Μελομακάρονα… από τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων Χριστουγεννιάτικες 'αμαρτίες' από τον pastry chef Στέλιο Παρλιάρο!

Κάθε χρόνο οφείλουμε να ψήσουμε μερικά ταψιά μελομακάρονα, μόνο και μόνο για να μυρίσει το σπίτι κανέλα, πορτοκάλι και γαρίφαλο. Μία συνταγή από τον pastry chef Στέλιο Παρλιάρο!

Υλικά 

  • 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (δίνει ωραίο άρωμα)
  • 30 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/5 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
  • 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
  • μέλι για το μέλωμα

Σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 100 γρ. μέλι

Διαδικασία συνταγής 

Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σε σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.

Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Καλή Απόλαυση!

Μελομακάρονα… από τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων Χριστουγεννιάτικες 'αμαρτίες' από τον pastry chef Στέλιο Παρλιάρο! ">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Συνταγές

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Εύκολα και λαχταριστά τρουφάκια που λιώνουν στο στόμα !!!

Υλικά για 20-25 τρουφάκια 500γρ σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο 200ml κρέμα γάλακτος (17% λ…