Η Άννα Μίχου ή όπως οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως ‘Nami’ ανοίγει τα χαρτιά της και μας μιλάει για την επιλογή και τη μεγάλη της αγάπη για τη ραπ μουσική. Ξεκίνησε από μικρή ηλικία να ακούει ραπ και τώρα γράφει δικά της κομμάτια, τα οποία μπορείς να τα ακούσεις στο κανάλι της ‘Nami Official Channel’ στο YouTube. Αυτό που την έκανε να ασχοληθεί με αυτό το είδος μουσικής είναι η ελευθερία και η ευελιξία επιλογής θέματος και έκφρασης. Ο αυθορμητισμός της, τη βοήθησε στο να μπει καλύτερα στα μονοπάτια να ‘ραπάρει’.

Το ωραίο για την ίδια σε αυτή τη μορφή τέχνης είναι ότι δεν καταλαβαίνουν όλοι τι σημαίνουν κάποιοι συμβολισμοί στη γλώσσα της ραπ «το γεγονός ότι ο καθένας ερμηνεύει με διαφορετικό τρόπο κάτι που ακούει ή βλέπει, κάτι το οποίο μπορεί να ισχύει και από την αρχική σκοπιά γιατί μπορεί να έχει πολλούς συμβολισμούς». Έχει βγάλει 1 δίσκο στο youtube και άλλους 2 δίσκους με το σχήμα ‘ Φάσμα Αντίθεσης’, ενώ σε άλλα κομμάτια τραγούδα ‘single’. Αντλεί έμπνευση από οτιδήποτε συμβαίνει γύρω της αλλά και στο προσωπικό της περιβάλλον.

Αν η ραπ είχε χρώμα «θα μπορούσε να είναι όλα τα χρώματα, αναλόγως με τη διάθεση και τους στίχους του κάθε κομματιού». Στη ραδιοφωνική της εκπομπή- που ήρθε τυχαία στη πορεία της -εκτός από ραπ παίζει και αλλά είδη μουσικής! Δίνει τη δική της εκδοχή για αυτό το είδος μουσικής και πως το ζει η ίδια μέσα από την ενασχόλησή της. Η εμφάνισή της σε ‘ξεγελάει’. Δεν βρήκαμε πάνω της ένα χαρακτηριστικό ενός ράπερ!

Σπουδάζεις; τελείωσες σε τι φάση σε βρίσκουμε;

Αυτό το διάστημα σπουδάζω στην πολυτεχνική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μουσικά ετοιμάζουμε καινούργιο δίσκο με το μουσικό μας σχήμα, το Φάσμα Αντίθεσης, καθώς και κάποια σόλο κομμάτια αλλά και συνεργασίες και video clip και ίσως να υπάρξουν κάποια ανοίγματα και σε άλλα είδη μουσικής. Επίσης σύντομα θα ανακοινωθούν κάποια lives, όπως αυτό για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στην Ξάνθη και η συμμετοχή μου στο RAP ΣΥΝΈΧΕΙΑ Vol. IV από το Hip Hop Smile Festival, στην Αθήνα, από όπου θα κυκλοφορήσει και μια συλλογή διαθέσιμη σε CD με κομμάτια μας. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω σε φεστιβάλ. Παράλληλα ασχολούμαι με το ραδιόφωνο όπου κάνω εκπομπή.

Από πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Η πρώτη μου ενασχόληση με τη μουσική ήταν σε μικρή ηλικία όπου είχα κάνει κάποια μαθήματα σε ωδείο. Στην πορεία το άφησα για κάποια χρόνια αλλά συνέχισα να ασχολούμαι μόνη μου, καθώς έγραφα στίχους, ή μέσα από συγκροτήματα και τα τελευταία χρόνια ξεκίνησα πιο ενεργά, έκανα μαθήματα φωνητικής και κυκλοφόρησα τα πρώτα μου κομμάτια.

Τι σου έκανε κλικ να ασχοληθείς με τη ραπ;

Είναι ένα είδος που ακούω αρκετά χρόνια, επομένως αυθόρμητα κάποια στιγμή μου βγήκε να γράφω στίχους και σε αυτό το είδος, καθώς έγραφα γενικά πριν αρχίσω να ασχολούμαι με αυτό.

Αυτό το είδος μουσικής είναι στραμμένο στους στίχους κατά βάση, επομένως σε σύγκριση με τα άλλα είδη μουσικής υπάρχει περισσότερος χώρος μέσα στα κομμάτια για να πεις πολλά πράγματα. Επίσης έχει μια ευελιξία όσον αφορά τι μπορείς να πεις και τι θέματα μπορείς να αγγίξεις.

Στους στίχους της ραπ ενυπάρχουν ως βασικά θέματα η βία , η οπλοχρησία, τα ναρκωτικά , ο πιο ελεύθερος ερωτισμός αλλά και η κομματική θεματολογία.

