Μερικές φορές όταν μας ρωτάνε κάτι απαντάμε: «το ξέρω»  που σημαίνει θυμάμαι ή λέμε «το έχω ξαναδεί», «το έχω ξανακούσει», «το έχω ξανακάνει» ή μπορεί να πούμε «μοιάζει με αυτό που έχω δει, ακούσει, κάνει».

 

Οι σημαντικότερες διαδικασίες των επιτελικών λειτουργιών της μνήμης είναι κατά τους Skeed & Edwards (2001):

  1. Κωδικοποίηση: Οι διεργασίες μέσω των οποίων ακουστικές, οπτικές και κινητικές πληροφορίες και δεξιότητες αρχικά οργανώνονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία είτε για άμεση επανάληψη, είτε για μεταγενέστερη ανάκληση. Μπορεί να απαιτούν προσπάθεια ή να είναι και μη συνειδητές.
  2. Παγίωση: Οι διεργασίες με τις οποίες μνήμες μετατρέπονται με ενεργό επεξεργασία από προσωρινές σε μόνιμες αποθηκεύσεις με τη δημιουργία μόνιμων αλλαγών στην κυτταρική δομή του εγκεφάλου. Δεν θεωρούνται τυπικά ότι απαιτούν προσπάθεια, αν και η ενεργός οργάνωση των πληροφοριών μπορεί να βελτιώσει τη μεταγενέστερη ανάκληση.
  3. Ανάσυρση ή ανάκληση: Η «απόδειξη» της μνήμης. Η διεργασία μέσω της οποίας προηγούμενα μαθημένο υλικό ή δεξιότητες ανακαλούνται ή γίνονται συνειδητές. Μπορεί να απαιτούν προσπάθεια ή να γίνονται παθητικά.

Όπως είδαμε και στην αρχή, 3 είναι τα βασικά στυλ μνημονικής καταχώρησης κατά B. Johnstone, H. Stonnington (2006): α) Οπτικο-Αντιληπτική μνήμη («το έχω ξαναδεί»): η δυνατότητα να θυμηθούμε πληροφορίες που εμφανίζονται μέσω της οπτικο-χωρικής ουδού (θέσεις στο χώρο αντικειμένων, γεωμετρικότητες κλπ) . Βασισμένη στην μνήμη οπτικο-χωρικών εισερχόμενων, β) Ακουστικο-Αντιληπτική μνήμη («το έχω ξανακούσει»): η δυνατότητα να θυμηθούμε πληροφορίες που εμφανίζονται μέσω της ακουστικής ουδού (ακουστικοί κατάλογοι, αποσπάσματα, οδηγίες κλπ). Βασισμένη στην μνήμη ακουστικών εισερχόμενων και γ) Κιναισθητική επεισοδιακή μνήμη («το έχω ξανακάνει»): η δυνατότητα να θυμηθούμε πληροφορίες που εμφανίζονται μέσω της απτικο-κινητικής ουδού. Βασισμένη στην κιναισθητική εμπειρία.

Ποια είναι τα είδη της μνήμης;

Μνήμη είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει και να ανακτά νέες πληροφορίες μέσα από τις διάφορες εμπειρίες. Αποτελεί βασικό στοιχείο της διαδικασίας της μάθησης. Υπάρχουν πολλά είδη μνήμης, τα οποία εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες και αντιπροσωπεύονται σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου:

Δηλωτική μνήμη: Ανταποκρίνεται στην κλασική έννοια της «μνήμης» (θύμηση). Σχετίζεται με τα γεγονότα, ονόματα, γνώσεις, σημασίες κλπ. Πολλοί την αποκαλούν και «μακροπρόθεσμη μνήμη». Χωρίζεται σε α. Επεισοδιακή (αυτοβιογραφική – «τι έκανα» και προοπτική – «τι θα κάνω») και β. Σημασιολογική (το «λεξικό» μας, δηλαδή «τι σημαίνει αυτό που είδα/άκουσα/ακούμπησα» κλπ).

Διαδικαστική μνήμη: Η ικανότητα να αποκτούμε και να αυτοματοποιούμε δεξιότητες (ποδήλατο, μουσικό όργανο, γράψιμο κλπ). Είναι, λοιπόν, η μνημονική διαδικασία που από ένα σημείο και μετά έχουμε κατακτήσει χωρίς συνειδητή προσπάθεια. Πολλοί την αποκαλούν και ως «αυτοματοποίηση».

Εργαζόμενη μνήμη ή μνήμη εργασίας: Αποτελεί το μικρότερο σε διάρκεια είδος μνήμης, καθώς αποθηκεύει πληροφορίες διάρκειας δευτερολέπτων ή λεπτών. Σχετίζεται στενά με την προσοχή και τη συγκέντρωση. Την χρησιμοποιούμε όταν «διατηρούμε στο μυαλό μας» το περιεχόμενο μιας συζήτησης στην οποία συμμετέχουμε ή όταν κρατάμε σημειώσεις κατά την διάρκεια μιας παρουσίασης.

Βραχυπρόθεσμη μνήμη: Συγκράτηση νέων αντιληπτικών δεδομένων για σύντομο διάστημα. Διαφέρει από την εργαζόμενη μνήμη, γιατί η εργαζόμενη μνήμη κάνει ανάκληση, ενώ η βραχυπρόθεσμη κάνει μόνο άμεση ανάκληση.

Παιδιά που θα εμφανίσουν δυσκολίες μνήμης είναι αυτά με μαθησιακές δυσκολίες (ειδικές και γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες), διάσπαση ή υπερκινητικότητα, αναπτυξιακή δυσπραξία, φωνολογικές δυσκολίες και διαταραχές ακουστικής επεξεργασίας.

«Η πραγματική τέχνη της μνήμης είναι η τέχνη της προσοχής»

Σάμουελ Τζόνσον, 1709 – 1784, Άγγλος συγγραφέας

Κωνσταντίνα Κρίνου
Λογοθεραπεύτρια

Τι ακριβώς είναι η μνήμη και ποια είναι τα είδη της? Γράφει η Κωνσταντίνα Κρίνου | Λογοθεραπέυτρια ">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Ο σπουδαίος ρόλος της παιδικής φιλίας!

Ο συναισθηματικός κόσμος και η ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών αποτελεί ένα π…