Το brunch είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να βρεθείτε με την οικογένεια σας και τους φίλους σας αργά το πρωί της Κυριακής μέχρι αργά το μεσημέρι. Μιας και ο όρος του brunch είναι breakfast και lunch μαζί. Δηλαδή πρωινό και μεσημεριανό σε ένα. Εμείς λοιπόν σου βρήκαμε κάποιες συνταγές για ένα λαχταριστό brunch με την οικογένεια και τους φίλους σου.

Μανιταρόπιτα

Υλικά

  • 6 χωριάτικα φύλλα
  • 1 κιλό φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα (πόρτο μπελο-βασιλομανιταρα-σπρομανίταρα)
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 200 γραμ. μανούρι Θεσσαλίας (θρυμματισμένο)
  • 200 γραµ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 1 αυγό μεγάλο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση

Για τη μανιταρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, επιλέγουμε φρέσκα μανιτάρια. Τα τυριά που θα βάλουμε στην χωριάτικη μανιταρόπιτα είναι ενδεικτικά. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας χωριάτικο σπιτικό φύλλο, ακολουθώντας τη συνταγή που σας έχω εδώ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια. Ζεσταίνουμε τηγάνι και ροδίζουμε το μπέικον σε κομμάτια για 1-2′. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια με τα κρεμμύδια σε δυνατή φωτιά για 4- 5 ´μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση.

Μέσα στην κρύα γέμιση μανιταριών, προσθέτουμε το μανούρι, το αυγό και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε τη γέμιση.

Απλώνουμε δυο χωριάτικα φύλλα σε λαμαρίνες και τα ψήνουμε για περίπου 13-15′ να ροδίσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατ., στρώνουμε 2 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

Βάζουμε επάνω το 1 ψημένο φύλλο σε κομμάτια, ώστε να καλυφθούν καλά τα ωμά φύλλα.  Αδειάζουμε τη μισή γέμιση. Στρώνουμε σε κομμάτια το δεύτερο ψημένο φύλλο. Αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.  Γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλων πάνω στην πίτα. Καλύπτουμε με τα άλλα δυο φύλλα, στρώνοντάς τα, ελαφρώς τσαλακωμένα. Πάντα λαδώνουμε ανάμεσα στις στρώσεις των ωμών φύλλων.

Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια για να αναπνέει η μανιταρόπιτα. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βρέχουμε πεταχτά την επιφάνεια της μανιταρόπιτας.  Ψήνουμε για περίπου 55′. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 15′ να τραβήξει τα υγρά της.

Muffins με μαρμελάδα

Υλικά

Για το crumble

  • 210 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γραμ. καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 3/4 κ.γλ. κανέλα
  • 110 γραμ. βούτυρο λιωμένο

Για τα muffins

  • 280 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γλ. χοντρό αλάτι
  • 180 γραμ. βούτυρο σε θερμ. δωμ.
  • 200 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γραμ. μαρμελάδα φράουλα

Εκτέλεση

Για τα muffins με μαρμελάδα, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Τοποθετούμε δώδεκα καραμελόχαρτα στις θήκες του ταψιού για cupcakes.

Για το crumble

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.

Για τα muffins

Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός για 5-6΄να αφρατέψει. Δείτε εδώ, πώς να μαλακώσετε γρήγορα το παγωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τους κρόκους και τη βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα στα καραμελόχαρτα με τη βοήθεια σκουπ, γεμίζοντάς τα περίπου κατά τα 2/3. Προσθέτουμε 1 κ.γλ. μαρμελάδα φράουλα και 1 κ.σ. crumble στο καθένα.

Βάζουμε το ταψί στην τελευταία σχάρα και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 23-25΄. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Κέικ καρότου με μέλι

Υλικά

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 2/3 φλ. ζάχαρη
  • 1¼ φλ. σπορέλαιο
  • 2 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. σόδα
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 3 κ.σ. σουσάμι
  • 350 γραμ. καρότα (καθαρισμένα και ψιλοτριμμένα)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. μέλι θυμαρίσιο

Εκτέλεση

Για το κέικ καρότου με μέλι, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε φόρμα δαχτυλίδι 23 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε να αφρατέψουν για 6-7΄. Προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2΄.

Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα, την κανέλα και το σουσάμι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα αυγών.

Προσθέτουμε τα καρότα και απαλά ανακατεύουμε με κουτάλι. Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 55΄, μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο του. Το αφήνουμε στη φόρμα.

