Πρόταση Βιβλίου από τον Μιχάλη Πιτένη

Επιμέλεια: Μιχάλης Πιτένης

Στην Αβάνα της ψυχής τους.

Για το μυθιστόρημα του Oscar Hijuelos “Το κορίτσι απ’ την Αβάνα” (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ)


Σούρουπο στην Αβάνα. Η νεαρή γυναίκα ξεχύνεται σ’ έναν απ’ τους δρόμους της αγοράς της πόλης με το φόρεμα ξεσκισμένο και τον αγαπητικό της έξαλλο να την καταδιώκει βρίζοντας και χειρονομώντας. Ο νεαρός μουσικός, μάρτυρας της σκηνής, δεν εκπλήσσεται απ’ το γεγονός, συνηθισμένο και επαναλαμβανόμενο στην κοινωνία της Κούβας της δεκαετίας του ’50. Εντυπωσιάζεται απ’ το κάλλος της νεαρής Κουβάνας. Πρώτη και μοναδική του σκέψη να βγάλει την τρομπέτα του και να παρέμβει μουσικά, σώζοντας την απ’ το διώκτη της που δείχνει να ξεθυμαίνει στο άκουσμα της μελωδίας. Είναι η σκηνή που ο Νέστορ Καστίγιο, συνιδρυτής της μπάντας Mambo Kings, συναντά τη Μαρία, τη μούσα που θα του εμπνεύσει τη σύνθεση του τραγουδιού «La bella Maria de mi alma» (Όμορφη Μαρία της ψυχής μου). Του τραγουδιού που έμελλε μερικά χρόνια αργότερα να καταξιώσει τον ίδιο και τους Mambo Kings στο χώρο της μουσικής στις Η.Π.Α. Ένα τραγούδι που κέρδισε μια θέση στα πλέον αναγνωρίσιμα μουσικά θέματα της λάτιν μουσικής.

Ο Κουβανός στην καταγωγή και μεγαλωμένος στο Κονέκτικατ συγγραφέας Oscar Hijuelos (Όσκαρ Ιχουέλος) το 1990 έγινε ο πρώτος ισπανόφωνος συγγραφέας που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για το δεύτερο μυθιστόρημα του The Mambo Kings Play Songs of Love. Λίγο πριν φύγει πρόωρα απ’ τη ζωή το 2013 ολοκλήρωσε το τελευταίο του μυθιστόρημα Το κορίτσι απ’ την Αβάνα (Beautiful Maria of my Soul ο πρωτότυπος τίτλος), που δεν είναι ακριβώς η συνέχεια του βραβευμένου, αλλά μια διαφορετική του εκδοχή αφού σ’ αυτό εστιάζει στη ζωή της γυναίκας που σημάδεψε και καθόρισε την πορεία του Νέστορ Καστίγιο. Η Μαρία, η Μούσα του Καστίγιο, έχει φύγει από την Κούβα και ζει πλέον στο Μαϊάμι με την κόρη της Τερέζα. Είναι πια εξήντα ετών, αλλά παραμένει μια όμορφη, γοητευτική γυναίκα. Παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της το μουσικό που ερωτεύτηκε παράφορα και με τη μνήμη της επιστρέφει στις λαμπερές και πικάντικες μέρες και νύχτες στην Αβάνα της νιότης της, με την ιστορία της ζωής της να ξεδιπλώνεται μέσα από τη δική της οπτική.

Το μυθιστόρημα του Oscar Hijuelos “Το κορίτσι απ’ την Αβάνα” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

 

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Προτάσεις Βιβλίων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

H Γιάννα Σισμανίδου από τα “Βιβλιοπωλεία Πάπυρος’’ μας προτείνει βιβλία που θα βρίσκονται σε προσφορά την εβδομάδα  11/05/2020 – 16/05/2020

Δωρεάν παράδοση στο χώρο σας για παραγγελίες προϊόντων άνω των 15,00€. Αποκλειστικά για τη…