Από που προέρχεται το έθιμο της Πρωταπριλιάς!!!

Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά;; Πως και από που ξεκίνησε αυτό το έθιμο;; Δύο είναι λοιπόν οι επικρατέστερες εκδοχές. Πάμε να τις δούμε.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή λοιπόν αυτό το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Αυτός ο  λαός φημίζονταν για τις ικανότητές του στο ψάρεμα. Ο μύθος λέει λοιπόν ότι την 1η Απριλίου, ξεκινούσε η εποχή του ψαρέματος. Εκείνη την εποχή όμως ήταν πολύ δύσκολο να πιαστούν τα ψάρια. Έτσι λοιπόν οι Κέλτες ψαράδες μιας και είχαν την φήμη των τόσο καλών ψαράδων, έλεγαν ψέματα για το πόσα ψάρια έπιαναν. Και κάπως έτσι με τα χρόνια αυτή η συνήθεια συνεχίστηκε και μετατράπηκε σε έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή που θεωρείται και πιο βάσιμη, ξεκίνησε στην Γαλλία. Ως και το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Εκείνη όμως την χρονιά ο βασιλιάς Κάρολος αποφάσισε πως πρέπει να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες χώρες και να μεταφέρει την Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου όπως και οι άλλοι. Την αλλαγή αυτή όμως δε την δέχτηκαν όλοι οι Γάλλοι, οι οποίοι συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, έτσι οι άλλοι τους έστελναν δώρα εκείνη την μέρα για να τους κοροϊδέψουν. Έτσι το πείραγμα αυτό με τα χρόνια μετατράπηκε σε έθιμο.

Το έθιμο αυτό έφτασε φυσικά και στην Ελλάδα. Η δική μας εκδοχή είναι τα μικρά και αθώα ψέματα κάθε 1η του Απρίλη. Στην Ελλάδα πίστευαν ότι αυτός που θα καταφέρει να ξεγελάσει κάποιον θα είναι πολύ τυχερός όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας πίστευαν ότι αυτός που θα ξεγελάσει κάποιον, θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειές του. Επίσης σε κάποια μέρη θεωρούν ότι αν βρέξει την Πρωταπριλιά, το νερό της βροχής θα έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσον αφορά το άτομο που ξεγελάστηκε, δεν είναι καλά τα πράγματα. Λέγεται ότι αυτό το άτομο θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και ότι αν είναι και παντρεμένος είναι πολύ πιθανό να χηρέψει σύντομα!!

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Πολιτισμός

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Οι προβολές ταινιών για αυτή τη εβδομάδα στον κινηματογράφο «Ολύμπιον»

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 Συνεχίζεται η πολυαναμενόμενη παιδική ταινία της DISNEY ΨΥΧΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ 2 R…