Πολυκυστικές ωοθήκες και πως αντιμετωπίζονται?

 Γράφει η Νατάσσα Βουτσκίδου
Διατροφολόγος – Μαία

Ο φυσιολογικός εμμηνορρυσιακός κύκλος μιας γυναίκας οφείλεται στην ισορροπημένη λειτουργία και συνεργασία των ορμονών και των ωοθηκών. Από την αρχή κάθε κύκλου επαναλαμβάνεται μια διαδικασία που έχει ως στόχο την αύξηση του μεγέθους των ωοθυλακίων, την επικράτηση ενός από αυτά και τελικά την απελευθέρωση ενός ωαρίου.

Οι κύστες αποτελούν μια κατάσταση η οποία είναι πολύ συχνή και συμβαίνει όταν κάποια ωοθυλάκια μέσα στις ωοθήκες της γυναίκας σταματούν να εξελίσσονται και υπάρχει μη απορρόφηση του ωοθυλακικού τους υγρού.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

– Ασταθής περίοδος ή απουσία περιόδου.

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος μπορεί να είναι φυσιολογικός, αλλά συνήθως υπάρχει αραιομηνόρροια ή αμηνόρροια. Όταν υπάρχει αραιομηνόρροια η περίοδος μιας γυναίκας μπορεί να καθυστερεί για πάνω από 35 ημέρες, ενώ στην αμηνόρροια έχει σταματήσει τελείως.

– Αύξηση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο, το στήθος, το στομάχι ή και την πλάτη που οφείλεται στην αύξηση της ορμόνης τεστοστερόνης.

– Εμφάνιση ακμής και αύξηση της λιπαρότητας στο δέρμα.

– Αυξημένη τριχόπτωση (αλωπεκία).

– Αύξηση του βάρους ή παχυσαρκία.

– Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους και δεν παρουσιάζονται ποτέ όλα μαζί.

 Πώς γίνεται η διάγνωση;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες πολλές φορές δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα, για το λόγο αυτό είναι δύσκολη η διάγνωση τους.

Βρίσκονται τυχαία σε μια εξέταση ρουτίνας κατά την επίσκεψη στον γυναικολόγο, όπου στον υπέρηχο θα φανούν πολυάριθμες μικρές κύστεις γύρω από την ωοθήκη.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται υπερηχογραφικά και μετά από εξετάσεις αίματος στις οποίες μετρώνται τα επίπεδα διάφορων ορμονών, όπως της τεστοστερόνης, της προγεστερόνης, της προλακτίνης, της FSH, της LH, κα.

Πώς αντιμετωπίζονται;

– Με τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων. Οι ορμόνες που περιέχονται στα αντισυλληπτικά δισκία βοηθούν στη ρύθμιση της περιόδου και των επιπέδων των ορμονών στον οργανισμό.

– Σε γυναίκες που επιθυμούν μια σύλληψη χορηγούνται φαρμακευτικές αγωγές που βοηθούν στην πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.

– Η απώλεια βάρους αν υπάρχει παχυσαρκία, που επιτυγχάνεται με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, βοηθά πολύ στην υποχώρηση των συμπτωμάτων και του συνδρόμου.

– Η ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη (αν υπάρχει) μέσω της διατροφής ή φαρμακευτικής αγωγής είναι βασική προϋπόθεση για την υποχώρηση του συνδρόμου.

– Αν μια κύστη επιμένει ή έχει μεγάλο μέγεθος ίσως χρειαστεί η χειρουργική αφαίρεση της.

– Πολλές φορές οι κύστεις υποχωρούν από μόνες τους. Παρόλα αυτά είναι απαραίτητη η παρακολούθηση τους σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα γυναικολόγου.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και την κατάλληλη θεραπεία. Με θετικό τρόπο σκέψης και την υιοθέτηση υγιεινών καθημερινών συνηθειών μπορούμε να φροντίσουμε για το πολυτιμότερο αγαθό μας που είναι η υγεία!

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: Υγεία και Ευεξία

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Eίσαι Vegan;Oι τροφές που είναι οι σύμμαχοι σου

    Το να καταφέρεις να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες είναι ό,τι καλύτερο για την…