Το κρασί  είναι κάτι παραπάνω από ευεργετικό!

Γράφει η Ευαγγελία Δημητροπούλου – Γκλούμπου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Το κρασί αποτελεί το πλέον διαδεδομένο ποτό στον κόσμο. Η θρεπτική του αξία δεν είναι αμελητέα αφού περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, χαλκός, σίδηρο, κάλιο και μόλις 70 θερμίδες στα 100 mL.

Περιέχει αξιόλογες ποσότητες πολυφαινολών μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται κυρίως οι κατεχίνες, η ρεσβερατρόλη αλλά και άλλες. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται στα στερεά συστατικά, όπως το δέρμα και οι σπόροι του σταφυλιού και είναι υπεύθυνες για την πικρή γεύση , τη στιφάδα και το χρώμα του κρασιού.

Μια μέτρια κατανάλωση( κυρίως κόκκινου) κρασιού ( 1-2 ποτηράκια και ημερησίως) συνδέεται με :

  • Την προστασία των αγγείων, την μείωση της ομοκυστείνης , την μείωση σχηματισμού αθηρωματικών πλακών και γενικότερα στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης των πολυφαινολών και κυρίως της ρεσβερατρόλης.
  • Την αύξηση των επιπέδων της HDL( της καλής χοληστερόλης ) , παρεμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων και την διάσπαση αυτών.
  • Την ενεργοποίηση του μηχανισμού της απόπτωσης των καρκινικών κυττάρων. Επηρεάζει τις διεργασίες της καρκινογένεσης, της προαγωγή και της εξέλιξη του όγκου και καταστέλλει τις μεταστάσεις των όγκων. Περιορίζει κυρίως τη νοσηρότητα και θνησιμότητα από τον καρκίνο του πνεύμονα μαστού και του προστάτη.
  • Την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Την προστασία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου ( δρα κατά του Alzheimer)
  • Τον περιορισμό της συστημικής φλεγμονής και η ενεργοποίηση νέων πρωτεϊνών επιμηκύνοντας έτσι το προσδόκιμο ζωής. Αντιστρέφει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο DNA των κυττάρων.
  • Την προστασία της φωτογήρανσης και της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Απαλύνει τις λεπτές γραμμές – ρυτίδες και καταπολεμά τη ξηρότητα.
  • Την προστασία από την ανάπτυξη διαβήτη ρυθμίζοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει σημαντικούς μηχανισμούς του μεταβολισμού των υδατανθράκων και του λίπους .Βελτιώνει τα συμπτωμάτων του διαβήτη, όπως η πολυφαγία και η πολυδιψία.

 

Είναι πολλά τα οφέλη του κρασιού στον οργανισμό, αρκεί όμως να καταναλώνεται με μέτρο από άτομα που μπορούν να το πίνουν και δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας , όπως είναι οι  νόσοι του ήπατος ή στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Η ποσότητα κατανάλωσης κρασιού χρειάζεται προσοχή διότι το 1-2 ποτήρια κρασί την ημέρα έχουν ευεργετική επίδραση, η υπερβολική κατανάλωση όμως έχει αντίθετο αποτέλεσμα.. Όπως έλεγε και ο Όμηρος η αχαλίνωτη οινοποσία έχει αρνητικές επιπτώσεις.

 

Για να απολαύσετε την υπέροχη γεύση τοπικού κρασιού καθώς και να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά του,  το Donnasito.gr σας προτείνει να δοκιμάσετε τις ποικιλίες κρασιών του Αμπελώνα Καμκούτη, έναν ιδιόκτητο αμπελώνα όπου βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βελβεντού-Κοζάνης. Ο Αμπελώνας Καμκούτης παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας με σταφύλια παραγωγής τους, πάντα με σεβασμό στη φύση και στην παράδοσή μας.

Μέλημά τους είναι η αρμονική σχέση μεταξύ τεχνολογίας και παράδοσης. Ξεκινώντας από το αμπέλι, στοχεύοντας σε χαμηλή στρεμματική απόδοση προς όφελος της ποιότητας, φτάνουν στην οινοποίηση και την εμφιάλωση με το μεράκι, τις γνώσεις και την αγάπη για αυτό που κάνουν, αξιοποιώντας με συνέπεια την σύγχρονη τεχνολογία.

Το αποτέλεσμα είναι εκείνο που επισφραγίζει την προσπάθεια Η ολοκλήρωση και η ανταμοιβή για μας έρχεται όταν είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε στους φίλους καταναλωτές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τη βελούδινη γεύση, το απαράμιλλο άρωμα και την αξεπέραστη υφή των κρασιών που δημιουργήσαμε.

                                   KOURITES ΛΕΥΚΟ 2017

Ο συνδυασμός της Μαλαγουζιάς με το Chardonnay δίνουν ένα κρασί φρουτώδες με χαρακτηριστικές νότες εσπεριδοειδών, ισορροπημένη οξύτητα και στρογγυλό σώμα.

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2017

Λαμπερό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες, έντονα αρώματα ανθικά και λευκών φρούτων πλαισιωμένα από τραγανή οξύτητα και ισορροπημένο σώμα.

ΤΣΑΠΟΥΡΝΑΚΟΣ

Tσαπουρνάκος είναι μια παλιά ποικιλία σταφυλιού στο Βελβεντό. Η ρίζα της λέξης είναι λατινική και έχει σχέση με την ράγα του που παραπέμπει σε μικρό δαμάσκηνο. Εντάσσεται στην οικογένεια του Cabernet Franc. Τα αρώματα του παραπέμπουν σε μαύρα ώριμα φρούτα και μπαχάρια το σώμα του είναι ισορροπημένο και έχει μακρά επίγευση.

 

                         KOURITES ΕΡΥΘΡΟ 2014

Το Ξινόμαυρο, το Cabernet Sauvignon και to Merlot δίνουν ένα πολύπλοκο κρασί με αρώματα μαύρων φρούτων και μπαχαρικών. Έχει στρογγυλό σώμα με πλούσια μακρά επίγευση.

 

 

Επικοινωνία:
Τηλ: 2464032400
Κιν: 6974728638

Ευαγγελία Δημητροπούλου Γκλούμπου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Υγεία και Ευεξία

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Ο κοζανίτης ιατρός Χρήστος Κυρατσούς επικεφαλής της έρευνας για το εμβόλιο του κοροναϊού στη Νέα Υόρκη

Χιλιόμετρα μακριά από την εστία της έξαρσης του κοροναϊού ένας έλληνας γιατρός στη Νέα Υόρ…