Χαλβάς Νιαημεριώτικος

Μικροί και μεγάλοι περιμένουν  το πρώτο πανηγύρι της χρονιάς, το οποίο πραγματοποιείται αρχές Οκτωβρίου στη πόλη της Κοζάνης, o γνωστός σε όλους ως ‘Νιάημερος’ . Κάνοντας τη βόλτα σου, χαζεύεις εάν θέλεις κάτι να αγοράσεις, συναντάς φίλους και γνωστούς, περιμένεις τα παιδιά σου να τελειώσουν το παιχνίδι και αφού ‘χτυπήσετε’ ένα ‘βρώμικο’ σάντουιτς μαζί,  συνηθίζεται, αργότερα κλείνετε με ένα κομμάτι χαλβά όπως το επιβάλλει η μέρα.

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη γιορτή, σας δίνουμε σήμερα μία συνταγή για χαλβά με ‘Νεζεστέ’ ή ‘Νιαημεριώτικο’, ή ‘Φαρσάλων’ -όπως θέλετε αποκαλέστε τον- από το βιβλίο «Γεύσεις από παλιά Κοζάνη» Β’ έκδοσης, που επιμελήθηκαν οι κυρίες Ματίνα Τσικριτζή –Μόμτσιου και Φανή Φτάκα Τσικριτζή.

Νιαημεριώτικος Χαλβάς

Υλικά για την καραμέλα

1 ½ φλυτζάνι του καφέ καλαμποκέλαιο

1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική

Για το μίγμα του χαλβά

3 ποτήρια νεζεστέ

6  ½ποτήρια νερό

4 ποτήρια ζάχαρη

80 γρ φρέσκο βούτυρο

1 ½ ποτήρι ασπρισμένα αμύγδαλα

1κ.σ. βούτυρο βιτάμ

 

Για την πέτσα του χαλβά:

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο φέτας

1 κουταλιά ζάχαρη

Μέθοδος εκτέλεσης:

Βουτάμε για 2-3 λεπτά τα αμύγδαλα σε νερό που βράζει, τα στραγγίζουμε αφαιρούμε τη φλούδα τους και τα καβουρδίζουμε με 1 κουταλιά βούτυρο βιτάμ. Αναμιγνύουμε το νεζεστέ, με τα 4 ποτήρια ζάχαρη και διαλύουμε το μίγμα σε 6 ½ ποτήρια νερό. Σε μέτρια φωτιά βάζουμε σε ένα τηγάνι 1 ποτήρι ζάχαρη μαζί με το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα το μίγμα κατά διαστήματα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει καραμέλα. Όταν λιώσει καλά και πάρει σκούρο χρώμα, προσθέτουμε το διάλυμα με το νεζεστέ ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Τσιγαρίζουμε καλά το μίγμα για αρκετή ώρα και μόλις αρχίζει να πήζει προσθέτουμε λίγο-λίγο τα 80γρ βούτυρο. Όταν αρχίσει και δένει καλά το μίγμα, προσθέτουμε τα αμύγδαλα συνεχίζοντας λίγο ακόμη το τσιγάρισμα. Για να κάνει πέτσα η επιφάνεια του χαλβά, βάζουμε σε άλλο τηγάνι να κάψουν καλά δύο κουταλιές φρέσκο βούτυρο φέτας και μία κουταλιά ζάχαρη και γυρίζουμε εκεί το μίγμα για να τσιγαριστεί καλά η επιφάνεια του. Για να γίνει καλύτερη η πέτσα, όταν τελειώσει το τσιγάρισμα γυρίζουμε ανάποδα τον χαλβά σε ταψί και το βάζουμε στο grill για λίγα λεπτά.

«Ο χαλβάς αυτός όπως είναι γνωστό, οφείλει το όνομά του στην μεγάλη εμποροπανήγυρη της περιοχής της Κοζάνης, το Νιάημερο που γινόταν στις αρχές Οκτώβρη οπότε και είχε την τιμητική του. Πράγματι δεν υπήρχε Κοζανίτης ή Κοζανίτισσα που να μην γευόταν τον νιαημεριώτικο χαλβά, είτε σπιτικό, είτε αγοραστό. Το παραδοσιακό αυτό έδεσμα δεν είναι και από τα πιο ελαφριά που έχει να επιδείξει η Κοζανίτικη κουζίνα». Όπως σημειώνουν δίπλα από κάθε συνταγή μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Συνταγές

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Muffins καρότου με μήλο

Υλικά Για 6-8 άτομα 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 2 κουτα…