Από ποιους κινδύνους ατυχημάτων στο σπίτι πρέπει να προφυλάξουμε τα παιδιά?

Γράφει η Μένη Χαρίτου

Διαβάζω κι ανατριχιάζω! Το 80% των ατυχημάτων, που συμβαίνουν  σ’ ένα παιδί έως 5 ετών, λαμβάνουν χώρα μέσα στο σπίτι.  Μόλις το 20% αυτών συμβαίνουν σε εξωτερικούς χώρους. Κι αυτό, μάλλον, γιατί μέσα στο χώρο μας αισθανόμαστε «ασφάλεια». Νομίζουμε, ότι είναι όλα υπό έλεγχο κι έχουμε περιορίσει τους κινδύνους. Μάλλον αυτή η σιγουριά είναι που φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Φυσικά και δεν μπορούμε να είμαστε πάνω από το παιδί μας όλη την ώρα. Εξάλλου, αυτό δεν είναι το σωστό. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με ελευθερίες.  Οπότε, η λύση δεν είναι να τους τα απαγορεύσουμε όλα και να τα γεμίσουμε φοβίες.  Η λύση είναι να περιορίσουμε ό,τι μπορεί να φέρει το παιδί μας σε επικίνδυνη κατάσταση.

Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω μια λίστα με τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το σπίτι μας, για να λάβουμε για ακόμα μια φορά τα μέτρα μας.

Ένα παιδί μπορεί να κινδυνεύσει από:

Καψίματα

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot  Αλήθεια πόσο εύκολο είναι να πάει μια μπάλα πάνω στην κατσαρόλα με το βραστό νερό; Πανεύκολο! Όχι , λοιπόν, παιχνίδια στην κουζίνα, ειδικά όταν μαγειρεύουμε.


Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot  
Τα παιδιά έχουν την τάση να μας μιμούνται. Έτσι, θαυμάζουν το μπαμπά τους που ανάβει το τζάκι και τη γιαγιά που ανάβει τη σόμπα. Πόσο σίγουροι είμαστε ότι έχουμε απομακρύνει όλα τα αντικείμενα που μας βοηθούν να ανάψουμε τη φωτιά; Επίσης, πρέπει να είμαστε σίγουροι πως εμποδίζουμε την πρόσβαση στην εστία.


Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot  
Ιδιαίτερες προφυλάξεις πρέπει να πάρουμε αν μαγειρεύουμε ή ζεσταίνουμε με γκάζι. Πολύ εύκολα μπορούν να πάρουν φωτιά τα ρούχα μας, μια πετσέτα ή και μια κουρτίνα που κρέμεται εκεί κοντά.

Κοψίματα

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot   Προσοχή στις πόρτες ή τα τραπέζια με τζάμι, που δεν είναι ασφαλείας. Τα παιδιά τρέχουν και χοροπηδούν χωρίς να αντιλαμβάνονται τη δύναμή τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot   Μαχαίρια και αιχμηρά εργαλεία πρέπει να βρίσκονται στις θήκες τους και μέσα σε ντουλάπια. Επίσης, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ασφαλίσουμε τα συρτάρια και τα ντουλάπια μας.

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot   Πολύ επικίνδυνα είναι τα ανοιχτά τενεκεδένια κουτιά ή και τα αλουμινένια κουτιά κονσέρβας.  Ένα μικρό παιδί μπορεί να τα βρει ακόμα και στα σκουπίδια.

Πεσίματα

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot   Στα περισσότερα παιδικά προγράμματα οι σούπερ ήρωες πετάνε! Και φυσικά ένα μικρό παιδί θέλει πολύ να τους μοιάσει. Έτσι, αν δεν έχουμε τα μάτια μας 14, οι μικροί μας «σούπερ ήρωες» μπορούν να ανεβούν στο ψηλότερο σημείο του σπιτιού και να επικαλεστούν τη βοήθεια των φτερών τους. Και φυσικά φτερά δε θα εμφανιστούν…

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot   Προσοχή στις καρέκλες και τα έπιπλα με ροδάκια. Σίγουρα δε βοηθούν στην ισορροπία.

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot   Επίσης, τα παιδιά συνηθίζουν να φτιάχνουν αυτοσχέδιες κατασκευές (για παράδειγμα τα ανοιχτά συρτάρια) για να δημιουργήσουν μια σκάλα και να πιάσουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Κι αν αυτή η αυτοσχέδια κατασκευή δεν έχει γερά στηρίγματα;

 

Δηλητηριάσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot  Ένα παιδί που διψάει και δε βρίσκει το νερό του, μπορεί να πιει οτιδήποτε υπάρχει μέσα σε ένα μπουκάλι. Ειδικά αν αυτό έχει και ένα ευχάριστο άρωμα (ας πούμε λεμονιού ή λεβάντας). Μεγάλη προσοχή στη φύλαξη των απορρυπαντικών και των υγρών καθαριστικών.

