Το Tablet είναι μία από τις ηλεκτρονικές συσκευές που έχει γίνει αυτοκόλλητη με το χέρι μας. Το φαινόμενο αυτό το συναντάμε τόσο στους ενήλικες, όσο και στους μικρούς μας φίλους. Μάλιστα πολλοί γονείς είναι περήφανοι που τα παιδιά τους χειρίζονται άψογα τις ηλεκτρονικές συσκευές αφής, αμελώντας τον κίνδυνο που μπορεί να κρύβουν σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης ενός παιδιού, όπως παραδείγματος χάρη στην γλωσσική ανάπτυξη.

  Σύμφωνα με την έρευνα που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2017 στο Moscone West Convention Center στο San Francisco, αξιολόγησε πόσο σημαντική επιρροή είχε η καθημερινή ενασχόληση παιδιών με το Tablet σε σχέση με τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Παρατηρήθηκε μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στην χρήση του Tablet και την περιορισμένη ανάπτυξη και έκφραση του λόγου αυτών των παιδιών.

  Επίσης η Αμερικάνικη παιδιατρική εταιρεία δηλώνει ότι: «θα πρέπει να αποφεύγεται η τηλεόραση και άλλα μέσα ψυχαγωγίας με οθόνη στα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών». Από την άλλη μεριά διίστανται οι απόψεις σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ερευνητές όσον αφορά στην έναρξη χρήσης των συσκευών αυτών καθώς και την διάρκεια ενασχόλησης που πρέπει να έχει ένα μικρό παιδί με αυτές.

  Μια ακόμη πλευρά που τονίζουν έντονα οι επιστήμονες είναι η σημασία της αφής. Αναλυτικότερα η αφή θεωρείται ένα πρωταρχικό μέσο επικοινωνίας και μάθησης στην πρώιμη παιδική ηλικία, μέσα σε αυτό το διάστημα τα παιδιά εξερευνούν, μασούν και επεξεργάζονται κάθε αντικείμενο λαμβάνοντας πληροφορίες μέσα από αυτήν την οδό. Εάν όμως ένα παιδί οι μόνες πληροφορίες που παίρνει μέσο της αφής με ένα κλικ πάνω σε μία οθόνη σκεφτείτε πόσο φτωχότερα είναι τα ερεθίσματα σε σχέση με τα προηγούμενα παιδιά.

  Πολλές φορές μπορεί να αφήνουμε τα παιδιά μας μπροστά σε μία οθόνη είτε για να κάνουμε τις δουλείες μας, είτε να διασκεδάσουν, αλλά ας μην το παρακάνουμε …εμείς μάθαμε μέσο του παιχνιδιού και της εξερεύνησης και όχι μέσα από ένα κλικ σε μία οθόνη αφής.

Σακουλέβας Ηλίας
Λογοθεραπευτής | Kidcenter

Tablet : σύμμαχος ή αντίπαλος στην γλωσσική ανάπτυξη ενός παιδιού; Γράφει ο Ηλίας Σακουλέβας | Λογοθεραπευτής">
περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Το τρίτο βιβλίο του Δημήτρη Ταουκίδη «Με Γάλα Μυστικά» από τις εκδόσεις Παρισιάνου

Μόλις πήρα στα χέρια μου το νέο βιβλίο του Δημήτρη με τίτλο «Με Γάλα μυστικά» πραγματικά δ…