε με τους συνδυασμούς των χρωμάτων, των υφών, της διακόσμηση τους και κυρίως των γεύσεων.

Η πρώτη συνταγή που σας δίνουμε είναι το εκπληκτικό, αγαπητό και εύκολο  «κοντοσούβλι χοιρινό –κοτόπουλο στη σούβλα» όπου ταιριάζει τέλεια παρέα με τηγανιτές πατάτες τζατζίκι και μία σαλάτα είτε  την διαχρονική ελληνική, είτε μία σαλάτα με διαφορετικά είδη μαρουλιών, με μία δροσερή vinaigrette. Συνδυάστε το με μπύρα ή λευκό κρασί της επιλογής σας.

Η δεύτερη επιλογή είναι για τους λάτρεις των ψαριών και φυσικά για όσους δεν θα βρεθούν σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος. Κανένα πρόβλημα! Φέρτε τη αίσθηση της ψαροταβέρνας στο σπίτι σας, με μία εύκολη και δοκιμασμένη συνταγή του chef Δημήτρη Σκαρμούτσου, «Πικάντικες τσιπούρες στο φούρνο με κρασί».  Ένα τέτοιο είδος ψαριού μπορεί άνετα να σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε ένα τραπέζι, αλλά σας βγάζει από τον κόπο μιας μεγάλης προετοιμασίας. Συνδυάστε το με τσίπουρο, μπίρα ή λευκό κρασί.

Η επόμενη συνταγή τρίτη κατά σειρά, είναι ένα ελληνικότατο πιάτο, μπελαλίδικο ναι μεν, αλλά πεντανόστιμο, αγαπητό σε πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου, καλοκαιρινό και… υπέροχο! Τι άλλο να είναι; Μα φυσικά ο μουσακάς! Η συνταγή που θα βρείτε παρακάτω είναι του chef Γιάννη Λουκάκου «Πειραγμένος μουσακάς».

Τέλος προτείνουμε ένα πιάτο, σίγουρα ζηλευτό! «Ριζότο Μιλανέζε» από τον chef Γιάννη ΙωαννίδηΈνα κλασικό πιάτο των Ιταλών, τόσο λιτό στα συστατικά του κι όμως τόσο ανεπιτήδευτα κομψό όταν βρεθεί αχνιστό μπροστά σου.

Καλή Επιτυχία σε όποια συνταγή επιλέξετε να φτιάξετε!    

   

«Κοντοσούβλι χοιρινό και κοτόπουλο στη σούβλα»

Υλικά για 8 άτομα 

Μαρινάδα για το χοιρινό:

3 κιλά χοιρινός λαιμός ξεκοκαλισμένος

2 κιλά πανσέτα

Αλάτι και πιπέρι

3 κρεμμύδια

3 πιπεριές Φλωρίνης

3 πιπεριές πράσινες

2 ντομάτες σφιχτές

Για το κοτόπουλο:

2 κοτόπουλα ξεκοκαλισμένα

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

Πάπρικα γλυκιά

Ρίγανη

Αλάτι πιπέρι

Μουστάρδα με μέλι

1 ντομάτα τριμμένη

Χυμό από 1 πορτοκαλί

1/2 κ. γ ξερό βασιλικό

1 πρέζα ξερό δυόσμο

1/2 κ. γ ρίγανη

3 πιπεριές Φλωρίνης

3 πιπεριές πράσινες

Αφήνουμε τις μαρινάδες τουλάχιστον για 24 ώρες στο ψυγείο για να μαλακώσουν το χοιρινό και αντίστοιχα το κοτόπουλο, να μπερδέψουν τα αρώματά τους, ώστε να μα δώσουν μία πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων στο πιάτο μας.

Εκτέλεση            

Κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τα λαχανικά- αφού πρώτα τα έχουμε λύνει- κόβουμε το κρέας και το κοτόπουλο επίσης σε μέτρια κομμάτια και τα περνάμε στη σούβλα εναλλάξ. Χοιρινό, λαχανικό κοτόπουλο. Ψήνουμε στα κάρβουνα για 2 ώρες περίπου.

«Πικάντικες τσιπούρες στο φούρνο με κρασί»

Υλικά για 2 μερίδες

2 τσιπούρες  (400-600 γρ. / τσιπούρα), καθαρισμένες

2 κ.σ. + 2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι,

πιπέρι φρεσκοτριμμένο,

½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό

1 λεμόνι, χυμός + 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες και για γαρνιτούρα

2 κ.γ. μπούκοβο

4-5 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Πλένουμε τις τσιπούρες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Αλατοπιπερώνουμε καλά τα ψάρια, τα αλείφουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα χαράζουμε ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι σε 3-4 σημεία από κάθε πλευρά. Σε ένα ταψί ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρασί και το χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε τις τσιπούρες στο ταψί, τις πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και τις ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, γαρνίρουμε με τις φέτες λεμονιού και το δεντρολίβανο και σερβίρουμε.