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot  Μεγάλο κίνδυνο κρύβουν τα φάρμακα, ειδικά αν είναι τέτοια που απευθύνονται σε ενηλίκους. Εφοδιαστείτε με φαρμακεία σπιτιού και κλειδώστε τα.

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot  Επειδή το παιδικό συκώτι είναι ευαίσθητο , δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μια δόση αλκοόλ, που για μας είναι αμελητέα. Επίσης, αν καπνίζετε προσοχή στα αποτσίγαρα. Γίνονται εύκολος «μεζές»! Μεγάλη προσοχή δώστε και σε κάποια φυτά που στολίζουν τις γλάστρες μας. Είναι μόνο για ομορφιά και όχι για φάγωμα.

 

Πνιγμοί

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot  Δε χρειάζεται να είμαστε στην πισίνα ή στη θάλασσα για να πνιγεί ένα μικρό παιδί. Μπορεί να συμβεί και στην μπανιέρα μας. Συνεχής επίβλεψη λοιπόν!

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot  Όσο και να μη φαίνεται πολύ πιθανό, ένα μακρύ ύφασμα κρεμασμένο στο λαιμό (κασκόλ, γραβάτα, σκοινί) μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνο. Αν την ώρα του παιχνιδιού το παιδί παραπατήσει και το ύφασμα σφίξει το λαιμό, δεν είμαστε σίγουροι πως θα καταφέρει να το ξεσφίξει…

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot Πόσο δύσκολο είναι ένα παιδί να χρησιμοποιήσει μια πλαστική σακούλα για μάσκα; Καθόλου! Μια πλαστική σακούλα , όμως, κολλώντας στο στόμα μας μας εμποδίζει να αναπνεύσουμε.

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot Και φυσικά ο νούμερο ένα κίνδυνος  για πνιγμό είναι η κατάποση μικρών αντικειμένων. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί τέτοια αντικείμενα βρίσκονται παντού μέσα στο σπίτι. Ειδικά, όταν υπάρχει μεγαλύτερο αδερφάκι. Εξίσου επικίνδυνο είναι αν αυτό το μικρό αντικείμενο μπει στη μύτη του παιδιού.

 

Ηλεκτροπληξία

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot   Συνήθως καλύπτουμε τις πρίζες στα δωμάτια των παιδιών και όχι σε ολόκληρο το σπίτι. Ας αναθεωρήσουμε. Τα παιδιά έχουν την τάση να γεμίζουν τις τρύπες με αντικείμενα.

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot   «Αφού, ο μπαμπάς μαστορεύει την τηλεόραση και το στερεοφωνικό μπορώ κι εγώ.», κάπως έτσι σκέφτονται τα παιδιά , μιας και δεν αναγνωρίζουν τον κίνδυνο. Και κάπως έτσι τα βρίσκουμε να «τακτοποιούν» τα καλώδια. Υπάρχουν σήμερα στο εμπόριο ειδικές θήκες για να τα μαζεύουμε.

Αποτέλεσμα εικόνας για pink dot   Τέλος, απομακρύνετε τις ηλεκτρικές συσκευές  από δωμάτια που υπάρχει νερό.  Προσέξτε τα ακάλυπτα καλώδια που τυχόν υπάρχουν στο σπίτι, όπως και χαλασμένες συσκευές που συνεχίζουμε να τις έχουμε στην πρίζα.  Αν τις ακουμπήσει κάποιος με βρεγμένα χέρια θα καταλάβει πως  το ηλεκτρικό ρεύμα δεν κάνει διακρίσεις.

Επειδή θέλουμε τα παιδιά μας γερά και το σπίτι μας ασφαλές, προσέχουμε για να έχουμε. Αποβάλλετε τη σιγουριά ότι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να συμβεί σε ΕΣΑΣ.  Μπορείτε να κάνετε μια λίστα με τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και να την τοποθετήσετε  σε εμφανές σημείο.  Επίσης, κάποιες γνώσεις ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ  θα ήταν απόλυτα χρήσιμες.

Απολαύστε κάθε στιγμή με τα παιδιά σας χωρίς κινδύνους και ατυχήματα. Και να θυμάστε: η ευθύνη είναι απόλυτα και αποκλειστικά δική μας!

Μένη Χαρίτου

περισσότερα σχετικά άρθρα
περισσότερα από: Kozani Kids
περισσότερα στή: KozaniKids

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε επίσης

Το τρίτο βιβλίο του Δημήτρη Ταουκίδη «Με Γάλα Μυστικά» από τις εκδόσεις Παρισιάνου

Μόλις πήρα στα χέρια μου το νέο βιβλίο του Δημήτρη με τίτλο «Με Γάλα μυστικά» πραγματικά δ…