Πως θα μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί ψαλίδι?

Το κόψιμο με το ψαλίδι μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα πολύπλοκο για ένα μικρό παιδί, καθώς απαιτεί να έχει αναπτύξει αρκετά την λεπτή του κινητικότητα. Επίσης, για να καταφέρει ένα νήπιο να χρησιμοποιήσει σωστά το ψαλίδι, θα πρέπει να θυμάται ένα σωρό πληροφορίες, όπως πώς να το κρατά, ποια δάχτυλα να χρησιμοποιεί, πώς να συντονίζει το χέρι με το μάτι του κλπ.

Οι περισσότεροι γονείς αποφεύγουν να δώσουν στα παιδιά τους ψαλίδι φοβούμενοι μήπως τραυματιστούν. Επειδή όμως, ήδη από το προνήπιο, τα παιδιά κάνουν χειροτεχνίες που απαιτούν κοψίματα, ας δούμε πώς μπορείτε να μάθετε στο μικρό σας να κόβει σωστά και με ασφάλεια.

Για να μπορέσει ένα παιδάκι να κόψει, θα πρέπει πρώτα να έχουν δυναμώσει τα χεράκια του, γι’ αυτό, πριν εξασκηθείτε στο κόψιμο, ξεκινήστε κάνοντας άλλες δραστηριότητες, όπως να σφίγγει σφουγγάρια ή να παίζει με πλαστελίνες.

Σε ποια ηλικία όμως μαθαίνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το ψαλίδι;

Σύμφωνα με το αναπτυξιακό τεστ Peabody Developmental Motor Scales, το οποίο εξετάζει την αδρή και τη λεπτή κινητικότητα των παιδιών, η χρήση του ψαλιδιού από ένα παιδί πρέπει να ακολουθεί τα εξής στάδια:

– Μέχρι 2 ετών, το παιδί κάνει απλά ψαλιδίσματα.
– Μέχρι 2 ½ ετών, το παιδί κόβει ένα μεγάλο χαρτί στη μέση.
– Μέχρι 3 – 3 ½ ετών, το παιδί κόβει πάνω σε μία χοντρή ευθεία γραμμή.
– Μέχρι 3 ½ – 4 ετών, το παιδί κόβει έναν κύκλο.
– Μέχρι 4 ½ – 5 ετών, το παιδί κόβει ένα τετράγωνο.
– Από 5 ½ – 6 ετών, το παιδί αρχίζει να κόβει πιο σύνθετα σχήματα.

1. Αγοράστε του ένα πλαστικό ψαλίδι για παιδιά και δείξτε του πώς πρέπει να τοποθετήσει τα δάχτυλα του και πώς να το ανοιγοκλείνει. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, στην αρχή μην του δώσετε να κόψει χαρτιά, αλλά προτιμήστε κομμάτια πλαστελίνης. Το χαρτί , για να κοπεί, χρειάζεται να το τεντώνει καλά και το μικρό σας έχει τόσα πολλά να συγκρατήσει στο κεφαλάκι του. Η πλαστελίνη είναι πιο εύκολη και πιο διασκεδαστική.

2. Αφού προπονηθεί αρκετά με τις πλαστελίνες, δώστε του όσες παλιές εφημερίδες και περιοδικά έχετε και αφήστε το να κόβει. Μόλις τα παιδιά μάθουν να κόβουν, μπορούν να ασχολούνται με τις ώρες με αυτήν την δραστηριότητα. Με τον καιρό μπορείτε να του ζωγραφίζετε πάνω σε χαρτιά γραμμές ή σχήματα και να του διδάξετε πως να τα κόβει.

Να θυμάστε ότι πρώτα πρέπει να ξεκινήστε με ένα πλαστικό ψαλιδάκι και σταδιακά να το αντικαταστήσετε με ένα παιδικό ψαλιδάκι με μεταλλικές λάμες και πλαστικό κάλυμμα. Αν το μικρό σας είναι αριστερόχειρας, αναζητήστε ψαλίδια για αριστερόχειρες.

Τέλος, καλό θα είναι όταν κόβει να βρίσκεστε κοντά του, ενώ πρέπει να του τονίσετε ότι το ψαλίδι το χρησιμοποιούμε μόνο καθιστοί και ποτέ δεν τρέχουμε κρατώντας στα χέρια μας ένα ψαλίδι. Επίσης, ποτέ δεν το κατευθύνουμε προς το πρόσωπο κάποιου άλλου.

Tο βιβλίο δραστηριοτήτων Κόβω της σειράς Πινέλος το ποντικάκι από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

Το δημιουργικό παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για τη μαθησιακή ανάπτυξη των παιδιών.
Ξεκινήστε τη δημιουργική απασχόληση με τη βοήθεια του Πινέλου και των φίλων του.

Σε αυτό το βιβλίο τα παιδιά μαθαίνουν με διασκεδαστικό τρόπο να κόβουν εικόνες ακολουθώντας κάθετες, οριζόντιες και καμπύλες γραμμές. Ταυτόχρονα, μαθαίνουν να σχεδιάζουν και να γράφουν.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ολοκληρώσουν όλες τις δραστηριότητες του βιβλίου και επιδοκιμάστε τα καθώς δημιουργούν.
Μάθηση με δημιουργική απασχόληση για παιδιά 3 έως 6 ετών

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: Kozani Kids
περισσότερα στή: Δημιούργησε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Ιδέες για να δημιουργήστε τα δικά σας Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Τα Χριστούγεννα είναι κυρίως για τα παιδιά. Αυτός είναι ένας λόγος να αφιερώσετε στα παιδι…