 «Πειραγμένος μουσακάς»

Υλικά για 8 μερίδες

Για τον μουσακά

1.000 γρ. λαχανικά μουσακά

1.600 γρ. σάλτσα κιμά

1.500 γρ. σάλτσα μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα

100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για τα λαχανικά μουσακά

1.000 γρ. μελιτζάνες, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου

900 γρ. κολοκύθια, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου

1 εκ. περίπου1.200 γρ. πατάτες, σε φέτες στο μάκρος, πάχους

100 γρ. ελαιόλαδο

100 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές και ψιλοκομμένες

200 γρ. ντομάτες ψητές και ψιλοκομμένες

200 γρ. σάλτσα ντομάτας

15 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

αλάτι

Για την μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα

80 γρ. αλεύρι

80 γρ. βούτυρο

850 γρ. γάλα

300 γρ. ξινομυζήθρα

15 γρ. Αλάτι

Εκτέλεση

Για τον μουσακά

Σε ένα ταψί απλώνουμε μια στρώση με τα λαχανικά και συνεχίζουμε με τη σάλτσα κιμά. Στη συνέχεια περιχύνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.

Για τα λαχανικά μουσακά

Απλώνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες χωριστά σε ταψιά με λαδόκολλα, τα αλατίζουμε, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200°C μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα κρυώνουμε, τα κόβουμε μεσαία καρέ και κάνουμε ένα μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά.

Για την μπεσαμέλ με ξινομυζήθρα

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά.

Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά.

Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με ένα μπλέντερ χειρός ενσωματώνουμε την ξινομυζήθρα.

Σουρώνουμε τη σάλτσα στο σινουά, τη δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε αλάτι, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

«Ριζότο Μιλανέζε»

Υλικά για το ριζότο
¼ κ.γ. κλωστές σαφράν
150 ml λευκό κρασί
50 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
300 γρ. Risotto 3αλφα
1400-1600 ml σπιτικό ζωμό κοτόπουλου, καυτό
80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 1/2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

Υλικά για το σερβίρισμα
1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρμεζάνα τριμμένη

Για το ζωμό λαχανικών · Προθερμαίνουμε μία ψηλή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. · Προσθέτουμε το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. · Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς. · Τέλος προσθέτουμε το νερό κρύο και φέρνουμε σε σημείο βρασμού. · Μετά από 20΄, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο ώστε να παραμένει ζεστός ο ζωμός και ξεκινάμε το ριζότο.

Για το ριζότο · Προθερμαίνουμε μια χαμηλή και πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. · Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα. · Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχίζοντας το σοτάρισμα του κρεμμυδιού μαζί με το ρύζι για 1΄με 2΄ ακόμα. · Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς όλη η υγρασία από το ρύζι . · Χωρίς να χαμηλώσουμε την ένταση της φωτιάς, προσθέτουμε με μία κουτάλα περίπου 50 ml ζεστό ζωμό λαχανικών. · Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό από την κατσαρόλα. · Επαναλαμβάνουμε αυτήν την διαδικασία για 4 φορές. · Στην συνέχεια αυξάνουμε την ποσότητα του ζωμού που προσθέτουμε ανά διαστήματα μέχρι να καλύπτεται η επιφάνεια του ρυζιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα χωρίς να μειώσουμε την ένταση στην φωτιά. · Στη μέση του μαγειρέματος, περίπου στα 10΄ προσθέτουμε τα στίγματα σαφράν και συνεχίζουμε την παραπάνω διαδικασία με το ζωμό και το συνεχές ανακάτεμα για περίπου 21΄ με 22΄στο σύνολο. · Προς το τελείωμα όταν το ρύζι αρχίζει και γίνεται διάφανο στις άκρες του, παίρνουμε έναν κόκκο και τον σπάμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας. Εάν τα λευκά στίγματα που θα δούμε είναι από 3 και πάνω, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1΄με 2΄ακόμα. Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ζωμό ακόμα. Στα 2 στίγματα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. · Προσθέτουμε τους κύβους βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αποκτήσει λιπαρή και γυαλιστερή υφή το ρύζι. · Ρίχνουμε την παρμεζάνα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή. · Δοκιμάζουμε τη γεύση και διορθώνουμε στο αλάτι εάν το χρειαζόμαστε ανάλογα με τη γεύση μας. · Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Πληροφορίες: Luc&Cook by Γιάννης Λουκάκος, Γαστρονόμος, MasterClass by Γιάννης Ιωαννίδης, TL!FE.

 

Τι να μαγειρέψω για το τραπέζι του 15 Αύγουστου; Η δημιουργία του φαγητού και η απόλαυση με παρέα είναι πάντα μια ευκαιρία για να το ρίξεις λίγο έξω! Οπότε… απόλαυσέ το! ">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Συνταγές

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Μελιτζάνες πικάντικες με γιαούρτι

Μία συνταγή που θα εντυπωσιάσει και θα ανοίξει την όρεξη για το επόμενο κυρίως πιάτο. Η συ…