Βάζουμε το μέλι μαζί με το ξύσμα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και να αραιώσει η σύστασή του. Τρυπάμε την επιφάνεια του κέικ και περιχύνουμε με το αραιό μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Αλμυρό μπριός γεμιστό

Υλικά 

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κύβους νωπή μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 ½ κ.σ. αλάτι
  • λίγο νερό χλιαρό (περίπου 1/2 φλ.)
  • 250 γραμ. βούτυρο αγελάδος πακέτο
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1 φλ. χλιαρό γάλα

Για το τελείωμα

  • σουσάμι
  • μαυροσίσαμο

Για τη γέμιση

  • 250 γραμ. γραβιέρα
  • 150 γραμ ζαμπόν
  • λίγη σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ

Για το διάλυμα αυγού

  • τον κρόκο από1 αυγό
  • 2 κ.σ νερό

Εκτέλεση

Για το αλμυρό μπριός γεμιστό με τυρί και ζαμπόν, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με τη λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε 2 κ.σ. χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο. Ψιχουλιάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο να βραχεί να γίνει άμμος. Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και την ενεργοποιημένη μαγιά. Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε. Ρίχνουμε μισό φλ. νερό και ζυμώνουμε.

Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο από 45′ έως 60′. Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, την ξεφουσκώνουμε και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρόστενο χοντρό φύλλο. Απλώνουμε την αλμυρή γέμιση αφήνοντας 2 εκ. κενό γύρω γύρω. Ρολάρουμε το ψωμί σε ρολό και κλείνουμε τις άκρες γυρίζοντας τες προς τα κάτω.

Φτιάχνουμε και την δεύτερη φραντζόλα, τις βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30΄ να φουσκώσουν ξανά. Αλείφουμε με διάλυμα αυγού και χαράζουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε για 50′ περίπου στους 180º C ή 40΄στον αέρα, στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσουν.

Ζαμπονοτυρόπιτα κέικ

Υλικά

  • 3 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 φλ. κασέρι κομμένο σε καρεδάκια (ή τριμμένο σε χοντρό τρίφτη)
  • 1 φλ. ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο απαλό
  • μπόολικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη ζαμπονοτυρόπιτα κέικ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μικρή φόρμα στρογγυλή, με τρύπα στη μέση.

Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το τυρί, το ζαμπόν και την πιπεριά και ανακατεύουμε με κουτάλι καλά.

Σε μπολ βάζουμε τα αυγά με το πιπέρι και τα χτυπάμε με σύρμα για 2-3΄. Προσθέτουμε το γάλα και το λάδι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Τέλος, προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και με κουτάλι απαλά ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το κέικ στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου μία ώρα, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο του.

Αυγοφέτες με πραλίνα και φρούτα

Υλικά

  • 8 φέτες ψωμί του τοστ
  • 4-5 αυγά
  • 1 φλ. γάλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 2 πρέζες κανέλα
  • 4 γεμάτες κ.σ. πραλίνα
  • φρούτα εποχής για το σερβίρισμα (φράουλες-ακτινίδιο-βερίκοκο-ροδάκινο-μπανάνα)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τις γεμιστές αυγοφέτες με πραλίνα και φρούτα, απλώνοντας 4 φέτες ψωμί του τοστ στον πάγκο. Αλείφουμε με πραλίνα για να καλυφθούν. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμί τοστ.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και προσθέτουμε το γάλα. Βουτάμε κάθε σάντουιτς με πραλίνα, στο μείγμα αυγού και αφήνουμε να ρουφήξει για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ανασηκώνουμε κάθε σάντουιτς, αφήνοντας να στραγγίξει τυχόν μείγμα αυγού.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή μαργαρίνη, ίσα που να λαδωθεί το σκεύος. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε το σάντουιτς να ροδίσει για 2 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.

Κόβουμε φρούτα σε πιάτο, προσθέτουμε μια κουταλιά γιαούρτι και κόβουμε διαγώνια τα σάντουιτς σε τρίγωνα.

Σερβίρουμε τις αυγοφέτες όσο ακόμα είναι ζεστές.

Συνταγές απο argiro.gr

Print Friendly, PDF & Email
6 συνταγές για να εμπλουτίσετε το brunch σας! Συνταγές για ένα λαχταριστό brunch με την οικογένεια και τους φίλους σου.">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Συνταγές

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Προτάσεις για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μια κάποια αποτοξίνωση με…