Είναι ένα είδος μουσικής όπου δίνει την πλήρη ελευθερία επιλογής θεματολογίας για τους στίχους (καθώς βρισκόμαστε και σε μια εποχή όπου υπάρχει απόλυτη ελευθερία λόγου και όλοι έχουμε το δικαίωμα σε αυτό) επομένως για αυτό τυχαίνει να υπάρχουν και αυτά τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν στην ερώτηση, όχι απαραίτητα γιατί υποστηρίζονται από τα κομμάτια αλλά γιατί είναι πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, επομένως μέσα από αυτά τα κομμάτια πολλές φορές περιγράφεται η κατάσταση η οποία επικρατεί όπως θα γινόταν και από δημοσιογραφική ή συγγραφική /ποιητική/λογοτεχνική σκοπιά και κάποιες φορές με αυτό το τρόπο έχει σκοπό να περάσει κάποιο μήνυμα.

Κάποιες άλλες φορές μπορεί ένα κομμάτι να είναι σαν ένας ρόλος ή να έχει κάποιους συμβολισμούς. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι αυτά είναι τα κύρια θέματα αυτού του είδους μουσικής, υπάρχουν πολλά ακόμα θέματα που μπορείς να ακούσεις σε ένα ραπ κομμάτι τα οποία δεν σχετίζονται με αυτά. Όμως αυτά δεν είναι απόλυτα, καθώς όπως είπα είναι ένα είδος που δίνει ελευθερία επιλογής οποιωνδήποτε θεμάτων και τρόπων επομένως ο κάθε ράπερ μπορεί να έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του και να το εκφράζει με διαφορετικό τρόπο, καθώς και γενικά ο κάθε καλλιτέχνης, γιατί αυτό είναι κάτι που μπορεί να συναντάται και σε άλλες μορφές τέχνης.

Θεωρείς ότι αυτό το είδος μουσικής που εκφράζει και αρέσει σε αρκετό κόσμο και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, μπορεί να επηρεάσει κάποιον πολύ αρνητικά και να τον οδηγήσει σε άσεμνες και ίσως πιο ακραίες πράξεις;

Αρχικά δεν έχουν όλα τα κομμάτια κάτι ακραίο που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά κάποιον αλλά ακόμα και αυτά που θεωρούνται πιο ακραία δεν σημαίνει ότι κάποιος που τα ακούει θα επηρεαστεί από αυτά αρνητικά. Ο καθένας έχει μια κριτική σκέψη και ικανότητα ώστε από το κάθε τι που βλέπει ή ακούει να ξέρει τι πρέπει να κρατήσει και τι όχι. Όπως για παράδειγμα κάποιος βλέπει μια ταινία ή διαβάζει κάτι πληροφοριακά και δεν επηρεάζεται αρνητικά. Τώρα αν κάποιος καταφύγει σε μια τέτοια πράξη δεν θεωρώ ότι φταίει αυτό, ίσως υπήρχε η προδιάθεση από πριν στο μυαλό του.

Ένιωσες ποτέ ότι κάποιοι/ες φίλοι ή φίλες σου έχουν απομακρυνθεί λόγω της συγκεκριμένης μουσικής σου επιλογής; Ρωτάω λόγο του χαρακτήρα της ραπ μουσικής, ή σου αρέσει και ακούς ή όχι!

Δεν μπορώ να πω πως έχω νιώσει πότε ιδιαίτερα έτσι, ειδικά το τελευταίο διάστημα και από όταν ξεκίνησαν να κυκλοφορούν τα κομμάτια μου, όλες οι παρέες μου το στήριξαν πάρα πολύ ακόμα κι αν δεν ήταν αυτό το κύριο είδος που άκουγαν. Αλλά πριν ξεκινήσω να κυκλοφορώ τα κομμάτια και γίνει γνωστό ότι ασχολούμαι με αυτό κάποιες παρέες μου που δεν άκουγαν αυτό το είδος το αντιμετώπιζαν λίγο αδιάφορα και επειδή στην Ελλάδα τυχαίνει να ασχολούνται με αυτό το είδος περισσότεροι άνδρες τους φαινόταν κάποιες φορές λίγο περίεργο, όχι με αρνητική έννοια όμως, το στήριζαν και το στηρίζουν ακόμα απλά μπορεί να μην το περίμεναν γιατί το έχουν συνδέσει με ένα συγκεκριμένο στυλ.

