Γράφει η Βασιλική Ι. Μάστορα
Ψυχολόγος

Το διαδίκτυο είναι πια κομμάτι της καθημερινότητας τόσο των παιδιών και των εφήβων όσο και των ενηλίκων! Το ελκυστικό του περιβάλλον, η εύκολη και σχεδόν ανέξοδη πρόσβασή του 24 ώρες το 24ωρο έχουν προκαλέσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων να πειραματιστούν με τις δυνατότητές του και να κάνουν έστω και μια μικρή γνωριμία με τους χώρους του!

Μη υποτιμώντας τα πλεονεκτήματα και τη θετική επίδραση που έχει η ορθή ενασχόληση με το διαδίκτυο, στο συγκεκριμένο άρθρο θα γίνει μια προσπάθεια να φωτιστεί το κομμάτι της υπερβολικής ενασχόλησης με το διαδίκτυο. Πρωταγωνιστές κυρίως παιδιά και έφηβοι που αρέσκονται να βρίσκονται σε εικονικούς χώρους διαδικτυακών παιχνιδιών και χώρους κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitter, …)

Πως θα καταλάβω ότι το παιδί μου ξοδεύει υπερβολικά πολλές ώρες στο διαδίκτυο ?

 

  Σπαταλά όλο του το χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και του κινητού του. Δεν του είναι ποτέ αρκετές οι ώρες που σερφάρει στο διαδίκτυο ή παίζει διαδικτυακά παιχνίδια.

  Έχει εμφανώς παραμελήσει τον εαυτό του, τους φίλους του και όλες τις προηγούμενες δραστηριότητες και  τα χόμπι του.

  Έχει αλλάξει διατροφικές συνήθειες και αντιμετωπίζει προβλήματα με το θέμα του ύπνου.

  Έχει μειωμένο ενδιαφέρον για το σχολείο, δεν φαίνεται να έχει μαθησιακούς στόχους με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και η επίδοσή του στο σχολείο.

  Νιώθει κακοδιάθετο και νευρικό όταν δεν είναι συνδεδεμένο ή όταν κάποιος προσπαθήσει να του περιορίσει ή να ελέγξει τη χρήση του διαδικτύου.

  Νιώθει χαρούμενο μόνο όταν βρίσκεται μέσα σε διαδικτυακό περιβάλλον.

 

Τι μπορώ να κάνω ως γονέας…

  Να ενθαρρύνω το παιδί να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, τη μουσική και  με άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στην πραγματική ζωή.

  Να θέσω σαφή όρια ως γονέας και να κάνω ένα “συμβόλαιο” χρήσης του διαδικτύου μαζί με το παιδί. Οφείλω να είμαι συνεπής σε ότι συναποφασιστεί.

  Να αξιολογήσω τις δικές μου διαδικτυακές συνήθειες. Δεν ξεχνώ πως αποτελώ πάντα ένα από τα πιο σημαντικά πρότυπα για το παιδί μου

  Να μη χρησιμοποιώ τη χρήση του διαδικτύου ως μέσο ανταμοιβής ή τιμωρίας μιας συμπεριφοράς.

  Να ακούω, να σέβομαι και να προσπαθώ να αντιλαμβάνομαι τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού μου.

Βασιλική Ι. Μάστορα

Ψυχολόγος

Μ.Αλεξανδρου 15

τηλ: 2461102441

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Το τρίτο βιβλίο του Δημήτρη Ταουκίδη «Με Γάλα Μυστικά» από τις εκδόσεις Παρισιάνου

Μόλις πήρα στα χέρια μου το νέο βιβλίο του Δημήτρη με τίτλο «Με Γάλα μυστικά» πραγματικά δ…