Γράφει η Βασιλική Ι. Μάστορα
Ψυχολόγος

Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι μια από τις δημοφιλέστερες δραστηριότητες των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών στην εποχή μας! Απολαμβάνουν να περνούν τον ελεύθερο, και όχι μόνο, χρόνο τους μπροστά από κονσόλες παιχνιδιών, smart phones, tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να ψυχαγωγούνται με παιχνίδια του διαδικτυακού χώρου.

Η διαδραστική τους φύση και η δυνατότητα που δίνει στο παιδί να μπορεί να επικοινωνεί με παίκτες απ’ όλο τον κόσμο είναι από τα εκλυστικά χαρακτηριστικά στοιχεία των διαδικτυακών αυτών παιχνιδιών που κερδίζουν αμέσως θαυμαστές!


Τα παιχνίδια, και κατ’ επέκταση και τα διαδικτυακά παιχνίδια:

  • Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος εκπαίδευσης και αλληλεπίδρασης με τη σύγχρονη τεχνολογία. Το παιδί εξοικειώνεται με τον κόσμο των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας και μαθαίνει τις δυνατότητες της.
  • Βοηθούν την  πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, καλλιεργούν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και το ομαδικό πνεύμα. Το παιδί αποκτά αυτοπειθαρχία καθώς καλείται να υπακούσει στους κανόνες των παιχνιδιών και να συνεργαστεί με άλλους παίκτες ακολουθώντας οδηγίες.
  • Βοηθούν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης του παιδιού. Πολλά από τα διαδικτυακά παιχνίδια περιπέτειας, γρίφων βάζουν το παιδί σε διαδικασία σχεδιασμού στρατηγικών, επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων.


Πίσω από το εντυπωσιακό περιτύλιγμα και τα δυνητικά θετικά παράγωγα της ενασχόλησης με τα διαδικτυακά παιχνίδια οι γονείς οφείλουν να προσέξουν και τους ενδεχόμενους κινδύνους στους οποίους το παιδί μπορεί να εκτεθεί μέσω αυτής του της ενασχόλησης.

  • Ακατάλληλο και βίαιο περιεχόμενο που μπορεί να υπάρχει στο περιβάλλον του παιχνιδιού, κυρίως όταν το παιχνίδι δεν απευθύνεται στην ηλικιακή ομάδα του παιδιού.

Οι γονείς οφείλουν να ενημερωθούν και να διαβάσουν ακόμα και τις κριτικές που υπάρχουν για το παιχνίδι με το οποίο ασχολείται το παιδί. Να ζητήσουν από το ίδιο να τους συστήσει το παιχνίδι, τους διαδικτυακούς του “φίλους”, να ξεναγηθούν στο χώρου του παιχνιδιού και να παίξουν και οι ίδιοι. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να καταλάβουν τον κόσμο του παιδιού, να επικοινωνούν μαζί του και να ασκούν διακριτικά γονεϊκό έλεγχο.

  • Επικοινωνία με άγνωστα άτομα με κακόβουλες προθέσεις. Όπως αναφέρθηκε τα διαδικτυακά παιχνίδια δίνουν την δυνατότητα επικοινωνίας με άλλα άτομα αγνώστων στοιχείων από όλο τον κόσμο.

Οι γονείς οφείλουν να συζητούν με το παιδί και να τονίζουν τη σπουδαιότητα της προστασίας των προσωπικών του δεδομένων. Κωδικοί πρόσβασης, αριθμοί τηλεφώνων, διευθύνσεις, αποδοχή αιτημάτων φιλίας από άγνωστους “φίλους – παίκτες”, επικοινωνία και συνάντηση με άτομα τα οποία γνωρίζει μόνο μέσα από το διαδικτυακό χώρο του παιχνιδιού είναι απαγορευτικά.

  • Υπερβολική ενασχόληση με τα διαδικτυακά παιχνίδια. Το προσεγμένο και άκρως “εθιστικό” περιβάλλον των παιχνιδιών απορροφούν το παιδί και κερδίζει όλο και περισσότερο χρόνο της καθημερινότητάς του με αποτέλεσμα να χάνει τη λειτουργικότητά του και τα ενδιαφέροντά του στο φυσικό κόσμο.

Οι γονείς οφείλουν να οριοθετήσουν το πλαίσιο και να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες και τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.


Είναι σημαντικό το παιδί να χτίσει μια δομημένη σχέση εμπιστοσύνης με ένα ενήλικα στο στενό του περιβάλλον στον οποίο θα έχει τη δυνατότητα να εκφράζει οτιδήποτε συμβαίνει τόσο στον πραγματικό όσο και στο διαδικτυακό κόσμο και του προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και ενόχληση.

Ψυχολόγος
Ειδίκευση στη Συμβουλευτική & τον Προσανατολισμό
                                   
Μ.Αλεξάνδρου 15, Κοζάνη
2461 102 441

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: MyDonnasito
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

15 κατασκηνώσεις για παιδιά με 30 ευρώ που μπορούν να κάνουν διακοπές!

Την απόφαση για το κρατικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2019 υπέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Ε…