Είναι ταμπού η ραπ στις μέρες μας; ποια η γνώμη σου;

Θεωρώ ότι δεν είναι, ειδικά στην εποχή που διανύουμε θα έλεγα πως ισχύει το αντίθετο, θεωρείται μια μορφή τέχνης και κουλτούρα. Είναι από τις καλύτερες εποχές του καθώς υπάρχει ελευθερία έκφρασης και λόγου, πολλοί ασχολούνται με αυτό ή θέλουν να ασχοληθούν, πολλοί εκφράζονται με αυτό τον τρόπο, πολλοί ακούνε, το θαυμάζουν και το στηρίζουν και το έχουν συνδυάσει μέσω συνεργασιών και με άλλα είδη. Ίσως παλαιότερα ήταν διαφορετικά τα πράγματα τώρα όμως έχουν αλλάξει. Απλά στην Ελλάδα πιστεύω ότι δεν στηρίζεται τόσο όσο θα μπορούσε να στηριχθεί όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο;

Ασχολούμαι αρκετά με πράγματα που σχετίζονται με τη μουσική και την τέχνη για να εξελίσσομαι σε αυτό, όπως το γράψιμο στίχων ή η προσπάθεια μου να ασχοληθώ και με άλλους κλάδους της όπως η παραγωγή μουσικής είτε μέσω μουσικών οργάνων, είτε μέσω υπολογιστή. Αλλά εκτός από αυτά ασχολούμαι και με άλλα πράγματα όπως είναι το ραδιόφωνο όπου κάνω εκπομπή, η γυμναστική, η ανάγνωση βιβλίων και η παρακολούθηση ταινιών, τα ταξίδια και οι βόλτες με τους φίλους μου, με τους οποίους παίζουμε και κάποια παιχνίδια (επιτραπέζια, rpg κ.α.) και πολλά άλλα.

Πόσα τραγούδια έχεις γράψει;

Τα τραγούδια που έχω γράψει συνολικά είναι πάρα πολλά καθώς γράφω πολλά χρόνια επομένως έχω πολλά τετράδια με στίχους και τραγούδια και κάποια ακυκλοφόρητα κομμάτια δηλαδή κομμάτια που έχουν ηχογραφηθεί και δεν έχουν κυκλοφορήσει τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Ωστόσο αυτή τη στιγμή στο internet έχουν κυκλοφορήσει 40 κομμάτια συνολικά, σόλο και συνεργασίες.

Ποιος στίχος με τα τραγούδια σου σε εκφράζει περισσότερο;

Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον στίχο καθώς σχεδόν το κάθε τραγούδι και ο κάθε στίχος με εκφράζει για διαφορετικούς λόγους. Μέσα σε όλους αυτούς θα μπορούσα να αναφέρω τους παρακάτω: Ο στίχος «άσε με να ελπίζω», το οποίο θα είναι και ο τίτλος ενός κομματιού που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Και οι στίχοι ενός κομματιού του συγκροτήματός μας «και κάθομαι και γράφω για μια ομάδα που έχουμε, για το φάσμα αντίθεσης που απ’ τα άσχημα απέχουμε, σε μία κοινωνία που δεν την επιλέγουμε, αλλά μπορούμε έστω μια πορεία να διαλέγουμε ‘ με τίτλο ‘Άδειο έργο’.

Πως θα σε χαρακτήριζες;

Δεν συνηθίζω να χαρακτηρίζω τον εαυτό μου, αφήνω όσους με γνωρίζουν να βγάζουν τα συμπεράσματα τους. Αυτό που θα μπορούσα να πω είναι ότι αγαπώ την τέχνη και την επιστήμη και θέλω να μαθαίνω συνέχεια και να ασχολούμαι με καινούργια πράγματα, στα οποία θέλω να βελτιώνομαι. Επίσης, ενδιαφέρομαι για το κοινό καλό και θέλω όπως μπορώ να βοηθάω σε καταστάσεις που υπάρχει ανάγκη και θα ήθελα να το κάνω και μέσα από τη μουσική αυτό.

Που μπορούν να σε βρουν οι λάτρεις της ραπ μουσικής;

Μπορούν να με βρουν μέσα από το κανάλι μου στο YouTube: Nami Official Channel, στο Instagram: namiofficialchannel, στο Facebook στη σελίδα του μουσικού σχήματος μας: Φάσμα Αντίθεσης και στην εκπομπή μου στο ραδιοφωνικό σταθμό Paradise Radio 90.3 καθημερινά στις 20:00.

H Nami μας αποδεικνύει πως η ραπ σκηνή ανήκει και στα κορίτσια! Η συνέντευξη που παραχώρησε στη Μερόπη Βαχτσεβάνου">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Συνεντεύξεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Η Alxndra Good μιξάρει τις πιο «ψαγμένες» μουσικές πίσω από τα decks της νυχτερινής ζωής!

Η Αλεξάνδρα Γκουντιού ξεκίνησε από τα 18 της χρόνια να παίζει μουσική σε διάφορα μαγαζιά τ…