Το έθιμο των φανών στην Κοζάνη παραμένει αναλλοίωτο εώς και σήμερα!

Οι φανοί  είναι το χαρακτηριστικό έθιμο της  Κοζανίτικης Αποκριάς. Σε κάθε γειτονιά της πόλης ανάβουν φωτιές και γύρω στήνεται χορός από  ντόπιους και ξένους με άφθονο φαγοπότι και παραδοσιακά τραγούδια.

Για την προετοιμασία των φανών συμμετέχουν οι κάτοικοι της πόλης κάθε ηλικίας οικιοθελώς. Στο γλέντι κυρίαρχο χαρακτηριστικό των τραγουδιών είναι τα «χάλκινα» και τα «πνευστά» . Οι φανοί ανάβουν σε όλη την πόλη την Κυριακή  το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς και αμέσως ο κόσμος ξεκινάει το χορό και το τραγούδι. Το κρασί στο ένα χέρι και η παραδοσιακή  κοζανίτικη πίτα  το γνωστό «κιχί» στο άλλο χέρι είναι η χαρακτηριστική εικόνα στους φανούς. Όσο περνάει η ώρα το κέφι ανεβαίνει και ο κύκλος γύρω από τη φωτιά μεγαλώνει. Κατά τη διάρκεια των φανών λέγονται τραγούδια που σατυρίζουν  κυρίως άνδρες αλλά και γυναίκες ,με  κάποιες τολμηρές φράσεις  βασισμένες πάντα στη σάτυρα όπως είναι και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Κοζανίτικης Αποκριάς.

Δείτε εδώ πληροφορίες και χάρτη όλων των φανών της Κοζάνης :

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό στα τραγούδια των φανών  είναι ο τραγουδιστής ο οποίος τραγουδά τραγούδια συγκεκριμένα που λέγονται μόνο στο εορταστικό δωδεκαήμερο καθώς και την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς. Ο κόσμος σχηματίζει ένα κύκλο  γύρω από τη φωτιά και επαναλαμβάνει τα λόγια του με το χτύπημα των χεριών τους.

Το μεσημέρι της Κυριακής της Μεγάλης Αποκριάς γίνεται η παρέλαση με τα άρματα  με κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής και κοινωνικής σάτυρας.

Όσο αφορά την καταγωγή του εθίμου, πολλοί  λαογράφοι  υποστηρίζουν ότι εμπνεύστηκε από τα <<Μεγάλα Διονύσια>> που γιόρταζαν στη Αρχαία Αθήνα  καθώς και από τα ρωμαικά σατουρνάλια( μια γιορτή των Ρωμαίων αφιερωμένη στο θεό Σατούρνους).

Το έθιμο των φανών αγαπήθηκε από πολλούς επισκέπτες που κάθε χρόνο έρχονται στην Κοζάνη για να χορέψουν το γνωστό <<έντεκα>>, να τραγουδήσουν και να διασκεδάσουν στην πόλη μας.

Δείτε εδώ πληροφορίες και χάρτη όλων των φανών της Κοζάνης :

 

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Events

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Οι Φανοί της Κοζάνης

Ο Φανός είναι γιορτή και ξεφάντωμα γύρω από το βωμό της αποκριάτικης εορταστικής πυρράς με…